yaşlılık hayatın çok güzel bir dönemidir

Mersin İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, yaşlıların, dün ile bugün arasında köprü kuran, kültürün ve değerlerin yarınlara taşımasını sağlayan en değerli varlıklar olduklarını vurgulayarak, “Bugün yaşlılarımıza gösterdiğimiz sevgi, saygı ve hürmet gelecekte göreceğimiz değerlerin temeli olacaktır” dedi.

yaşlılık hayatın çok güzel bir dönemidir
 Doç. Dr. Başaralı, 18-24 Mart tarihleri arasını kapsayan ‘Yaşlılara Saygı Haftası’ kapsamında yazılı bir açıklama yaptı. “Yaşlılarımız, dün ile bugün arasında köprü kuran, kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan en değerli varlıklarımızdır” diyen Başaralı, her insan için değişik mana ve önem ifade eden yaşlılığın, hayatın çok güzel bir dönemi olduğunu belirtti. Toplumun önemli bir bölümünü oluşturan yaşlıların, yaşamları süresince edindikleri deneyimlerini genç kuşaklara aktararak, onları ülkesine daha yararlı kişiler olarak yetişmelerine katkı sağladıklarının altını çizen Başaralı, “Dünya nüfusunun yüzde 10'nu oluşturan yaşlılara, sevgi ve saygıyı dile getirmek için 1982 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından 18-24 Mart tarihleri arası ‘Yaşlılara Saygı Haftası’ olarak ilan edilmiştir. Avrupa ülkelerinin çoğunda yaşlanmanın 65 yaşında başladığı kabul ediliyor. Türkiye'de Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun verdiği bilgiye göre, ülkemizin ekonomik ve sosyal şartları gereği yaşlanma alt sınırı 60 olarak belirlenmiştir” ifadelerini kullandı.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2012 yılı çalışmasına göre, Türkiye’deki yaşlı nüfusun toplam nüfusun yüzde 7,5'ini oluşturduğu bilgisini veren Başaralı, şunları kaydetti: “Bu oranın 2023 yılında yüzde 10,2, 2050 yılında yüzde 20,8 artacağı tahmin edilmektedir. Bir ömrün büyük kısmını topluma ve ülkeye hizmetle geçirmiş insanların, yaşlandıkları ve bakıma muhtaç oldukları dönemde ömürlerinin sonuna kadar insan onuruna yakışır bir şekilde ilgi ve destek talep etme hakları vardır. Toplumsal yaşamın temel kuralı karşılıklı sevgi ve saygıdır. Unutmamalıyız ki, bizler bugünün gençleri, geleceğin yaşlılarıyız ve çocuklarımız bizleri örnek alacaklardır. Yaşlılara bugün gösterilecek sevgi ve saygı gelecek kaygılarımızı azaltıp, ileride bizlerin göreceği sevgi ve saygının temellerini atacaktır. Dolayısıyla bugün yaşlılarımıza gösterdiğimiz sevgi, saygı ve hürmetin gelecekte göreceğimiz değerlerin temeli olacağını bilerek hareket etmeliyiz. Mersin İl Sağlık Müdürlüğü olarak tüm yaşlılarımızın ‘Yaşlılara Saygı Haftası’nı kutlar, sağlıklı ve mutlu uzun ömürler dileriz.”
Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2014, 13:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER