‘Vatandaşı yanıltıyor’

Ağaoğlu'nun ormanlı reklamı 35 bin kişiyi ayağa kaldırdı

‘Vatandaşı yanıltıyor’

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ali Ağaoğlu’nun Maslak’ta inşa ettiği “Maslak 1543” projesinde iddia edildiği gibi Fatih Ormanı’nın kullanım hakkının gruba verilmediğini açıkladı: “Fatih Ormanı’nda herhangi bir tahsis söz konusu değildir. Fatih Ormanı’nda çekilen tanıtım filmi için Bakanlığımızdan izin alınmamıştır. Gerçeği yansıtmayan bu iddia vatandaşlarımızı yanıltıyor”

 Galeri için tıklayınız...

İŞADAMI Ali Ağaoğlu’nun kendi oynadığı reklam filmiyle gündeme gelen “Maslak 1453” konut projesine Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan itiraz geldi. Bakanlık, Fatih Ormanı’nın, tanıtım reklamlarında yer aldığı gibi söz konusu konut projesine tahsis edilmediğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde bazı basın organlarında İstanbul Fatih Ormanı’nın Ağaoğlu Grubu’na konut projesi amaçlı tahsis edildiğine ilişkin haberlere yer verildiği belirtildi. Açıklamada, bu inşaat projesinin Fatih Ormanı sınırları dışında yer aldığı belirtilerek, “Fatih Ormanı’ndan herhangi bir tahsis söz konusu değil” denildi.

‘SINIRLARIN DIŞINDA’

Açıklamada, Ali Ağaoğlu’un reklam filminde atla Fatih Ormanı’nda gezdiği sahneye de dikkat çekilerek, “Projenin tanıtım filminin bakanlığımız sorumluluk alanında yer alan Fatih Ormanı sınırları içinde çekilmesine dair bakanlığımızdan alınmış bir müsaade de bulunmuyor” denildi. Açıklamada, projenin web sitesinde konut alanının kuzeyden Fatih Ormanı’na komşu olduğu ve ormanın kullanım haklarının grubun elinde bulundurulduğunun belirtildiği de dile getirilerek “Gerçeği yansıtmayan bu iddia, kamuoyunu ve vatandaşlarımızı yanıltmakta ayrıca bakanlığımızın adı ticari maksatla hukuksuz şekilde kullanılmaktadır. Bu tür yanlış beyanlara itibar edilmemesi hususu basının ve kamuoyunun bilgisine önemle sunulur” ifadelerine yer verildi.

‘Tek bir ağaç dahi kesilmemiştir’

PROJEYE tepkilerin artması üzerine Ağaoğlu’nun şirketi tarafından bir açıklama yapıldı. Maslak’taki proje arazisinde ağaç kestikleri iddialarını yalanlayan Ağaoğlu, proje sahasının daha önce kısmen askeriyenin atış poligonu, kısmen de döküm sahası olarak kullanıldığını belirterek, “Bu proje de diğer projelerimiz gibi çevreci yaklaşımımız ile geliştirilmiştir. Maslak 1453, uluslararası kriterlere sahip çevre dostu ‘Leed Gold’ sertifikası adayıdır. Projemiz için 320 bin değil tek bir ağaç dahi kesilmemiştir” dedi.

İki günde 35 bin karşı imza

ALİ Ağaoğlu’nun, “Maslak 1453” ismiyle Fatih Ormanı bitişiğindeki araziye yapacağını duyurduğu konut projesine tepki geldi. Yeşilist isimli çevreci grubun internet üzerinden başlattığı karşı imza kampanyası 48 saat içinde 35 bin kişiye ulaştı. Facebook ve Twitter gibi sosyal medya sitelerinde proje kapsamında “320 bin ağaç kesildiği” iddia ediliyor.

DÖNEMİN ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRÜ KONUŞTU:
‘Hangi projede ağaç kesilmiyor ki?’

BİR ay önce İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden ayrılan Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, ağaç kesme iddialarına ilişkin şunları söyledi: “Bu olayın iki tarafı var. Ali Ağaoğlu’nun ata bindiği ormanla ilgili kısımdan bahsedildi. Fatih Ormanı, benim dönemimde Çevre ve Orman Müdürü iken, mesire yeri statüsünde kiralanmış bir yerdir. Benim bildiğim kadarıyla bu alan için Ali Ağaoğlu, o kiralayan firmayla bir anlaşma yapmış. Orası Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından mesire alanı olarak belirlenmiş bir yer. Dolayısıyla oraya herhangi bir inşai faaliyet yapmasına kimse müsaade etmez. Ancak mevcut kiracıyla anlaşma yapıp yapacağı projede oturan insanları faydalandırabilir. Buna hiçbir engel yok. Kendi sahasına gelince, o saha benim bildiğim kadarıyla TOKİ tarafından Emlak Konut vasıtasıyla açılan ihale sonucunda alınmış bir saha. Yamaçta bir saha, üzerinde herhangi bir ağaç olmayan bir saha. Orada bir ağaç kesimi söz konusu olamaz. Zaten şekilsiz bir yer. Üst kotuyla alt kotu arasında 70 metre fark bulunan bir arazi. Ben orada ağaç kesimi olduğuna inanmıyorum. Orada ağaç yok ki neyi keseceksiniz. Öte yandan İstanbul’daki hangi projede ağaç kesilmiyor ki. Önemli olan ağacın statüsü ne. Anıt ağaçsa kesemezsiniz. Orman alanı ise kesemezsiniz. Benim bahçem var, bahçemde bir ağaç var kesiyorum ben bunu. Eğer orman alanı değilse kimse bana karışamaz.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER