Mersin - Mısır Ro-Ro Seferleri

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin-Mısır ro ro seferlerinin başlamasının, Mersin’in eski ticaret hacmini yakalayıp, misliyle geçmesini sağlayacağını belirtti.

Mersin - Mısır Ro-Ro Seferleri

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın, düzenlenen törenle ilk gemiyi uğurladığı Mersin-Mısır ro ro hattının açılması, Mersin iş dünyasında sevinç yarattı. Mısır’ın Port Said kenti ile Mersin arasında başlayan ro ro seferlerini yazılı bir açıklamayla değerlendiren MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin’i anlatırken kullandıkları ifadelerin bir slogan veya klişe söz olarak algılanmaması gerektiğini ifade ederek, Mersin’in hayallerin değil, realitelerin kenti olduğunu savundu. Mersin’in, jeo-politik konumu, değişen ticaret haritasındaki yeri, bunu destekleyen liman, demiryolu, karayolu ve yakında hizmete girecek olan havayolu alt yapısıyla; bu alt yapıyı beceri ile kullanan dış ticaret ve lojistik firmalarıyla ve 126 yıllık bir ticaret geleneğiyle, gerçek anlamda bir ticaret ve lojistik kenti olduğunu vurgulayan Aşut, “Mersin, Afrika’yı Rusya ve Türki Cumhuriyetlere, Avrupa’yı ise Asya ve Ortadoğu’ya bağlayan bir köprüdür. Mersin-Port Said ro ro seferleri, görünürde iki kentin adıyla anılsa da aslında iki ülkenin, hatta kıtaların malını taşıyacaktır. Ve şu bir gerçek ki; bu hat bize bir kapı açacaksa Mısır’a bin kapı açacaktır” dedi.
MTSO olarak gerek DEİK icra Kurulu’ndaki yerleri gerekse Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği ASCAME’deki etkin görevleriyle Akdeniz’de sadece Mısır ile değil, tüm Akdeniz ülkeleri ile ciddi ilişkiler kurduklarını kaydeden Aşut, özellikle Mısır’da önemli lobi çalışmaları yaparak ro ro seferlerinin oluşmasında altyapı oluşturduklarını dile getirdi. Ekonomi Bakanı Çağlayan ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Mısır ziyaretlerine eşlik ettiklerini, Mersin ve İskenderiye kentlerinin kardeş kent olmasını sağladıklarını aktaran Aşut, “Yıllardır verdiğimiz bu emeklere, Ekonomi Bakanımızın olağanüstü çabası ve katkısıyla bugün tekrar Afrika, sahra altı ve Arabistan yarım adası ile buluşuyoruz. Açılan bu pazarlar yükselen pazarlardır, alım gücü olan pazarlardır. Sunduğumuz lojistik avantajlar maliyetlere yansıyarak, rekabette olağanüstü bir avantaj yaratırken; hızlı, güvenli ve etkin lojistikle ürünlerin pazara ulaşması ve değerini bulması en az lojistik maliyetler kadar önemlidir. Özellikle, petrol fiyatlarının sürekli artması ve spekülatif özelliklerinden dolayı stabil kalmaması bu ro ro seferlerini daha da önemli hale getirmektedir. Eski ticaret hacmimizi yakalayıp, misli ile geçmemizi sağlayacak bu ro ro hattının kentimize, firmalarımıza, bölgemize ve her iki ülkeye hayırlar getirmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
Hattın açılmasında büyük emeği olduğunu belirttiği Ekonomi Bakanı ve Mersin Milletvekili Çağlayan’a Mersin adına teşekkür eden Aşut, tüm firmaları da daha etkin, daha ucuz, daha rekabetçi olmak için bu hattı kullanmaya çağırdı.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER