'Bir Tuğla Da Sen Koy' Kampanyası

Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi tarafından yapımına başlanan 'Yaşlı Yaşam Merkezi' için, 'Bir Tuğla da Sen Koy' kampanyası başlatıldı. Prof. Dr. Aynur Özge, "Amacımız hastaları ailelerinden koparmadan, ailelerin yükünü hafifleterek toplumla barışık bir şekilde bakılmalarını ve en sağlıklı, en mutlu bir şekilde sosyalleşerek hastalık süreçlerini yaşamalarını istiyoruz" dedi.

'Bir Tuğla Da Sen Koy' Kampanyası
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Eğitim ve kalkınma Vakfı (EKAV) işbirliği ile başlatılan kampanyanın bilgilendirme toplantısı yapıldı. MTSO'da yapılan toplantıya MTSO EKAV Başkanı İbrahim Kiper ve Alzheimer Derneği Mersin Şubesi Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge katıldı. Kampanya ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Aynur Özge, Türkiye'de 1 milyonu aşkın alzheimer hastasının olduğunu belirterek, "Şu an şehrimizde 40 bin kişi alzheimer nedeniyle yaşam döngülerini bozdular ve bambaşka bir hayat ve mücadele içindeler. İşte bu mücadeleye destek vermek için, insanların yaşlandıklarında ve hasta olduklarında da insanca bir hizmet alabilmeleri, sosyalleşebilmeleri ve toplumun bir bireyi olarak devam edebilmeleri için bir yaşlı yaşam merkezi oluşturmak istedik. Bu projeye arsayı Yenişehir Belediyesi verdi. 3,5 dönümlük Menteş Mahallesi'nde bir arsayı 39 yıllığına derneğimiz adına tahsis ettirdik. Burada bin metre kare oturumla yaklaşık 4 bin metre kare alana sahip olan bir kaba inşaat birinci etabını tamamladık. Şimdi sivil toplum örgütleriyle beraber, EKAV Başkanı İbrahim Kiper ve yönetim kurulunun desteği ile sivil toplum toplum kuruluşlarına ve iş adamlarına ulaştık. Bunun tamamlanması için çaba harcıyoruz" diye konuştu.



"Hastalar Evlerinde Adeta Bir Hapis Hayatı Yaşıyorlar"

Merkezi yapmaktaki amaçlarını da söyleyen Özge, "Çünkü hastalar evlerinde adeta bir hapis hayatı yaşıyorlar. Hastalara bakmakla yükümlü olan yardımcıları, onlara bakım verenlerde adeta bir gönüllü kölelik gibi, bir tutukluluk gibi evlerinde kalıyorlar hatta hastalarına bakabilmek için kendi sağlık kontrollerini bile yaptıramaz hale geliyorlar. Bu yaşlı yaşam merkezi o yüzden oluşturuldu. 3 tane birimden oluşuyor. Birincisi gündüz bakım evi. Yani bir yaşlı kreşi gibi hayal edin. Hastalar evlerinden alınacaklar, kuruma getirilecekler, orada bir süre kalacaklar ve tekrar evlerine götürülecekler. İkinci birim sürekli bakım merkezi. Yani 30 odada 60'a yakın hastaya orada biz 24 saat hizmet vereceğiz. Onların sürekli bakım ihtiyaçlarını karşılayacağız. Birde yine Mersin'de ilk olacak kurumsal anlamda evde bakım hizmeti vereceğiz. Amacımız hastaları ailelerinden koparmadan, ailelerin yükünü hafifleterek toplumla barışık bir şekilde bakılmalarını ve en sağlıklı, en mutlu bir şekilde sosyalleşerek hastalık süreçlerini yaşamalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.



"Bir Tuğla Da Sen Koy"

Bu tesisin Türkiye'de bir ilk olacağını vurgulayan Özge, "Bu tesis tamamlandığında orada Türkiye'de bir ilk olacak bütünleşmiş bir yaşlı yaşam merkezi modelini biz ortaya koyacağız. İnanıyoruz ki biz bunu başarabildiğimizi takdirde bu model tüm Türkiye'de yaygınlaşarak birçok yerde karşılık bulacaktır.Çünkü bu iş kolay bir iş değil. Sevgiyle, eğitimlerle ve doğru donanımlarla her şey mümkün. Bizim şu anda kaba inşaatımız bitti. Diyoruz ki insanca yaşamak, insanca yaş almak ve insanca bunamakta mümkün. Bugüne kadar destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. İşte şimdi de 'Bir Tuğla da Sen Koy' kampanyasını başlattık. Bu kampanyaya bireyler 500 TL gibi bir bedel belirledik ve bağış yapabiliyorlar. Bağışçılar yapılacak binanın duvarına isterlerse isimlerini yazdırabilirler. 'Bir tuğlada siz koymak ister misiniz?' diye tüm halkımıza çağrı yapıyoruz. 27 Şubat Perşembe günü yapacağımız yemekte de bu çağrımıza Mersin halkından, sivil toplum örgütlerinden ve iş adamlarından karşılık bulmayı bekliyoruz. Umarız amacımıza ulaşırız" ifadelerini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 25 Şubat 2014, 13:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER