Şehit annesi: Apo elime geçerse onu parçalarım

Bundan tam 98 yıl önce Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle yani tüm kökenlerimizle Çanakkale Savaşı'nda tek yürek olduk. Başbakan Erdoğan da çözüm sürecinde sık sık 'Çanakkale ruhu'nu anlatıyor. Peki, Şehitler diyarı Çanakkale çözüm sürecine ne diyor, nasıl bakıyor?

Şehit annesi: Apo elime geçerse onu parçalarım

Türkiye'nin kanayan yarasına çözüm aranırken, Türkiye'nin nabzını haber7.com yokluyor. Ege, Doğu, Güneydoğu ve Akdeniz bölgelerinde gerçekleştirdiğimiz çözüm süreci haberlerinin ardından önemli bir şehrimize uzandık. Kurtuluş savaşında metrekareye 6 bin merminin düştüğü ve 250 bin şehidimizin olduğu, şehitler diyarı olarak anılan ilimize: Çanakkale'ye...

Çanakkale ruhunda barış yatıyor. Ancak Çanakkale, halkı, STK'sı ve şehit aileleriyle çözüm sürecini desteklerken bir yandan da endişelere sahip. Ortak düşünce ve istek ise bir taraf sevindirilirken diğer tarafın üzüntüye sevk edilmemesi... Şehit aileleri ise süreçle ilgili kendilerine söz verilmemesinden şikayetçi. Çanakkale bir de, Terörist başı Abdullah Öcalan'ın muhatap alınmasını da içine sindiremezken 'Sorunu çözerken evladı ölmüş annenin yürek yarasını nasıl iyileştireceksiniz?' sorusunu soruyor.

Yine, "Barış olsun huzur olsun" diyen bir şehit annesi de, terörist başının muhatap alınmasını hazmedemezken, 21 yıllık acısının dinmediğini belirterek, "Allah muhafaza elime geçmesin onu parçalarım" diyor.

ÇANAKKALE'DE MİLLİ ŞUUR

Çanakkale, bir de eski başbakan ve cumhurbaşkanlarından Turgut Özal'ın Japon heyet ile arasında geçen diyaloğu anlatıyor: Japon yetkililer kendi gençlerindeki milli şuuru Nagazaki ve yüksek teknoloji ile sağladıklarını ifade edince, Özal "bizim Hiroşima ve Nagazaki'miz yoktur ki" der. Japon yetkili ise şöyle cevap verir: "Sizde bizden daha etkili olan Çanakkale ve Çanakkale zaferiniz var". İşte bugün Türkiye'de bu şuur sağlanmalıdır."

İŞTE ÇANAKKALE'NİN GÖRÜŞLERİ:

"TARİH HER ZAMAN RANDEVU VERMEZ" 

AK Parti Çanakkale Milletvekili İSMAİL KAŞDEMİR: Türkiye'deki huzur Çanakkale ruhu ile gelecektir ve çözüm süreci de böylelikle başarıya ulaşacaktır. Çanakkale ruhuna da hiçbir bölge ve kesim hayır demiyor. Biz nasıl 98 yıl önce o ruhla birleşmişsek yine aynı o duygular bu milletin tamamında var. Ben yakın zamanda Güneydoğudan geldim ve oradaki insanlarımızın birlik ve beraberliğini gördüm. Vatandaşlarımız terörden ve onun baskısından bıkmış, mutluluk ve huzur istiyor. Çanakkale çözüm sürecini destekliyor. Hiç kimse Çanakkale'de şehit cenazesi görmek istemiyor. Oğlunu askere gönderen veya çocuğu o bölgelere giden aile korkmak istemiyor. Bu işten herkes çok sıkıldı ve bıktı. Çanakkale'nin hassasiyeti tek bayrak, tek devlet, tek vatan ve tek millettir. Bizim de kırmızı çizgilerimiz bunlardır. Milletimizin istemediği, şehitlerin ruhunu ve hatırasını incitecek bir şey yapmıyoruz. Bu millet 98 yıl önce kalplerini, güçlerini ve sevgilerini birleştirdi. Kimse kimseyi sen kimsin diye sorgulamadı, diliyle, diniyle ve ırkıyla bir ve beraber oldu. Ayrıca Çanakkale ruhu muhalefete de lazım. Bu süreçte muhalefet partilerinin de olması ve destek vermesi gerekir. Çözüm süreci AK Parti'nin değil, milletin projesidir. Tarih her zaman randevu vermez. Şu anda tarih bize bir randevu verdi. Biz de bu randevuyu iyi değerlendireceğiz ve bu işi hep birlikte çözeceğiz"

"SÜREÇ TÜRKİYE'Yİ SAVAŞA GÖTÜRÜYOR"

CHP Çanakkale Milletvekili Mustafa SERDAR SOYDAN: Bu sürecin çözüm ya da barış süreci olduğunu bana kimse inandıramaz. Bu süreç Türkiye'yi savaşa götüren bir süreçtir, adı çözüm sürecidir ama neyin çözümüdür belli değildir. Bir CHP'li olarak Çanakkale'de gözlemlediğim net bir durum var: İnsanlar vatanına ve kimliğine sahip çıkıyor ama bu zamana kadar beraber yaşayan vatandaşlar yine aynı düşüncede. Masanın bir ucunda Recep Tayyip Erdoğan diğer ucunda Abdullah Öcalan'ın olduğu bir süreç bizi ancak parçalar...

"DEMOKRASİNİN OLDUĞU YERDE SORUN OLMAZ"

CHP Çanakkale İl Başkanı HAMZA KARAGÖZ: Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun 16 maddelik demokrasi paketi Türkiye'de uygulanırsa demokratik süreç de barış süreci de tamamlanmış olur. Biz de Çanakkale olarak önce demokrasi vurgusu yapıyoruz, Türkiye'de demokrasinin her alanda yaygınlaştığı bir ülke olursa sorun kalmaz diye düşünüyoruz.

"BİR TARAF SEVİNİRKEN, BİR TARAF ÜZÜLÜYOR"

Şehit Aileleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı GÜLŞEN UZ: Herkes gibi bizde terörün bitmesini istiyoruz. Bizler gibi bundan sonra ne anneler evlatsız kalsın ne de eşler yalnız kalsın. Çocuklar babasız büyümesin. Ancak bizi üzen tek şey Abdullah Öcalan'ın muhatap alınmasıdır. Çözüm süreci dedikleri Apo'yu salmaksa biz kahroluruz. Benim eşimin canını alan ve binlerce aileye acı yaşatanlara taviz verilirse şehitler rahat uyuyamaz. Onların dedikleri yapıldıkça biz kırılıyoruz ve üzülüyoruz. Bizim bir karış toprağımızı vermesinler. Ayrıca biz bu süreç için ne arandık ne sorulduk. Madem böyle bir şey başlatıldı bize de sorulsun biz de yer alalım. Bir taraf sevinirken bir taraf üzülüyor. Bizim çözüm sürecine desteğimiz var ama bir şeyler verilmediği müddetçe.

"BİRİLERİNE TAVİZ VERİLEREK BU SORUN ÇÖZÜLEMEZ"

Çanakkale Muharip Gaziler Derneği Başkanı NECDET ERDİNÇ: Ülkemizde akan kanı durdurmak bu şekilde olmaz. Doğu ve Güneydoğu'da yaşayan vatandaşlarımız bizim yıllardır iç içe yaşadığımız insanlardır. Biz hep beraber akraba ve kardeş olduk. PKK diye bir terör örgütünü muhatap almak bu ülkede yaşayan her insan için kabul edilemez bir durumdur. Adeta PKK ile pazarlık eder duruma geldik. Şu anlık çözüm sürecini benimsemiyorum. Şehit ve gazi ailelerinden görüş alınması gerekiyor. Sorunu çözerken evladı ölmüş annenin yürek yarasını nasıl iyileştireceksiniz? Ben bu işin kalıcı olacağını düşünmüyorum ve sadece bir müddet silahlasın susacağına inanıyorum. Süreçte neler olacağını bilmediğimiz için destek veremiyoruz. Türkiye'nin acısı büyük çünkü biz mal kaybetmedik can kaybettik. Birilerine taviz verilerek sorun çözülemez. Dağdaki PKK ile pazarlık aşamasına gelinmesini kabul edemiyoruz. Bizim terörün en yoğun olduğu Güneydoğu illerinde gazi Kürt kardeşlerimiz var. Kürt sorunu yok ortada bir terör örgütü var.

"DEVLET, MİLLET İÇİN İYİ ŞEYLER YAPACAKTIR"

Çanakkale Muhtarlar Derneği Başkanı HALİL BALIKÇI: Her gün gözyaşının akmasını, annelerin ağlamasını kimse ister ki... Yıllardır beraber yaşadığımız kardeşlerimizle bu bayrak altında yaşamaya devam edeceğiz. Milletin seçerek Meclis'e gönderdiği insanların vatan için doğru atımlar atacağını düşünüyorum. Diyelim ki bir yanlış yapıyorlarsa "Allah kendi vicdanlarına bıraksın" derim ama sanıyorum ki bu devlet millet için bayrak için iyi şeyler yapacaklardır.

"BARIŞ İÇİNDE TİCARET YAPMAK DÜNYANIN EN GÜZEL İŞİDİR"

Çanakkale Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı SALİH YILDIZ: Çözüm sürecini desteklememek mümkün değil. Ben ve arkadaşlarım süreci destekliyoruz ve en iyi ticaretin barış içinde olacağına inanıyoruz. Barışın hakim olduğu bir yerde ticaret yapmak dünyanın en güzel işidir. Sürece herkesin destek vermesi ve sağ duyulu davranılması gerektiğini düşünüyorum. Şu an o bölgede iş yatırımlarımız ve diyalogumuz yok. Hangi iş adamı huzurun ve güvenin olmadığı yerde iş yapmak ister? İş yerlerinizin ve makinelerinizin ne zaman yanacağını bilmediğimiz yere nasıl gidelim. Ama bunlar kalktığı zaman her işadamı güneydoğuya gidecek ve oralarda iş yapacak. Biz karışmışız birbirimize ayrımız gayrımız yok. İktidar da bu süreçte siyasi rant gütmemeli muhalefet partileri de sürece dahil olmalıdır. Herkes bu işin içinde olmalı ve elini taşın altına koymalıdır. Ayrıca Çanakkale'de düzenleyeceğimiz fuara tüm işadamlarını bekliyoruz.

"AŞIRI MİLLİYETÇİYDİM AMA SÜRECİ DESTEKLİYORUM"

Çanakkale Girişimci İşadamları ve Sanayicileri Derneği Başkanı HİKMET SEZEN: 30 yıldır içimizi kemiren terör belasından hangimiz yılmadık ki... Doğu'daki yangın Batı'yı da kavurmadı mı? Ve şimdi ilk kez böylesine somut bir çözüm sürecindeyiz. Böylesine hassas bir sorunun üzerine gitmek, her kim olursa olsun, bir politikacı için ateşten gömlek giymektir... Biraz empati uygulayıp, kendimizi karşımızdakinin yerine koyabilirsek, konunun ciddiyetini daha kolay anlayabileceğiz. Üniversite yıllarda aşırı milliyetçi olmama rağmen çözüm sürecini destekliyorum. Terörün sona ermesinden, yalnızca bu sorunun çözümü için mücadele verenler değil, bir ülke olarak hepimiz kazançlı çıkacağız...

"ÇÖZÜM SÜRECİNİ SORUNA KADAR DESTEKLİYORUZ"

İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şube Başkanı SERPİL BAYAR: Ben bu sorunu PKK sorunu olarak değil demokrasi sorunu olarak görüyorum. Kürtlerin özgürlük mücadelesinin barışla sonuçlanması bu ülkede yaşayan bütün azınlıkların özgürleşmesi için bir kapı açacaktır. Biz çözüm sürecini sonuna kadar destekliyoruz. Sürecin son derece olumlu ve şeffaf gittiğini düşünüyorum. Çanakkale'de olumlu bir hava var. Barış için taviz verilmelidir. Bizim için önemli olan savaşın durması ve kanın dökülmemesidir. Biz kaygı duymuyoruz içimiz çok rahat.

"ÇİLE ÇEKTİK AMA DEVLETİMİZE KARŞI DURMADIK"

Çanakkale Romanları Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği DEMİR KAYKAÇ: Biz romanlar yüzyıllardır çile ve eziyet çeken çoğu zaman dışlanan insanlarız. Bize yapılan tüm şeylere rağmen biz kimseye hakarette bulunmadık ve devletimize karşı durmadık. Biz devletimizi, askerimizi ve bayrağımızı seviyoruz. Atatürk'ten sonra gelmiş en büyük adam Başbakan Erdoğan'a inanıyoruz ve çözüm sürecini destekliyoruz. Ben hiçbir partiye mensup değilim. Garip bir romanım ben. Artık yürekler yaranmasın. Türkiye Cumhuriyeti ve insanları barış ve huzur içinde yaşasın. Çanakkale savaşında Türkü, Kürdü, Lazı ve Romanı var mıydı? Çıkarları için insanları karşı karşıya getirenlerin Allah belasını versin. Biz Türk milletiyiz.

"ALLAH MUHAFAZA ELİME GEÇMESİN"

Şehit annesi SEMİHA OKATAN: Ben barış olsun isterim, küskünlük ve dargınlık istemem. Bu akan kanın durması için çözüm sürecini destekliyorum. Biz ülkemizin iyi ve güzellik içinde olmasını isteriz. Ben oğlum yaşasın isterdim. Onun evlenmesini çocuklarını, torunlarımı görmek isterdim. Televizyonlarda şehit haberi görünce gözyaşım durmadan ağlıyorum. Abdullah Öcalan'ı Allah muhafaza elime geçirmesin onu parçalarım. Benim oğlum onun başlattığı bu terör sonucu şehit oldu. Artık analar ağlamasın. Ben sadece huzur, güzellik ve çocuklarımızın ölmemesini istiyorum. Allah bu işi hayırlısıyla bitirsin.

"UMUT VERİLİRSE FİKRİMİZ DEĞİŞEBİLİR"

Şehit babası KADİR KUZEY: Süreçle ilgili endişelerimiz olduğu için olumlu bakmıyorum. Oğlum şehit olalı 20 yıl oldu ama acımız dün gibi taze. Hükümet biraz daha olumlu umut verebilirse fikrimiz değişebilir. İşin çok başındayız ve şimdilik gördüklerime çok üzülüyorum. Koskocaman Türkiye, PKK'ya teslim olmamalı. Onların isteklerini kabul etmemeliyiz. Amaç farklı yönlere sapmamalı. Umudumuzu kesmiyoruz, inşallah sonumuz hayırlı olur.

"BENİM OĞLUM NEDEN ŞEHİT OLDU?"

Şehit babası BAKİ GENÇOĞLU: Ben görüşmelerden çok rahatsızım ve çok üzülüyorum. Bu adamları ve teröristleri kahraman yaptılar. Bizim çocuklarımız şehit oldu bunlar kahraman oldu. Ben çok kırgınım ve gördükçe kahroluyorum. 40 bin kişinin katillerinin muhatap alınmasını hazmedemiyorum. Benim oğlum neden şehit oldu?

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER