Mersinin Çöpü enerjiye dönüşüyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yeni kurulan İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı, iklim değişikliğine neden olan etmenlerin zararlarını en aza indirebilmek adına çalışmalar yapıyor.

Mersinin Çöpü enerjiye dönüşüyor

Katı atıkların yeniden değerlendirilmesi, depolanması ve bertarafı işlemlerini yürüten daire, atıklardan enerji üretimi de gerçekleştiriyor. İklim değişikliği ile mücadele ve yenilenebilir enerji kaynakları alanında plan ve projeler yürüten daire, çevre yönetimi sistemi çalışmalarına da destek veriyor.

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi’ne bağlı ekipler, Mersin genelinde bulunan 9 katı atık aktarma istasyonunda 2022 yılında toplam 480 bin 414 ton katı atığı taşırken, 622 bin 518 ton atığın da bertarafını gerçekleştirdi.

Temiz bir çevre oluşturmak için çöpten değer üreterek, hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlayan İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi, bünyesindeki 3 katı atık düzenli depolama tesisinde bertaraf ettiği atıklardan oluşan metan gazından elektrik enerjisi üretiyor. 2022 yılı içerisinde tüm sağlık kurum ve kuruluşlarından 2 milyon 753 bin kg tıbbi atık toplayan ekipler, bu atıkları da bertaraf ederek, insan ve çevre sağlığına zarar vermesinin önüne geçti.  

Kent genelinde herhangi bir nedenle oluşan hafriyat atıklarının yönetimini de üstelenen daire, hafriyatları Hafriyat Denetim Kurulu’nca rehabilite amaçlı izinlendirilen dolgu alanlarına bırakarak, moloz kirliliğini önlüyor.

Dr. Zorlu: “2022’de yaklaşık 65 milyon kilovat enerji üretimi gerçekleştirildi”

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Dr. Kemal Zorlu, şube müdürlükleri ve hizmetlerini anlattı. Sıfır Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü’nün hizmetlerini anlatan Zorlu, “İlçelerimizde toplam 9 tane aktarma istasyonumuz var. Bu aktarma istasyonlarımıza gelen atıkların, düzenli depolama ve bertaraf tesislerimize taşınması işlemini gerçekleştiriyoruz. 2022 yılında yaklaşık olarak 480 bin ton katı atığı, aktarma istasyonlarından bertaraf sahalarımıza taşıdık. Bu sahalarımızda bu atıkların bertarafı işlemini gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık olarak 622 bin ton atığın bertarafını bu 3 sahamızda gerçekleştirdik. Birisi Tarsus'ta, birisi merkezde, birisi Silifke’de olmak üzere 3 tane sahamız bulunuyor” dedi.

Bertaraf edilen atıklardan ürettikleri elektrik enerji miktarını da paylaşan Zorlu, “Buraya getirmiş olduğumuz katı atıkların bertarafı sırasında bir de enerji üretimimiz var. 2022 yılında yaklaşık olarak 72 bin hanenin aydınlatma enerjisine eşdeğer miktarda enerji üretimi gerçekleştirdik. Önümüzdeki süreçte bu 72 bin sayısını, yaklaşık olarak 100-120 bine taşımayı hedefliyoruz. Bertaraf sahamıza gelen katı atıklardan 2022 yılı içerisinde yaklaşık olarak 65 milyon kilovat enerji üretimi gerçekleştirdik. Bu tabi ki, hem iklim değişikliği ile mücadele, hem de atıkların ekonomiye kazandırılması açısından önemli bir adım” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER