Çanakkale Zaferinin 99.yıl dönümü

Mersin'in Bozyazı ilçesinde, '18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 99. Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü' nedeniyle bir dizi etkinlik düzenlendi.

Çanakkale Zaferinin 99.yıl dönümü
 Bozyazı Cumhuriyet Meydanı'ndaki törene Kaymakam Mustafa Erkayıran, Garnizon Komutan Mustafa Yılmaz, Belediye Başkan Vekili Sezai Hasdeniz, daire amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Jandarma Astsubay Başçavuş Ali Orzan yaptı. Orzan, "Çanakkale Zaferi gibi büyük bir mirasa sahip olan bir millet, onunla ne kadar iftihar etse azdır. Böyle bir iman ve ahlak destanı çıkarabilen bir toplum, en zor şartlarda bile daima toparlanıp dirilme kabiliyetine sahip demektir. En acı, en yoğun imkansızlıkların yaşandığı yıllarda, kurtuluş ümidimizin meşalesi olan ve yolumuzu aydınlatan bu manevi mücadele sonsuz bir denizdir. O denizdir ki, her hatırlayışımızda geçmişi bize getiren, tek başına bu günkü ve yarınki nesillere tarih, vatan sevgisi, milli şuur ve milli beraberlik için gerekli bilgi ve hassasiyeti kazandıracak kadar büyüktür. Tarihin her sayfasını aydınlatan değerlerimize saldıran uluslara karşı onurumuza sahip çıkma mücadelemizin her bir anına yazılan böyle bir zafer, tarih sahnesinde başka hiçbir ulusa nasip olmamıştır” dedi.
Çanakkale Savaşı'nın, sadece Türk tarihinin değil yakın dünya tarihinin en önemli savaşlarından biri olduğunu, bu vatanın yetişmiş aydın insana en fazla ihtiyaç duyduğu bir dönemde 253 bin gencin, milliyetperver aydınını toprağa verdiğini ifade eden Orzan, “Adları ne olursa olsun; Bulancaklı İdris, Kınalı Hasan, Cideli Mahmut Çavuş, Bigalı Mehmet, İstanbullu Mektepli Mehmetler aynı isimde, aynı yürekte, aynı inançta, aynı duada yurdun dört bir yanından buluşmak için gelmiş ve aynı yerde, aynı şerefte, aynı mekanda buluşmuş, Çanakkale’den geçit vermeyip şehitlik mertebesine ulaşarak canlarını vermişler ve tüm dünyaya Çanakkale’nin geçilmeyeceğini ispat etmişlerdir. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum. Şehitlerimizin ruhları şad olsun” diye konuştu.
Şehit Murat Namdar Ortaokulu ve Kökobası Ortaokulu öğretmen ve öğrencilerince hazırlanan ikinci tören ise, Bozyazı Anadolu Lisesi Toplantı Salonu'nda yapıldı. Günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı Kökobası Ortaokulu Müdürü Tahir Ünal yaptı. Yapılan konuşmanın ardından şiir, oratoryo, Çanakkale Savaşı'nda geçen bir olayı anlatan tiyatro gösterisi ve güne uygun öğrenci korosunun okuduğu türküler sonrası Kaymakam Mustafa Erkayıran’ın öğretmenleri kutlaması ile tören sona erdi.
Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2014, 13:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER