NOVARTIS ANADOLU’YA ALZHEIMER HASTALIĞINI ANLATIYOR

Novartis desteğiyle Türkiye’ye gelen Alzheimer hastalığı alanında uzman, dünyaca ünlü bilim adamı Prof. Dr. George Grossberg, bilgi ve deneyimlerini paylaşmak üzere Anadolu’da yaptığı ziyaretler kapsamında Mersin’deydi.

NOVARTIS ANADOLU’YA ALZHEIMER HASTALIĞINI ANLATIYOR

Türkiye’nin lider ilaç firmalarından Novartis, Alzheimer hastalığı alanında uzman, dünyaca ünlü fikir lideri Prof. Dr. George Grossberg’i Mersin’de gerçekleştirilen toplantıyla Türk nörologlarla buluşturdu.

17 - 25 Nisan tarihleri arasında 7 ilde Alzheimer konusunda gerçekleşen toplantılar için Türkiye’de bulunan Prof. Dr. George Grossberg, Türk hekimlerle bir araya gelerek Alzheimer hastalığının tanı ve tedavisi konusundaki deneyimlerini ve hastalıkla ilgili son gelişmeleri aktarıyor.

Prof. Dr. George Grossberg bu toplantılar kapsamında 19 Nisan Perşembe günü Mersin’deydi. 20. Cadde Restoran’da, nörolog, psikiyatr ve geriatri uzmanlarından oluşan 20 hekimin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Türk nörologlara Alzheimer konusunda güncel bilgi ve gelişmeler aktarılarak, Alzheimer hastalığından etkilenen on binlerce ailenin bilgilendirilmesi ve böylelikle hasta ve hasta yakınlarının yaşam kalitesinin dolaylı olarak artırılması amaçlandı.

İlk olarak 1906 yılında Dr. Alois Alzheimer tarafından tanımlanan ve halk arasında çoğunlukla unutkanlıkla özdeşleşmiş bir beyin hastalığı olan Alzheimer, beyin hücrelerini yavaş ve ilerleyici bir şekilde harap ediyor. Alzheimer, ön planda hafızayı ve düşünme, konuşma gibi zihinsel işlevleri etkilemekle birlikte, ruh hali ve davranış değişiklikleri, zaman ve mekan algılanmasında bozukluklar, günlük yaşam aktivitelerinde bozulma gibi başka sorunlara da neden oluyor.

Sinsi ve yavaş ilerleyen bir hastalık olan Alzheimer’in ilk belirtileri yakın zamanda olmuş olayları hatırlamada yaşanan problemler ve rutin, alışıldık işleri yapmada görülen zorluklarla ortaya çıkıyor. Bunların yanısıra konuşmayla ilgili güçlük, zaman ve mekan karmaşası ve ruh hali, kişilik ve davranış değişiklikleri gibi belirtiler Alzheimer hastalığının en sık görülen belirtileri arasında yer alıyor.

 

Alzheimer hastalığından koruyan ya da hastalığın ilerlemesini kesin olarak durduran bir tedavi olmamakla birlikte hastalığın ilerlemesini yavaşlatan ve belirtileri azaltan tedaviler uygulanabiliyor.  Son dönemde ise, ağızdan alınan tedavilerin yanısıra deri bandı şeklindeki yeni uygulama yöntemleri de bulunuyor.

Türkiye’de 70 yaş üstündeki kişilerin yaklaşık %11’inin Alzheimer hastası olduğu sonucuna ulaşılan bir araştırmaya göre ülkemizde yaklaşık 400.000 Alzheimer hastasının olduğu tahmin ediliyor. Toplumun bütün gruplarını etkileyen ve sosyal sınıf, cinsiyet, etnik grup ya da coğrafi bölge ile bir ilgisi bulunmayan hastalık, yaşlılar arasında daha sıklıkla görülmekle birlikte genç yaşta başlayan vakalar da görülebiliyor.

Mersin’de gerçekleşen toplantının ardından Prof. Dr. Grossberg ziyaretlerine Eskişehir ve Trabzon’da devam edecek.

 

Prof. Dr. George Grossberg Hakkında

Prof. Dr. George T. Grossberg, 1948 yılında Macaristan’da doğdu. 1975 yılında ABD’de St. Louis Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1981 yılından bu yana aynı üniversitenin Psikiyatri ve İnsan Davranışı Departmanı, Geriyatrik Psikiyatri Bölümü direktörü olarak görev yapan Dr. Grossberg 1987 yılında doçent, 1990 yılında profesör unvanını aldı. Amerikan Psikiyatri Birliği onursal üyesi, Amerikan Geriyatrik Psikiyatri Derneği, Amerikan Geriyatri Derneği, Amerika Gerontoloji Derneği, Uluslararası Psikogeriyatri Derneği, Amerikan Medikal Direktörler Derneği, Biyolojik Psikiyatri Derneği, Uluslararası Geriyatrik Psikofarmakoloji Topluluğu, Uluslararası CNS Klinik Çalışmalar Metodolojisi Derneği, Doğu Missouri Psikiyatri Derneği üyesidir. Journal of Geriatric Psychiatry and Neurology gibi hakem değerlendirmesi yapılan birçok dergide değerlendirmeci olarak görev yapmakta, Clinical Geriatrics gibi bazı yayınların da editörler kurulunda yer almaktadır. Dr. Grossberg’in yayınlanmış çok sayıda makalesi bulunmaktadır.

Novartis Hakkında:   

Sağlık alanında dünyanın önde gelen kuruluşlarından biri olan Novartis, Türkiye’de de ilaç sektörünün lider firmalarından biridir. Novartis, yaşam kalitesini artırmayı ve süresini uzatmayı hedefleyen yenilikçi ürünleri keşfetmekte, geliştirmekte ve piyasaya sunmaktadır. Yalnız sağlık alanında faaliyet gösteren Novartis; yenilikçi ilaçlar, tasarruf sağlayan jenerik ilaçlar, koruyucu aşılar, tanı araçları ve tüketici sağlığı ürünlerinden oluşan geniş ürün portföyüyle hastaların ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamaktadır. 2011 yılında Grubun devam eden operasyonlarında 58,5 milyar dolarlık net satış rakamına ulaşılırken bunun yaklaşık 9.2 milyar dolarlık kısmı Grup çapında Ar-Ge faaliyetlerine aktarılmıştır. Merkezi İsviçre’nin Basel kentinde bulunan Novartis Grubu firmaları dünya çapında 140 ülkede faaliyet göstermekte yaklaşık 124,000 kişiyi istihdam etmektedir. Türkiye’de yaklaşık 2.300 çalışanı ile 1956 yılından bu yana üretim pazarlama, ilaç Ar-Ge’si faaliyetlerini yürüten Novartis’in, biri hammadde olmak üzere 4 üretim tesisi bulunmaktadır. Daha fazla bilgi için: www.novartis.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER