Dayak yerken dış kapıya yönelin

Bakanlık'tan kadınlara özel rehber

Dayak yerken dış kapıya yönelin

Aile Bakanlığı, kadınlara dayak yerken nasıl davranmalarını gösteren bir rehber hazırladı: “İç odalara kaçmayın, mutfaktan uzak durun. Komşularınızla ‘Yardıma gel’ anlamında bir parola belirleyin”

Esra YAZDIÇ / ANKARA

AK Parti Ağrı Milletvekili Fatma Salman’ın eşinden dayak yemesiyle bir kez daha gündeme oturan kadına yönelik şiddete yönelik bir eylem planı hazırlandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, şiddete maruz kalan kadınların o anlarda nasıl davranacaklarına yönelik bir rehber hazırladı. Deprem planına benzeyen acil durum rehberinde bakanlık, kendilerini risk altında hisseden kadınlara “Şiddet anında iç odalara kapanmak yerine dış kapıya yakın olun”, “Komşularınızla ‘Yardıma gel’ anlamında bir parola belirleyin”, “Ev dışında bir yerde, mesela komşunuzda bir miktar para, nüfus cüzdanı bulundurun” gibi tavsiyelerde bulunuyor.

DAYAKÇI KOCAYA REHABİLİTE
Şiddeti İzleme ve Önleme Merkezleri’nde (KOZA) dayakçı kocalar da rehabilite edilecek. Şiddet uygulayan kişilere yönelik çalışmalar şöyle:

- Hâkim kararıyla kişi hakkında ayrıntılı sosyal araştırma raporu hazırlamak

 - Karar makamlarının talebi halinde, tedbirin kişi üzerindeki etkilerine dair rapor hazırlamak

- Eğitim ve rehabilitasyon programlarına yönlendirmek

- Sağlık kuruluşlarına muayene veya tedavi için yönlendirmek

- Meslek edindirme kurslarına yönlendirmek

10 KADINDAN 4’Ü ŞİDDET GÖRÜYOR
Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün 2008 yılı araştırmasına göre, Türkiye’de yaşamının bir döneminde şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 39. Bu oran kentlerde yüzde 38, kırsal kesimde ise yüzde 43. Yaşamı boyunca her 10 kadından 4’ü fiziksel şiddete maruz kalıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER