Kaderimiz üç ABD'linin elinde!

Not artışı kapıda

Kaderimiz üç ABD'linin elinde!

SEFER YÜKSEL/HABERTÜRK

İki aydır kulaktan kulağa yayılan ve son haftalarda zirveye çıkan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu 'yatırım yapılabilir seviye'ye çıkaracağı haberi İstanbul Borsası'nı geçen iki günde tarihinin en yüksek seviyesine çıkardı.

Fitch'in geçen haftalarda 8 Kasım tarihinde İstanbul'da 'Türkiye'nin not görünümü' konferansı düzenleyeceğini açıklaması ve konferansa Türkiye'den de sorumlu olan Fitch Avrupa ve Ortadoğu Başanalisti Ed Parker'in de katılacak olması not artışı beklentilerini zirveye taşıdı.

Habertürk'ün ulaştığı bilgiler ise not kararının 8 Kasım'dan önce olacağı yönünde. Londra'daki finans çevrelerinden edinilen bilgilere göre, Fitch Türkiye analisti Ed Parker, Türkiye'nin kredi görünümüne yönelik raporunu tamamlayıp, Fitch'in 'üst heyeti'ne sundu.

Gelen bilgilere göre, Parker'in raporu Türkiye'nin kredi notunun artması değil, geçen yıl kasım ayında 'durağan'a çekilen not görünümünün yeniden 'pozitife' çıkarılması yönünde yazılmış. Raporun, Fitch'in 9 üyeden oluşan 'üst heyeti'ne sunulduğu ve heyetin Türkiye'nin kredi notuna ilişkin raporu kendi arasında tartışıp, oylamaya sunup, son kararı bugün Hazine'ye bildireceği belirtiliyor.

Hazine'ye yakın kaynaklar ise her ne kadar Türkiye analisti Ed Parker'in 'not' değil 'görünüm' artışı yönünde rapor yazsa da 'üst heyet'in bu raporu inceleyip oylayacağı ve kararın 'not' artışına da dönebileceğini belirtiyor.

ÜST HEYET’TE DEĞİŞİM
Not artırımı prosedüründe genelde 'üst heyet'in, ülke analistinin raporunu onayladığını belirten Londra'da Fitch'e yakın kaynaklar ise Fitch'in not kararını onaylayacak olan 'üst heyet'te yaşanan değişime de dikkat çekerek bu sefer analistin raporunun onaylanmayabileceğini ve kararın not artışı yönünde değişebileceğini belirtiyor. Kaynaklar, daha öncekilerden farklı olarak Türkiye ile ilgili kararı verecek heyete 3 ABD'li analistin katıldığını ve bu durumun dikkat çektiğini belirtiyor.

KARAR BUGÜN HAZİNE'YE GİDİYOR
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in, 8 Kasım'da İstanbul'da düzenleyeceği konferansa Ed Parker'in yanı sıra birçok analist katılıyor. Piyasada beklentiler Fitch'in kararını 8 Kasım'daki toplantıda açıklanacağı yönünde olsa da, kararın bugün-yarın, en geç salı gününe kadar kamuoyuyla paylaşılacağı gelen bilgiler arasında.

Fitch, Türkiye'nin kredi notu görünümünü Kasım 2011'de pozitiften durağana düşürürken, kredi notunu BB+ olarak teyit etmişti. Fitch'in not artırması durumunda ise Türkiye 'yatırım yapılabilir ülke' notuna kavuşmuş olacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER