SGK mahkeme kararını anlayamamış!

işine gelince boşanma geçersiz, işine gelince boşanma geçerli

SGK mahkeme kararını anlayamamış!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, anlaşmalı boşanma tespit edilince yetim aylığının kesilmesi konusunda Yargıtay'ın mahkemeye 'eylemli birliktelik' var mı ona bakılması kararını soru üzerine yanlış değerlendirmiş ve aylığı kesmeye devam edeceklerini belirtmiş. SGK, 'boşandınız aynı evi paylaşıyorsunuz' diye kadına bağlanan yetim aylığını kesip, ödediklerini borç çıkardığı gibi bir savcılığa dolandırıcılıktan suç duyurusunda bulunuyor. En sonunda Yargıtay 15. ceza dairesi 'boşanan kadının dilediği erkekle beraber yaşar kimse karışamaz, Türk Ceza Kanunu açısından suç değil' dedi. Artık savcılıklar bu konuda ya fezleke hazırlamazlar ya da fezleke hazırlayıp dava açsalar bile mahkemeler ceza vermez.

YARGITAY MANKELEMERE 'ARAŞTIR' DEDİ

SGK’nın aynı çatı altında yaşıyorsunuz diye kadına bağlanan yetim aylığı kesmesi konusunda ise pazartesi günü yazmıştık. Yargıtay 10. Hukuk Dairesi de "Beraber yaşamak aynı evi paylaşmak demek değildir. SGK denetim elemanı aynı evi paylaşıyorlar demesini de mahkemeler doğru kabul edilemez. Önemli olan 'eylemli birliktelik' var mı yani aynı yatağı paylaşıp paylaşmamaktır. Yargıtay, mahkemelere 'Bunları araştır ve sonunda aynı yatağı paylaşıyorsa yetim aylığının kesilmesini onayla" dedi. Ancak bunun tespitinin zor olduğu da malum.

SGK’NIN AÇMAZI

Sosyal Güvenlik Kurumu, da aynı hatalı terim ile muvazaalı boşanma olayı diyor bu terim hukuken hatalı ama velev ki hatalı olmasın. SGK diyor ki "Bu boşanma geçersiz ve boşanmanızı yok sayıyorum bu sebeple ana-babadan kadına bağlanan yetim aylığını kesiyorum." Peki o halde boşanma geçersiz ise koca ölünce kadına kocasından dul aylığı bağlar mısın? "Hayır bağlamam boşanmışlar" diyor. Yani işine gelince boşanma geçersiz, işine gelince boşanma geçerli.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER