AKYÜREK Makine AR-GE 250 Listesinde

AKYÜREK MAKİNE, AR-GE’YE EN ÇOK YATIRIM YAPAN ŞİRKETLER LİSTESİNDE

AKYÜREK Makine AR-GE 250 Listesinde

AKYÜREK MAKİNE, AR-GE’YE EN ÇOK YATIRIM YAPAN ŞİRKETLER LİSTESİNDE SEKTÖR 8’İNCİSİ

AKYÜREK MAKİNE AR-GE 250 LİSTESİNDE SEKTÖR 8’İNCİSİ

Türkiye’de bakliyat, baharat, kuruyemiş ve tohum başta olmak üzere tüm kuru taneli tarım ürünlerini işleyen yüksek teknoloji ile donatılmış makinelerin üretiminde pazar lideri olan, tütün işleme makinelerinin imalatında da dünyanın 3 üreticisinden biri olan Akyürek Makine, Türkiye’nin Ar-Ge Harcamaları En Yüksek 250 Şirketi 2020 Yılı Araştırması’nda yenilikçiliğe yönelik çalışmalara 12,5 milyon liralık yatırımıyla sektöründe 8’inci, ülke klasmanında 148’inci sırada yer almayı başardı.


Endüstri 4.0 ve dijitalleşme yatırımlarını her geçen gün artırarak güçlü Ar-Ge kadrosuyla ilklerin ve teklerin öncüsü olan Akyürek Makine, geçen yıl 3 patent başvurusu ile 15 makinenin endüstriyel tasarım tescilini gerçekleştirirken yerli ve milli üretim stratejileri doğrultusunda ürünlerinde yüzde 70 olan yerlilik oranını yüzde 90’a çıkarma hedefi belirledi.

‘Kuru gıda ve tütün işlemeye yönelik 311 çeşit makine üretiyoruz’
Akyürek Makine Yönetim Kurulu Üyesi Gül Akyürek Balta, üretimini yaptıkları 311 çeşit makineden 287’sinin kuru gıda sektörüne, geriye kalan 24’ünün tütün sektörüne yönelik olduğunu belirtip, “Akyürek Makine A.Ş. olarak ihracat yaptığımız ülke sayısını 95’e yükseltirken bağlı olduğumuz sektörde komple sistem kuran bir şirket, fabrikalar kuran bir fabrika konumunda bulunuyoruz.” dedi.
Topluma öncü ve örnek olma amacıyla hareket ederken, yurt içi ve yurt dışı yatırımlarıyla ülke ekonomisine ve istihdama da ciddi katkılar sunma hedefi ile çalıştıklarını dile getiren Gül Akyürek Balta, “Günümüzde sağlıklı, güvenilir ve temiz gıdaya erişmek için el değmeden yüksek teknoloji kullanarak pakete girene kadar tüm süreçlerde; kuru gıdalar başta tohum olmak üzere, kuruyemiş ve her türlü yapraklı ürünü işleyen makineler üretiyoruz. Makinelerimiz bu işlemleri mahsulün eni, boyu ve genişliğini göz önüne alınarak yaptığı gibi temizlik kalitesini artırmak ve ürün sınıflandırmasını gerçekleştirmek için ürün kütlesel ağırlığı ve rengine göre de yapılabiliyor.” diye konuştu.

‘Tütün işleme makinelerinde dünyada 3 üreticiden biri, Türkiye’nin tek üreticisiyiz’
Akyürek Makine’nin yapraklı mamulleri işleme teknolojilerinde tütün ve çay gibi ürünlere yönelik makine imalatlarının da olduğunu vurgulayan Gül Akyürek Balta, “Tütün sektörüne yönelik 16 milyon avroluk yatırımımız ile Türkiye’de tek, dünyada ise 3 makine üreticisinden biri olduk. Tütün işlemeye yönelik imalatını yaptığımız makineler, ham tütünü işleyerek, kıyıp sigara tüplerinin oluşturulmasından paketlenmesine ve kutulanmasına kadar tüm işlemleri gerçekleştiriyor. Üreticisi olduğumuz tütün grubu makinelerde ülkemizin yıllık ithalat tutarı 45 milyon dolar civarında bulunuyor. Yurt içinde ulaştığımız 25 milyon dolarlık satış hacmi ile bu alanda ithalatı yüzde 50’nin üzerinde azaltmış olduk. Hedefimiz tütün işleme teknolojilerinde ihracat gelirlerimizi artırmanın yanı sıra ithalatın tamamını karşılar hale gelmektir.” dedi.

‘Ar-Ge ve inovasyona büyük yatırım yapıyoruz’
Yüksek teknoloji ile ürettikleri makinelerin kendilerini rakiplerinden ayıran en önemli unsurlardan biri olduğunu belirten Gül Akyürek Balta, “Bakanlık onaylı Ar-Ge merkezinde 36 mühendis ile sektörün ihtiyaçlarına göre makineler tasarlayıp üretmeye devam ediyor, dünyadaki son teknolojileri takip edip fabrikamıza uyarlıyoruz. Özellikle pandemi öncesi fabrikamızda dijital dönüşümü tamamlamış olmanın avantajını yaşıyoruz. Tüm birimlerimizi Endüstri 4.0’a uygun hale getirmenin gayreti içindeyiz. Bu bağlamda Ar-Ge’ye verdiğimiz önemi göstermesi bakımından Mersin'in 5. Ar-Ge merkezi olan Akyürek Smart Ar-Ge’nin 'Türkiye Ar-Ge 250 Araştırması’nda makine sektöründe 8’inci, genel sıralamada ise 148’inci sırada olduğunu söylemek ve bunun yanı sıra Mersin teknoloji Geliştirme Bölgesi’ndeki şirketimizde de 3 milyon liralık yazılım Ar-Ge harcaması gerçekleştirdiğimizi de belirtmek isterim.” şeklinde konuştu.

Hem pazarlama hem de ürün kalitesi konusunda yenilikçiliği daha bilimsel yöntemlerle sürdürmek ve yeni kuşaklara sistematik olarak aktarmak için yüksek tempoda çalışmalara devam ettiklerini dile getiren Gül Akyürek Balta, Ar-Ge ve tasarım stratejilerinde gıda güvenliği, gıda verimliliği ve işleme makinelerinde enerji verimliliğini ön planda tuttuklarını vurguladı. Gül Akyürek Balta, 2020 yılında 12,5 milyon lira olan Ar-Ge bütçesini 2021 yılında yüzde 50 oranında artırmayı ve 33 kişiden oluşan araştırmacı kadrosunu da iki yıl sonra 45 kişiye yükseltmeyi planladıklarını dile getirdi.

‘5 üniversite ile proje bazlı işbirlikleri gerçekleştiriyoruz’
Üniversite -Sanayi işbirliğine de özel önem verdiklerini söyleyen Akyürek Balta, “Akyürek Makine olarak Mersin Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Çağ Üniversitesi, Toros Üniversitesi ve Tarsus Üniversitesi ile proje bazlı işbirlikleri gerçekleştiriyoruz. Ar-Ge faaliyetleri kapsamında 2020 yılında 9 projeyi tamamlayan şirketimiz, araştırma görevi yürüten personellerini lisansüstü eğitime teşvik ederek lisans ve doktora programlarına dâhil olmalarını sağlıyor. Üniversite-sanayi işbirliğinde rol model olan firmalar arasında yer alan Akyürek Makine’nin Ar-Ge merkezinde görev yapan 5 personelimiz lisansüstü eğitim ve doktora programlarına devam ediyor.” dedi.
Gül Akyürek Balta, grup şirketleriyle birlikte 500’den fazla kişiye istihdam sağlayan Akyürek Makine’nin yurt içindeki 4 şirketin yanı sıra İspanya, Ukrayna, Özbekistan Bulgaristan ve Etiyopya’da şirketleri, ayrıca Bulgaristan’da yedek parça depolarının yanında İspanyada montaj fabrikası ve Ar-Ge ekibi bulunan büyük bir yapı olarak Türkiye ekonomisine ciddi katkılar sağladığını vurguladı.

AKY Technology, Türkiye ve Dünya Bakliyat Pazarına teknoyenilikleri ve çözüm odaklı hizmetleriyle iz bırakmayı yaşam gayesi olarak belirlemiş bir kuruluştur.

Hububat, bakliyat, tohum ve yağlı tohum gıda işleme teknoloji sanayisi için makineleri bünyesinde barındıran AKY Technology, hasattan sofralara kadarki süreci yöneten teknolojik sistemlerin yaratıcısı, yedek parça tedarikçisi ve montajcısıdır.

AKY Technology’nin bünyesindeki makineler; ürünün hasat sonrasında yabancı maddelerden (toprak, taş, toz vb.) ayıklanarak temizlenmesi ile kusurlu (kırık, az yetişmiş, yabani vb.) tohumun kaliteli olandan ayrıştırılması işlemini gerçekleştirmektedir. Paketleme sürecini yöneten akıllı makineler de hizmet paletini renklendirmektedir.

Makineler, mekanik ve ya bilgisayar kontrollü olarak sınıflandırılmış böylece müşterinin bütçesine uygun alternatifler sunmak amaçlanmıştır. Ayrıca makineler temizlenmek istenen ürüne uyumlu hale getirilebilmektedir ve farklı kapasite seçeneklerine sahiptir.

10 yıllar boyunca Bakliyat sektörüne hizmet veren yöneticileri ve profesyonel ekibiyle faydalı çözümler üreten ve yenilikler yaratan kuruluş hizmet kalitesini daima yüksek tutmaktadır.

Müşteriyle arasındaki güveni tesis etmek de AKY Technology için önemlidir. Dünyanın herhangi bir yerine tesis kurarken her bir parçanın maksimum fayda sağlayacak şekilde seçilmesine ve bir araya getirilmesine dikkat edilir. Karşılıklı anlaşmalar çerçevesinde; tesisin ve makine ekipmanlarının yaşam sürecinde kontrol, parça temin ve tedavi işlemleri kesintisiz olarak verilir.

AKY Technology’de bir hizmet, donanım ya da sistem hayata geçirilirken kullanıcının talepleri göz önünde bulundurularak planlamalar yapılır ve projeler ortak akıl yürütmeler ile şekillendirilir. Müşteriyi doğru yönlendirerek uzun süreli memnuniyet sağlamak AKY Technology’nin öncelikli prensibidir.

Güçlü iletişim akışı ile uzun soluklu ticari birliktelikler kurmayı hedefleyen AKY Technology, teknoyeniliklerin takipçisi ve mucidi olarak önce Türkiye’de sonra da tüm Dünyada bakliyat ve hububat sektöründeki varlığını daha da hissettirerek çalışma hayatını sürdürecektir.

Şimdi AKY Technology ile teknoyenilik zamanı!

Güncelleme Tarihi: 12 Temmuz 2021, 11:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER