Rusya'da Burslu Eğitim Fırsatı

Akkuyu Nükleer Güç Santrali Elektrik Üretim A.Ş., bu yıl da Türkiye’den 100 öğrenciyi iş garantili ve burslu eğitim almaları için Rusya’ya gönderecek. Türk öğrenciler, Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü’nde (MEPhI) eğitim alacak.

Rusya'da Burslu Eğitim Fırsatı
Mersin’in Gülnar ilçesi Büyükeceli beldesinde kurulması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin yapımını üstlenen Akkuyu Nükleer Güç Santrali Elektrik Üretim A.Ş. (NGS A.Ş.), sınavla seçeceği 100 Türk öğrenciye nükleer mühendislik eğitimi alma olanağı tanıyacak. Akkuyu NGS A.Ş.’den yapılan yazılı açıklamaya göre, bu yılın Eylül ayında başlayacak akademik dönemde eğitim almak üzere Türkiye'deki üniversitelerin Fen-Edebiyat ve Mühendislik Fakülteleri’nin fizik veya matematik derslerinin okutulduğu tüm bölümlerinin 1, 2, 3 ve 4. sınıflarında okuyan Türk vatandaşı öğrenciler arasından 100 öğrenci seçilecek. Seçim, yazılı ve sözlü sınavla yapılacak. Sınav için başvurular, 11 Nisan 2014 tarihine kadar 'akkunpp.com' internet adresinde yer alan form doldurularak yapılacak. Başvuru için herhangi bir ücret talep edilmeyecek. Yazılı sınav 19 Nisan 2014 tarihinde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yapılacak. Sınav başvurusunu yapanlar arasından üniversiteye yerleştirilmeye esas giriş puanı dikkate alınarak belirlenecek 600 kişi yazılı sınava çağrılacak. Yazılı sınavda en yüksek puandan başlayarak yapılacak değerlendirme sonucu ilk 300’e girerek başarılı olan ve sözlü sınava girmeye hak kazanan adaylar, //www.akkunpp.com/ internet adresinde duyurulacak. Yazılı sınavı başarı ile geçen bu ilk 300 kişi, sözlü sınava çağrılacak. Yazılı sınav sonucunda 300’üncü kişi ile aynı puanı almış kişiler de başarılı sayılacak.

Rusya’da eğitime katılma hakkı kazanan öğrenciler, 5 yıllık lisans eğitim programı veya 6,5 yıllık uzmanlık eğitim programı görecekler. Lisans eğitim programını bitiren öğrenciler, başarı durumlarına ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali için gerekli kadro listesine göre 2 yıllık yüksek lisans programına devam edebilecekler. Uzmanlık eğitim programını bitiren öğrenciler, başarı durumlarına ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali için gerekli kadro listesine göre 6 aylık yüksek lisans programına devam edebilecekler. Eğitim programlarında okuyan tüm öğrenciler, yaz dönemlerinde eğitim programlarına göre teorik ve Rusya’daki nükleer güç santrallerinde pratik staj eğitimi yapacaklar. İlk yıl öğrencilere Rusça eğitimi de verilecek. Eğitim programlarını başarı ile tamamlayan öğrenciler, Rosatom’un eğitim merkezlerinde uygulama eğitimi ve Rusya’da işletmede olan nükleer güç santrallerinde staja tabi tutulacak. 



Eğitimi Tamamlayanlar Akkuyu Nükleer Santrali’nde Çalışacak

Rusya’daki eğitimini tamamlayan öğrenciler, Rusya’daki nükleer güç santrallerinde staj eğitiminin ardından Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde eğitim sürelerinin iki katı kadar mecburi hizmet yapacaklar. Uçak biletlerinin ve barınmalarının da sağlanacağı eğitim süresince öğrencilere aylık 500 ABD doları tutarında burs ödenecek ve Rusya Federasyonu’nda yabancı öğrencilere uygulanan genel sağlık sigortası kapsamı dikkate alınarak sağlık sigortası yaptırılacak.

Akkuyu NGS A.Ş.’nin açıklamasında, MEPhi’de halen nükleer enerji alanında 190 Türk öğrencinin eğitim aldığı bildirildi.
Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2014, 14:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER