Kimyasal korku!

Patriot sistemi Suriye füzesini vurursa, düştüğü yerde kimyasal serpinti tehlikesi ortaya çıkar mı?

Kimyasal korku!

NATO heyeti Türkiye’de Patriot füzelerinin konuşlandırılacağı noktaları belirlemek amacıyla mevzi keşif çalışmalarını sürdürürken, bu sistemin kimyasal serpinti riskini ortadan kaldırıp kaldırmadığı tartışma konusu oldu. Suriye ordusunun güçlü kimsayal silahlara sahip olduğu ve uluslararası müdahale olması durumunda, elindeki balistik füzelere kimyasal harp başlığı takabileceği konuşuluyor. Beşar Esad’ı çok yakından tanıyan eski arkadaşı General Manaf Tlas “Sona yaklaştıkça kimyasal silah kullanmaktan çekinmez” uyarısı yapıyor. Peki, NATO’nun Türkiye’ye sağlayacağı Patriot sistemleri, balistik füzeleri vurmada etkili olduğu gibi ‘kimyasal başlık’ tehdidini de ortadan kaldırabiliyor mu? Patriot sistemi Suriye füzesini sınır bölgesinde vurursa, kimyasal serpinti tehlikesi ortaya çıkar mı?

‘Vurduğu an etkisini yitirir’
Savunma ve Havacılık Dergisi Silah Sistemleri Uzmanı İbrahim SÜNNETÇİ:

SURİYE’nin 300 km menzilli Scud B, 500 km menzilli Scud C ve 700 km menzilli Scud D füzeleri var. Bunlar sıvı yakıtlı füzeler. Karar verildikten sonra, yakıtın doldurulup ateşlenebilmesi 5-6 saat sürüyor. Scud füzelerinin üzerine kimyasal harp başlığı takılabilir. Suriye’nin elinde sarin, hardal ve VX gazlarının olduğu belirtiliyor. Scud B 1 ton, Scud C ve D daha uzun menzile ulaşabilmek için 500 kg harp başlığı taşıyabiliyor. Suriye’nin katı yakıtlı 600 km menzilli M-600 (Fateh 110), 600-800 km menzilli M-9 ve M-11 füzeleri de var. Patriot çok pahalı bir sistem. Balistik füze çok hızlı olduğundan tek bir füze hedefine birincisi vuramazsa diğeri vursun diye iki füze fırlatılıyor. Patriot, düşman füzesinin doğrudan harp başlığına yöneliyor. Vurduğu anda açığa çıkan çok yüksek dereceli ısı harp başlığındaki kimyasal maddeleri yere düşmeden yanarak etkisiz hale getiriyor. Kimyasal serpinti riski az da olsa var. Patriot düşman füzeleri hedefe doğru dalışa geçtikten sonra, 1-25 km irtifada, yani atmosfer içerisinde imha edebiliyor. Yine ABD’nin geliştirdiği THAAD sistemi ise düşman füzelerini atmosfer dışında vurma özelliğine sahip. Bu nedenle de kimyasal serpinti riskini ortadan kaldırmakta çok daha etkili.

‘Nerede olursa olsun mutlaka yayılır’
Uluslararası Güvenlik ve Savunma Uzmanı Hüseyin Kemal BAYAZIT:

PATRIOTLAR, kimyasal serpintiyi önlemez. Kimyasal başlık ne demek? Füze yere düştüğü zaman ne olur? Biyolojik silah başlığı taşıyorsa düştüğü zaman ne olur? Bunlara doğru yanıtlar vermek lazım. Bahsettiğimiz başlıkların içinde kimyasal, biyolojik ajanlar var. Başlık yere düşerse reakte oluyor. Patriot, füzeyi nerede vurursa vursun bu kimyasal, biyolojik maddeler çevreye yayılır. Patriot’un maksimum irtifası 10-15 kilometre. THAAD sisteminin menzili 150 kilometre. Bununla atmosferin dışında patlatır o zaman kimyasal yayılım olmaz ancak Suriye füzeyi İsrail’e, Türkiye’ye gönderirse bu füze atmosferin dışına çıkmadan yol alır. Dolayısıyla Patriot füzeyi yakalayıp vursa bile kimyasal yayılım olur.

‘Eskisinden daha etkili’
Emekli Hava Korgeneral Erdoğan KARAKUŞ:

PATRIOT sistemlerinin Türkiye’ye konuşlandırılmasındaki gerçek amaç Suriye tehdidi değil. Olası bir müdahale sonrasında İran’ın füzelerine karşı Akdeniz’deki ABD gemilerinin ve İsrail’in korunması amaçlanıyor. 1991’deki Körfez harekâtı zamanında kurulan Patriotlar yetersizdi. Füzeleri kolay kolay yakalayamıyordu. Sonra sistemler geliştirildi. 2. Körfez savaşında Hollanda’nın Türkiye’ye Patriot gönderme niyeti, öyle söylemeseler de geliştirilmiş bu sistemlerin yeterli olup olmadığını görmekti. Deneme fırsatı olarak değerlendirmişlerdi. ABD’li üretici 2012 yılına kadar bayağı gelişme gösterdi. Artık yakalama kabiliyeti çok yüksek. Füze kaçırması söz konusu olmuyor. Bugün için yeterli düzeyde.

‘İdeal olan ülkeye girmeden vurmaktır’
AK Parti İstanbul Milletvekili, Em. Tümgeneral Şirin ÜNAL:

HAVA savunma sistemi, karşı tarafın uçaklarına, helikopterlerine ve karadan karaya atılan füzelerine karşı savunma sağlar. Bu füzelerin içerisine nükleer başlık da kimyasal silah da konvansiyonel de konulabilir. Hava savunma sistemi başlığa bakmaz, önler ve vurur. Patriot önleme yaparken içerisinde hangi silah var, ona bakmaz. Tabii silahın cinsine göre sakıncası da olabilir. Kimyasal silahların düşürüldüğü, önlendiği yerde kimyasal serpinti de olabilir. Benzer tehlike nükleer silahlar için de söz konusudur. O nedenle ideal olan füzeyi ülke topraklarına girmeden önlemektir. Fakat sınırı geçtikten sonra da karşılamak zorunda kalabilirsiniz.

‘Kullanılacağı belli değil’
CHP Hatay Milletvekili Refik ERYILMAZ:

BEN kimyasal silah uzmanı değilim, o yüzden bu silahlara karşı başarılı olup olmayacağını bilemem. Ancak Patriotların Türkiye’ye yönelik bir saldırıda kullanılıp kullanılmayacağı belli değil. Çünkü kamuoyuna bu konuda doyurucu bir açıklama yapılmadı. Kaldı ki bunların komutası da tetiği de NATO’nun emrinde olacak. Bu da kesinleşti. Patriotların Türkiye’den çok İsrail ve Kürecik’e yönelik bir saldırıya karşı kullanılmak amacıyla konuşlandırıldığını düşünüyorum. O yüzden Dışişleri Bakanlığı’nın TBMM’yi bilgilendirmesi lazım.

KİMLİK KARTI

Tek bir Patriot füzesinin ABD’deki satış fiyatı, 3.5 milyon dolar

PATRIOT (Karadan havaya füze)

UZUNLUĞU: 5.30 m.
AĞIRLIĞI: 906 kg.
ÇAPI: 41 cm.
MENZİLİ: 105 km.
HİZMETE GİRİŞ: 1981
MALİYETİ: 1-6 milyon dolar
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER