VARAL: "AKP ve Tebaası zenginleştikçe zenginleşiyor"

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Tarsus İlçe Başkanı Av. Ozan Varal, ekonomisi hergün kötüye giden ülkemizde, pandemi dönemiyle birlikte hayatın daha da zorlaştığını, iktidarın ise halkın yaşadığı tüm sıkıntılara rağmen, kendi çapında pembe tablolar çizemeye çalıştığını söyledi.

VARAL: "AKP ve Tebaası zenginleştikçe zenginleşiyor"

Başkan Varal, “Vatandaşın emeğiyle, vergisiyle biriken hazineden yandaş müteahhitlere, şirketlere, ayrıcalıklı bir zümreye verilen ödeme garantileriyle AKP ve tebaası zenginleştikçe zenginleşiyor, halkın üstündeki kambursa büyüyor! Biz bu kamburu kaldıracağız, vatandaşın sırtına binip inim inim inleten bu düzeni ve yürütücülerini alaşağı edeceğiz. Halkın iktidarında halkça üretip hakça bölüşeceğiz!” ifadelerini kullandı.

İktidarın, üretimden uzaklaşılan bir dönemde kredi kullanım oranlarını gurur verici bir tablo ile açıkladığını ve bunun düşündürücü olduğunu vurgulayan CHP İlçe Başkanı Av. Ozan Varal, “ İktidarın gururla açıkladığı bilanço, nasıl bir borç batağına saplandığımızı, geleceğimizi nasıl da ipotek altına aldığımızı özetliyor:

- Pandemide 1,5 milyon yeni kredi müşterisi.

- 6 ayda yüzde 30,8 kredi artışı.

- 720 bin esnafa 17,8 milyarlık yeni kredi.

- 55 bin kişiye 12,9 milyarlık ucuz konut kredisi.

Maalesef ki paramızın alım gücünün her geçen gün azaldığı bir dönemde ortaya çıkan bu rakamlar, durumun vahametini gözler önüne sermektedir” diye konuştu.

İktidarın sanayi üretiminde yaşanan azalma oranlarını, işsiz sayısının her geçen gün arttığını, üreten ülke olmaktan ithal eden bir yapıya gelindiğini sürekli gündemden uzak tutmaya çalıştığına dikkati çeken Başkan Varal, “Vatandaşın ve esnafın temel yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamak ve faizsiz nakit destek vermek yerine, kredi vermekle övünen iktidarın gururla açıklayamadığı gerçekler de var:

- Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %16,9 azaldı.

- Ücretsiz izne çıkarılan işçilerin sayısı 2 milyona yaklaştı.

- Çalışmaya hazır 4,48 milyon kişi. 1,35 milyonu iş bulmaktan ümidini yitirmiş. 3,77 milyon insanımız da aktif iş arayıp bulamıyor.

Toplam 10,5 milyon! Yani gerçek işsizlik, nüfusun %24.3’ü.

- Ocak ayından bu yana asgari ücretlinin maaşının 300 TL’ye yakın kısmını eridi.

- Yunanistan ve Sudan'dan pamuk, dünyanın en pahalı saman ve yemini et ve süt üreticilerine reva gören iktidar yüzünden Venezuela'dan peynir alıyoruz, geçen yıl Şili'den domates aldık.  Üreticinin 45 kuruşa mal ettiği domatesin fiyatı 35 kuruşa kadar düştü, cevizin anavatanı iken şimdi ithalatında lider olduk!” dedi.

“Siftahsız günü kapatan esnaf pandemi döneminde adeta nefessiz bırakılmıştır” diyen Başkan Ozan Varal, “Temmuz'da 1505 şirket kapandı. Bu rakam geçen aya göre %35'lik bir artışa denk düşüyor. 2018 yılında ilki verilen bayram ikramiyesi emeklilerin hesabına yatırıldığında o günkü dolar kuru 4.57 lira idi. Bugün ise 7.30 liraya çıktı. Emeklilere 2018 yılında verilen bayram ikramiyesi dolar karşısında bugüne kadar 773 lira erimiştir. Yani ikramiyenin 3'te 1'inden fazlası emeklilerin cebine girmeden çıkmıştır.

1 dolar bugün sabah 7,40 TL. olmuşken Türkiye maalesef hızla yoksullaşıyor, borçlar çevrilemez hale geliyor. Çoktan batmış yandaş şirketler düşük faiz ile yaşatılmaya çalışılıyor, içerde, dışarıda kavga bitmiyor. Enflasyon, işsizlik, cari açık artıyor; bu pandemi döneminde bile yoksula gelir yaratamayan, orta sınıfı yok eden bir ekonomi politikasının acısını çekiyoruz.

Bu kadar kara bir tabloda ‘umut’ halkın iktidarındadır. Yerel seçimlerde ülke genelinde yakılan meşale, büyüyerek umut ışığı olarak ülkenin dört bir tarafını aydınlatacak, “hak, hukuk, adalet” diyen; ezilen, ötekileştirilen yurttaşlar söz sahibi olacaklardır” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER