Büyükşehir'den Baca Temizlik Uyarısı

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kış aylarının gelmesi ile birlikte artan soba kullanımı dolayısıyla bina yangınlarının önüne geçmek için baca temizliklerini yapmaya başladı.

Büyükşehir'den Baca Temizlik Uyarısı

Vatandaşların talebi üzerine baca temizliğine giden Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri, itina ile temizlik yaparken, Mersinliler’i de dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Ekipler, baca temizlikleri sayesinde hem gazdan dolayı yaşanabilecek zehirlenmelerin önüne geçilebileceğini, hem de bina yangınlarına engel olunacağını ifade ediyor.

Türkiye’de her yıl binalarda meydana gelen yangınların yüzde 20’si temizlenmeyen bacalardan çıkıyor. Bu gerçeği dikkate alan ve temizlikler ile baca yangınlarının önüne geçmeyi amaçlayan Mersin Büyükşehir Belediyesi, vatandaşları baca temizliği konusunda uyarıyor. Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Mersin’de özellikle Eylül, Ekim ve Kasım aylarının baca temizliğine en uygun zaman olduğunu belirtiyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kış aylarının gelmesi ile birlikte artan soba kullanımı dolayısıyla bina yangınlarının önüne geçmek için baca temizliklerini yapmaya başladı. Vatandaşların talebi üzerine baca temizliklerine giden Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri, temizlikleri itina ile gerçekleştirirken, Mersinliler’i de uyarıyor. Ekipler, baca temizlikleri sayesinde, hem gazdan dolayı yaşanabilecek zehirlenmelerin önüne geçileceğini, hem de bina yangınlarına engel olunacağını ifade ediyor.

Yılda 1 kez temizlik gerekiyor

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, konutların, mazotlu kalorifer kazanının ve doğalgazlı sistemlerin yılda 1, kömür-fuel oilin daha fazla atık bıraktığı için yılda 2, restoran bacalarının ise 3 ayda bir temizlenmesi gerektiğini dile getiriyor. Baca temizliği sayesinde hem gazdan dolayı yaşanabilecek zehirlenmelerin önüne geçiliyor, hem de bina yangınlarına engel olunuyor.

Vatandaşların bu konuya önem vermeleri gerektiğine dikkat çeken yetkililer, bacaların içinde oluşan kurumlar, kuş yuvaları ve tadilat işlemleri sırasında bacaların tıkanabileceğini ifade ederken, renksiz, kokusuz ve tatsız karbonmonoksit gazına karşı da vatandaşları dikkatli olmaya çağırıyor. Bacalardaki kırık ve çatlakların kış ayından önce tamir edilmesi gerektiğini ve ortamda 300 pipieme ulaşan, havadan hafif bir gaz olan ve her noktadan sızabilecek olan karbonmonoksit gazının insan sağlığı açısından son derece tehlikeli hale geldiği belirtiliyor.

Soba altlığında yanmaz mermer kullanın!

Yetkililer, bacaların çatı mahyasının 1 metreyi geçme zorunluluğu bulunduğunu, doğal çekişin olması için de pencereden ya da duvar kenarlarından baca borusu çıkarmanın yanlış olduğunu vurgulayarak, böyle bir uygulama sonucu ters rüzgar veya lodosla dumanın evin içine dolabileceğini ifade ediyor.

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, soba kurulumu konusunda da vatandaşları uyarırken, baca denetim yönetmeliğinde, sobalarda en fazla 2 dirsek kullanılması, baca deliği ile soba borularının bağlandığı noktanın 50 ile 150 santimetreyi geçmemesi ve baca çekişinin düşmemesi için boruları bacaya fazla itmemek gerektiğini belirtiyor. Yetkililer, ayrıca soba altlığında yanmaz mermer kullanılmasını da tavsiye ediyor.

Merkez Çavuşu Özer: “Baca yangınlarından bizi en çok korkutan sebeplerden bir tanesi karbonmonoksit gazı”

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı merkez çavuşu Engin Özer, Türkiye’de bina yangınlarının yüzde 20’sinin baca yangınlarından çıktığını ifade ederek, vatandaşlara şu uyarılarda bulunuyor:

“Baca temizliklerine dikkat edilmesi, özen gösterilmesi gerektiğini tüm vatandaşlarımıza bilgi olarak aktarıyoruz. Baca yangınlarında bizi en çok korkutan sebeplerden bir tanesi karbonmonoksit gazıdır. Karbonmonoksit gazı, 300 pipieme ulaştığı zaman insanları zehirleyerek öldürüyor. Bu gazı hissedemediğimiz için gece uyku anında ölümler meydana gelmektedir. Kış aylarına girilmeden baca temizliği yapılması lazım. İnsanlarımızın kendilerini güvende hissetmeleri lazım. Özellikle apartmanlarda buna çok dikkat edilmesi gerekiyor. Sitelerde oturan insanların bacalarını her yıl düzenli olarak temizletmeleri lazım. Çünkü bizden çok sizlerin canları önemli. Bizler sizleri düşündüğümüz kadar herkesi düşünüyoruz. Bu durumdan insanlarla birlikte, hayvanlarımız da etkileniyor. Öncelikle kendi canımızı kurtarırken, hayvanlarımızı da kurtarmak zorundayız. Biz her canlıyı kurtarmakla yükümlüyüz.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER