Aytaç Durak tutuklandı

İçişleri Bakanlığı tarafından Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak ile birlikte 3 kişi, "ihaleye fesat karıştırdıkları ve devlet malını zarara uğrattıkları" iddia

Aytaç Durak tutuklandı

28 Mart 2010 tarihinde Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak, 2006 yılında merkez Seyhan ilçesi Menekşe Köyü'nde yarısı özel bir şahsa ait 13 dönümlük arsayı, ihaleyle damadına verdiği iddiasıyla, eski Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Gülşen ve damadı Bekir Cavcav'ın da aralarında olduğu 12 kişi ile birlikte, Cumhuriyet Savcılığı talimatıyla adliyeye getirilerek ifade verdi.

Savcılıkça ifade alma işlemleri tamamlanan Durak, damadı Bekir Cavcav, eski genel sekreter Hasan Gülşen ve Atilla Kuzucu, tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

İfadeleri alınan diğer 9 kişi ise savcılık tarafından serbest bırakıldı.

Adana'da, "ihaleye fesat karıştırmak ve devlet malını zarara uğratmak" suçlamaları nedeniyle 3 kişi ile birlikte tutuklanan Aytaç Durak'ın avukatı Nejat Özkuyumcu, tutuklama kararının biraz ağır olduğunu söyledi.

Özkuyumcu, tutuklama kararından sonra yaptığı açıklamada, bu olayın ihaleye fesat olarak yargıya taşınmasının doğru olmadığını ileri sürdü. Bu yüzden Aytaç Durak'ın da tutuklanmasının biraz vicdanlara ağır geldiğini ifade eden Özkuyumcu,

"Adana'ya yıllarca hizmet etmiş, Adana'nın modern bir yapıya kavuşmasını sağlamış bir büyükşehir belediyle başkanının delilleri karartacak diye 5-6 sene önceki bir alım satımdan dolayı böyle tutuklanmış olması biraz ağır geldi. Aslında cezası 5 yıl ile 12 yıl arasındaki böyle davalarda önemli olan tutuksuz yargılanmaktır" dedi.

 

SÜRECİN ARSA SATIŞIYLA BAŞLADIĞI İDDİASI

 

İçişleri Bakanlığı tarafından açığa alınan Aytaç Durak'ın tutuklanmasına sebep olan sürecin, 8 Kasım 2006 tarihinde Yüreğir ilçesinde yarısı Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan 13 dönümlük arsanın satışı ile başladığı iddia edildi.


İçişleri Bakanlığı tarafından 28 Mart 2010 tarihinde Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden açığa alınan Aytaç Durak ve 3 kişinin tutuklanması, kent gündemine bomba gibi düştü. "İhaleye fesat karıştırmak", "resmi belgeleri gizlemek", "kamu malını kendi çıkarları doğrultusunda kullanmak" ve "devlet malını zarara uğratmak" suçlamalarıyla savcılık ve nöbetçi mahkemede toplam 3 saat ifade veren Durak'ı cezaevine götüren sürecin; 8 Kasım 2006 tarihinde, Yüreğir ilçesine bağlı Menekşe köyünde bulunan ve yarısı Büyükşehir Belediyesi'ne diğer yarısı da Nuri Karabaş adlı şahsa ait olan 13 dönümlük arsanın satışı ile başladığı öne sürüldü. İddiaya göre, belediye sınırlarında kalan 6.5 dönümlük arsa, önalım hakkı kullandırılmaksızın ihaleyle Durak'ın damadı Bekir Cavcav'a satıldı. Karabaş bunun üzerine satış ve tapunun iptalini isteyerek Adana 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Dava devam ederken, 3 Aralık 2008 tarihinde toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi, düzenleme yaparak arsayı iki parsele ayırdı.


Karabaş, kendisine değersiz taraftan parsel verildiği iddiasıyla açtığı dava ile Adana 2. İdare Mahkemesi tarafından 31 Aralık 2009 tarihinde encümen kararının iptal edilmesine neden oldu. Mahkeme ayrıca, arsada yeni bir düzenleme yapılmasına karar verdi. Bununla ilgili olarak Aytaç Durak, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Gülşen, Yazı İşleri ve Kararlar Daire Başkanı Kaşif Barut, Hesap İşleri Daire Başkanı Selçuk Özkök, Genel Sekreter Yardımcıları Oktay Karakuş ve Kenan Gündoğdu ile meclis
üyeleri Hali Tüm, Ahmet Işık, Necmi Özcanlı, Hayri Haköver ve Necati Cengiz hakkında inceleme yapıldı. Arsada, 3 Mart 2010 tarihinde encümen kararıyla bir düzenleme daha yapıldı ancak bu da Karabaş'ın itirazı üzerine iptal edildi. 26 Mayıs 2010 tarihinde alınan yeni bir encümen kararıyla, Karabaş'a mülkiyet hakkı yeniden sağlandı.


Durak'ın görevinden uzaklaştırılması sonrası, İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından mercek altına alınan bu olaylar, soruşturma kapsamına dahil edildi. İddialarla ilgili yeni belge ve bilgilerin ortaya çıkması, görülen davanın genişlemesine neden olunca, Durak bu sabah cumhuriyet savcısının talimatıyla sabah saatlerinde evinden alınarak Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Durak ile birlikte damadı Bekir Cavcav, Hasan Gülşen, Ali Tamer Kozanoğlu, Nedim Gültekin, Selçuk Özkök, Oktay Karakuş, Özlem Kulak,
Atilla Kuzucu, Azim Sancar, Halil Taşlı, Ramazan Aktaş ve Halit Demir de Emniyet Müdürlüğü'ne alındı. Alınması istenen Kaşif Barut, Kıbrıs'ta olduğu için getirilemedi. Şahıslar, sabah saat 08.30 sıralarında adliyeye sevk edildi. Öğle saatlerine kadar ifade veren şüphelilerden Aytaç Durak, Bekir Cavcav, Hasan Gülşen ve Atilla Kuzucu tutuklanma talebiyle Nöbetçi 3. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne sevk edildi. Saat 14.00 sıralarından 16.00'ya kadar devam eden duruşma sonrası 4 şüphelinin de tutuklanmasına karar verildi.


Durak ve diğer şüphelilerin avukatları, tutuklanmanın ortadan kaldırılması için bir üst mahkemeye itiraz etmeye hazırlanırken, Aytaç Durak'ın cezaevine götürülürken telaşlı ve şaşkın olduğu gözlemlendi. Arsa ile ilgili soruşturmanın derinleştirileceği ve önümüzdeki günlerde meclis üyelerinin de ifadelerine başvurulacağı öğrenildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER