Yüksek faiz ve kira gelirine ek vergi geliyor!

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın birçok ülkede tartışılan 'zenginlere ek vergi' konusuna yeşil ışık yakmasının ardından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'çok kazanandan çok, az kazanandan az' vergi alınmasını öngören sistemle ilgili gelişmeleri paylaştı.

Yüksek faiz ve kira gelirine ek vergi geliyor!

Ekonomi basınıyla İstanbul'da bir araya gelen Mehmet Şimşek, "Gelir vergisi, KDV, kurumlar vergisi oranlarında artış gündemde değil. Ama bazı imtiyazlar, istisnaların azaltılması, kaldırılması gündemde" dedi. Vergi Usul Kanunu ve Gelir Vergisi Kanunu için çok mesafe kat ettiklerini belirten Şimşek, 2013'ün ilk yarısında bu konuların Meclis gündemine gelebileceğini söyledi. Şimşek taslak halinde olan gelir vergisi ile ilgili çalışmaları anlattı.

Şehir rantına vergi...

Şimşek, konutta KDV farklılaştırmasının önemini vurgulayarak "Daha yüksek değerli konut alan, daha yüksek vergi verecek" dedi. Şimşek, şunları söyledi:

"Halihazırda konut değerinden bağımsız 150 metrekareye kadar konut teslimleri yüzde 1'lik KDV'ye tabi. 150 metrekare ve üzeri konutta yüzde 18 KDV var. Metrekare esaslı sistem vergi adaletine uygun değil. Diyelim 150 metrekarenin altında bile olsa, büyükşehirdeyse, arsa metrekare değeri belli eşikleri aşıyorsa, lüks veya birinci sınıf inşaatsa KDV farklılaştırılabilir. Ama nihai kararı vermedik."

Şimdiye kadar vergilendirilmeyen şehir rantlarını da örnek veren Şimşek şöyle devam etti:

"Diyelim ki imarsız bir arsa aldınız. Gelişti, imar geldi ve fiyatlar katlandı. Beş yıl elinizde tuttuğunuzda elde ettiğiniz rant vergiye tabi değil. Batıdaki uygulamaya paralel olarak, önemli bir kazanç elde ettiyseniz o kazanç vergilendirilecek. 5 yılı kaldıracağız yani. Yeni düzenlemeyle kentsel rantların vergilendirilmesi öngörülüyor, ama bu daha taslak."

Faiz, temettü, kira paketi

Şimşek, ayrıca beyanname sistemine geçilirse kişinin faiz, temettü, kira gibi birden fazla gelir kalemlerinin bir bütün olarak değerlendirileceğini de söyledi. Şimşek, "Şu an faiz gelirine yüzde 15 stopaj alıyoruz. 100 bin lira gelir elde etseniz de yüzde 15 stopaj ödüyorsunuz. Belki yeni düzenlemeyle diyeceğiz ki, 'bu normal vergi oranlarına tabi. 100 bin lira yüzde 35 vergiye tabi olacak.' Diyelim, başka birinin faiz, kira, temettü geliri 120 bin lira. 'Beyanname ver' diyeceğiz" dedi.

Vergi Denetim Kurulu'nda Organize Vergi Kaçakçılığıyla Mücadele Grup Başkanlığı kurduklarını hatırlatan Şimşek, kıymetli taşlar, elektronik ticaret, sigara, çay, döviz büroları, akaryakıt,gözlük, lüks araç ithali, şehir içi yolcu taşımacılığı gibi 18 sektörü vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi amacıyla incelediklerini anlattı.

Asgari ücretli 'yüzde 10'

Mehmet Şimşek, Türkiye'de asgari ücretle çalışan oranının yüzde 47 olarak göründüğünün hatırlatılması üzerine, "Aslında yüzde 10'a da yaklaşmaz" tahmininde bulundu.

'Hedef tutmadı ama ciddi sapma yok'

Türkiye'de 2012'nin başında alınan bazı tedbirlerin gevşetildiğini bunun da arkasında enflasyonve cari açıkta elde edilen kazanımların olduğunu aktaran Maliye Bakanı Şimşek, "Enflasyon hedeflere yaklaştı, yaklaşıyor.

Ayrıca cari açık kontrol edilebilir bir noktaya geldi. Cari açıkta ciddi bir daralma yaşandı. Bütün bunlara rağmen Maliye politikası ayağında veya kamu finansman dengelerinde çok ciddi bir kötüleşme yaşanmadı. Belki hedefe oranla farklı bir noktadayız ama ciddi diye tanımlayacağınız bir sapma söz konusu değil. Özellikle borç dinamiklerindeki iyileşme, bizim programda öngördüğümüzden daha iyiydi açıkçası" değerlendirmesinde bulundu.

Bu iyileşmenin somut örneklerini de gösteren Şimşek şöyle devam etti: "AB tanımlı brüt kamu borç stokunun GSYİH'ya oranını 2013 için yüzde 36.5 öngörüyorduk. Muhtemelen yüzde 36 civarına inmiş olacak. Ama daha önemlisi, net kamu borç stokunun olsa olsa yüzde 20 civarına iner diye düşünüyorduk, şu anda yüzde 18'e düşeceği tahmini söz konusu. Dolayısıyla, kamu borç dinamiklerinde iyileşme, programda öngörülen çerçevesinden daha iyi noktada. Yani, biz OVP'de merkezi yönetim bütçe açığının GSYİH'ya oranını yüzde 2.3 olarak öngörüyorduk. Öyle görünüyor ki onun çok altında, yani muhtemelen yüzde 2 civarında bir açıkla kapatabiliriz. Önceki yıl yüzde 1.4'tü. Ama genel devlete baktığınız zaman, muhtemelen yüzde 1.3'e inmiş olabiliriz."

Yeni yıla ilişkin görünüm 'daha pozitif'

Mehmet Şimşek, 2012'yi 'sıkıntılı' bir yıl olarak gördüklerini ve çeşitli ortamlarda 'temkinli olacağız' açıklamaları yaptıklarını hatırlatarak, "Muhtemelen 2013, reel ekonomik aktivite ve bunun bütçeye yansımaları anlamında 2012'ye göre biraz daha iyi olması ihtimalini yüksek gördüğüm bir yıl.Dolayısıyla, 2013'e ilişkin görünüm daha pozitif" dedi. Bu yorumu getiren bazı faktörler olduğunu da kaydeden Şimşek, bunları da şöyle detaylandırdı:

"Dışarıdaki gelişmeler, birtakım riskler olmakla birlikte ümit verici. Global ekonomide öncü göstergeler ekonomide toparlanmanın güçlendiğini gösteriyor. Özellikle Amerika'dan gelen veriler nispeten olumlu. Avrupa'da da durum kontrol altında gibi. Kötü gidişat durdu, bir miktar bir iyileşme söz konusu ki bu da önemli bir faktör."

'2013 özelleştirme hedefi şimdiden tamam'

Mehmet Şimşek, 2012'de özelleştirmeden Hazine'ye aktarılan kaynağın hedefin altında olduğunu fakat Hazine'ye aktarılabilir duran yaklaşık 4.5-5 milyar liralık bir nakit bulunduğunu da hatırlattı. Bu rakamında Halkbank'ın arzından gelen kaynak olduğu bilgisini veren Şimşek, şöyle konuştu:

"Biz rakamlar üzerinden bu işi götürme çabasında olsaydık özelleştirmedeki kaynağı bütçeye aktarsaydık bütçe açığı çok daha düşük sevilerde gerçekleşebilir. Ama biz onu 2013'e artık bıraktık.  Biz 1 Ocak itibariyle özelleştirmedeki kaynağı Hazine'ye aktarırsak, 2013 yılının hedefini de aşmış oluyoruz.

Özelleştirmesi tamamlanmış, onay aşamasında 10 milyar dolarlık kaynak da var. Dolayısıyla, 2013'ün başında öngördüğümüz özelleştirme hedefini aşmış olacağız üstelik elimizde de 10 milyar dolarlık özelleştirmesi yapılmış, tamamlanmış, onay aşamasında olan ihale de var."


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER