Petrol alana para yok!

İran'dan petrol alan ülke para transfer edemeyecek

Petrol alana para yok!

ABD'nin bugüne kadar İran'a karşı uygulamaya koyduğu finansal önlemlerin belki de en sertinin şubat ayında gelebileceği belirtiliyor. ABD Hazine Bakanlığı'nın üst düzeyli bir yetkilisinin verdiği bilgiye göre, 6 Şubat'ta yürürlüğe girecek yasa uyarınca İran giderek daralan petrol ticaretinden elde ettiği gelirleri bu tarihten sonra ülkeye aktaramayacak.
Hazine bakanlığının terörizm ve finansal istihbarat müsteşarı David Cohen, bu güçlü yaptırımla İran'ın gelirlerinin 'kilitleneceğini' söyledi. Cohen, "İran'ın petrol gelirlerinin büyük bölümü, hangi ülkedeyse, orada bağlanacak ve ancak o ülkeden mal alımları için kullanılabilecek" dedi. Cohen bu açıklamayı, İran'a karşı yaptırımların ağırlaştırılmasını savunan Demokrasilerin Savunması Vakfı adlı kuruluşta dünkü konuşmasında yaptı. "İran üzerindeki mali baskıyı, ne kadar süre gerekecekse o kadar devam ettirmeye kararlıyız ve İran rejimini davranışlarının finansal bedelini ödemeye zorlamak için yeni yollar aramaya devam edeceğiz."

UYMAYAN BANKA DIŞLANACAK
Şubat ayından itibaren, İran'ın petrol satışlarına ilişkin bir işlem yapan her yabancı banka, ödemenin petrolü ithal eden ülkedeki bir hesapta kalmasından sorumlu olacak. Bu hesaptaki para, sadece o ülke ile İran arasında, yasaklar kapsamına girmeyen malların ticaretinde kullanılabilecek. Cohen, İran'ın petrol gelirini dışarıya transfer eden bankaların ise, Amerikan bankacılık sisteminden dışlanacağını söyledi. Cohen Amerikalı yetkililerin, yeni yasa hakkında bilgi vermek üzere, alıcılarla görüşmeler yapmakta olduklarını da belirtti. Cohen, "Aslında İran'dan petrol alan ülkelerin hepsinin ciddi ticaret açıkları var. Demek ki İran'dan ithal ettikleri petrolün değeri, İran'a yaptıkları ihracatın değerinden daha fazla. Dolayısıyla bu hükümler, İran'ın bu ülkelerin her birinde elde ettiği gelirlerinin büyük bölümünü kilitleyecektir" diye konuştu.
 
ALTIN KARŞILIĞI GAZ ALAN TÜRKİYE'Yİ ZORLAYABİLİR
ABD Senatosu geçen hafta kabul ettiği bu yılın üçüncü yaptırım paketiyle, İran'ın doğalgaz ihracatına da benzer kısıtlamalar getirmiş ve İran'a kıymetli maden satışı ya da transferine izin verilmeyeceğini belirtmişti. Bu düzenleme altın karşılığı doğalgaz alan Türkiye'de eleştiri konusu olmuştu ve bu konuda tartışma devam ediyor. Şubat sonrası daha sert kısıtlamanın ise Türkiye'yi daha fazla zorlayabileceği belirtiliyor. Üçüncü paketi içeren yasa yıl sonuna kadar Senato ve Temsilciler Meclisi'nde nihai biçimini aldıktan sonra, Başkan Obama'nın imzasıyla yürürlüğe girecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER