Yeşil kart artık SGK'ya geçiyor

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, 1 Ocak'tan sonra yeşil kartlıların SGK'ya devredilmesine ilişkin olarak, "Yeşil kartlılarımız bir yıllık vize süreleri doluncaya kadar hangi haklardan yararlanıyorlarsa yararlanmaya devam edecekler" dedi.

Yeşil kart artık SGK'ya geçiyor

Acar, Sosyal Güvenlik Kurumu'nda düzenlenen (SGK) Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcılığı sınavında başarılı olan adayların atama tercihlerinin yapıldığı törene katıldı. Acar, yaptığı konuşmada, 1 Ocak 2012'den itibaren 9.1 milyon yeşil kartlının genel sağlık sigortalı olarak SGK bünyesine geleceğini belirtti.

Acar, yeşil kartlıların mağdur edilmeyeceğini vurgulayarak, Sağlık Bakanlığı'ndaki bütçelerinin SGK'ya alınacağı ve vize süreleri doluncaya kadar aynı şekilde sağlık imkanlarından yararlanacaklarını anlattı. Acar, vize süreleri dolan yeşil kartlıların Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakıflarına gideceklerini ve burada gelir tespitlerinin yapılacağını söyledi.

Acar, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, 2012 için kurumda yapacağı düzenlemeler sonucunda beklenilen tasarrufun ne olacağının sorması üzerine Acar, "1 milyon 700 bin kişiye mektuplar hazırladık, bunlara göndermek üzere hak ve yükümlülüklerini hatırlatacağız. Burada 1 milyon 700 bin kişi ne yapıyordu?

Bunların bazıları özel sigortalı, yani devletle hiçbir şekilde irtibatı olmayanlar, sisteme kayıtlı olmayabilirler. Bunların önemli bir kısmı gelir düzeyi yüksek olanlar olabilir veya mükellefiyetini yerine getirmediği için yeşil karta müracaat edemeyenler olabilir, bunlarla ilgili tespitler yaptık. Ocak ayı itibariyle bu kişilere mükellefiyetlerini hatırlatmak üzere mektuplar göndereceğiz. 2012 yılı bütçe hedeflerimiz, ortalama programda dikkate alındı, bu anlamda net olarak bir şey söylememiz zor. Sağlık alanında, sağlık sisteminin sürdürülebilirliği anlamında TBMM'den geçen kanunda da bunlar vardır, reçete yazımı ve ilaç israfının önlenmesiyle ilgili önemli düzenlemeler yapıldı.

Ortadaki suiistimallerin ortadan kaldırılması ile ilgili tedbirleri düşünmek lazım. Özellikle önem verdiğimiz konulardan birisi, gelir ayağında kayıt dışıyla mücadeledir" diye konuştu.

"YEŞİL KARTILAR HANGİ HAKLARDAN YARARLANIYORSA, YARARLANMAYA DEVAM EDECEK"

Acar, yeşil kartlılar için getirilen düzenlemelerle, yeşil kartı hakkı olmadan elde edenlere uygulanacak herhangi bir cezai yaptırımın olup olmadığı ile ilgili olarak şunları kaydetti:

"Asgari ücretin 3'te birinden geliri az olanlar yeşil kart almaya hak kazanıyorlardı, dolayısıyla, geliri asgari ücretin 3'te birinden az ise gelirini devlet ödemeye devam edecek. Vize süresi dolan yeşil kartlı, bir ay içerisinde müracaat etmesi gerekiyor. Müracaat edilmezse, bu bir ay bitimi tarihinden itibaren sistem onları asgari ücretin 2 katı gelir elde ediyormuş gibi değerlendireceğiz. Vize süresi dolan yeşil kartlıların vize süreleri değişik tarihlerde olabilir, bu çerçevede değerlendiriyoruz.

Şu an yeşil kartlılarımız, aile hekimlerine ve devlet hastanelerine gidebilirler ama özel hastanelere ve üniversite hastanelerine gitmek istemeleri durumunda sevk alma zorunluluğu var. Yeşil kartlılarımız bir yıllık vize süreleri doluncaya kadar hangi haklardan yararlanıyorsa yararlanmaya devam edecek."


"AYNI DOKTOR, AYNI ECZANE AYNI İLACI YAZIYORSA, BUNLAR SORGULANACAK"

Acar, özellikle sözleşmeler konusunda özel hastanelerde sadeleşmeye gidileceği ve özel hastanelere uygulanacak cezaların düşürüleceği konusuna ilişkin, cezaları düşürülmeyeceğini ve ceza yaptırımının orantısal hale getirildiğini kaydetti. İşletmelerin büyüklük ve küçüklüklerine göre düzenlemeler yaptıklarını anlatan Acar, suiistimallerin üstüne gidilmemesinin söz konusu olmadığına dikkat çekti.

Acar, "Risk odaklı denetim birliğini, eczane doktor ve hastane arasında yaşanan ilişkileri ortaya koyacak anlayışı, 2012'de uygulamaya koyuyoruz. 16 risk odaklı uygulamasına göre çalışmalarımız tamamladık. Aynı doktor, aynı eczane aynı ilaçları yazıyor, biz bunları 2012'de sorgulayacağız" diye konuştu.

"ISKONTODAN ETKİLENMEYEN FİYATI DÜŞÜK İLAÇ LİSTESİNİ SAĞLIK BAKANLIĞI'NA BİLDİRDİK"

Bir gazetecinin, kıstasların belirlenmesinde, SGK'nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile mi çalışıp çalışılmadığını ve ilaç israfına ilişkin soru sorması üzerine, Acar, "Gelir tespit yönetmeliği hazır, Bakanlar Kurulu'nda imzalandı. Bu yönetmeliği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileri ile hazırladık. Vakıflar bir kişinin hangi kategoriye girdiğini SGK'ya bildirecek biz de gerekli işlemleri yapacağız. İlaç faturaları önemli bir konu, yerli yatırımları desteklemek zorundayız.

Bir yandan da bu israfı önlemek zorundayız. Çöpe attığımız yüzlerce binlerce israf var. 2012'de birtakım kampanyalar başlatmayı da düşünüyoruz. Bu israfı ortadan kaldırmamız gerek" dedi. Acar, ilaca uygulanan ıskontodan beklenen tasarrufun ne olduğuyla ilgili, 2010-2011 yalında 1.1 milyar TL'lik bütçe açığının olduğunu ve yüzde 7 buçuk bazı ilaçlara yüzde 8 buçuk ıskonto yapıldığını söyledi.

Bir gazetecinin, 'bazı şeker, AIDS, tansiyon ilaçlarının ıskontodan muaf olmadığı ve eczanelerin stok zararlarının karşılanıp karşılanmayacağı' sorusuna, "Eczanelerin stok zararları ile ilgili düzenlememizi yaptık, bir tebliğ yayınlandı dolayısıyla bir sorun yok. Toplantılarımızda, ıskonto ve birtakım sorunları değerlendiriyoruz. İskontadan etkilenmeyen fiyatı düşük ilaçlarımız var, bunların piyasada olmadığını öğrendik. Bu konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı'na bu ilaçların listesini bildirdik" cevabını verdi.

Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcılığı sınavında başarılı olan adayların atama tercihleri yapıldı. Törende, ilk üç aday Ankara'yı tercih etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER