Verem Dünyanın Korkulu Rüyası Olmaya Devam Ediyor

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, Dünya Tüberküloz Günü Dolayısıyla Yaptığı Yazılı Açıklamada, Verem Hastalığıyla İlgili Vatandaşları Uyardı.

Verem Dünyanın Korkulu Rüyası Olmaya Devam Ediyor
Yeni birçok sağlık sorununun yanında bugün artık unutulmaya yüz tutmuş gibi görünse de verem hala dünyanın korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporuna göre, 2014 yılında 9,6 milyon yeni verem vakası saptanırken, 1,5 milyon insanın da veremden öldüğü tahmin ediliyor.
Verem (tüberküloz), bugün de dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini koruyor. Veremin erken tanı, doğru ve etkin tedavi ile önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten uzmanlar, vatandaşları bulaşıcı bir hastalık olan verem konusunda uyarıyor. 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü çerçevesinde veremle mücadele konusunda toplumun ve sağlık çalışanlarının bilinçlendirilmesi amacıyla Türkiye genelinde yapılan eğitim, propaganda faaliyetleri ve diğer etkinliklerle hastalıkla ilgili duyarlılık oluşturulmaya çalışılıyor.
2014’TE 1,5 MİLYON İNSAN VEREMDEN ÖLDÜ
Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, verem hastalığıyla ilgili vatandaşları uyardı. DSÖ’nün ‘Küresel Tüberküloz 2015 Raporu’na göre dünya genelinde yeni verem vakası görülme (insidans), toplam verem vakaları (prevalans) ve veremden ölüm oranı (mortalite) hızlarının düştüğüne işaret eden Dr. Kemik, “Buna rağmen küresel tüberküloz yükü halen çok yüksektir. 2014 yılında dünya genelinde 9,6 milyon yeni vaka ve 1,5 milyon tüberkülozdan ölüm olduğu tahmin edilmektedir” dedi.
Türkiye genelinde 2005 yılında verem savaş dispanserlerine kayıtlı toplam verem vaka sayısı yaklaşık 21 binken, 2014 yılında vaka sayısının 13 bin 378’e düştüğünü aktaran Kemik, “Küresel Tüberküloz 2015 Raporu’na göre Türkiye’de 2014 yılı verem prevalans hızı yüz binde 22, insidans hızı yüz binde 18, mortalite hızı yüz binde 0,62’dir” ifadelerini kullandı.
“VEREMİN TEŞHİS VE TEDAVİSİ ÜCRETSİZ YAPILIYOR”
Verem hastalığına yakalananların aileleri ve diğer temaslılarının da verem savaş dispanserlerine davet edilerek kontrol edildikleri bilgisini veren Dr. Kemik, bulaştırıcı olan hastaların yakın çevresindekilere koruyucu ilaç verildiğini, hasta olduğu tespit edilenlerde ise tedaviye başlandığını kaydetti. Dünyada tüberküloz kontrolü için DSÖ tarafından küresel bir kontrol programı, Türkiye’de ise aynı standartlarda ve paralelde bir Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı uygulandığını aktaran Kemik, şöyle devam etti:
“Ülkemizde verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüberküloz ve dirençli tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan birinci ve ikinci seçenek tüberküloz ilaçları, Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara verilmek üzere sağlık kuruluşlarına dağıtılmaktadır. Ülkemizde verem hastalarının tedavilerinin düzenli yürütülmesini sağlamak amacıyla hasta odaklı doğrudan gözetimli tedavi uygulanmaktadır. Doğrudan gözetimli tedavi uygulanmasında hasta tüm tedavi süresince ilaçlarının her dozunu bir görevlinin ya da sorumlunun gözetiminde içer ve bu durum kayıt altına alınarak tedavinin başarı ile sonuçlanması sağlanır.”
“VEREMDEN KORUNMANIN EN ÖNEMLİ YOLU ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ”
Veremden korunmanın en önemli yolunun verem hastalarına erken tanı konması ve en kısa sürede tedaviye başlanması olduğunun altını çizen Kemik, önerilerini şöyle sıraladı:
“İki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi şikayetleri olan vatandaşlarımızın verem açısından kontrollerinin yapılabilmesi için en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerekmektedir. Verem hava yoluyla bulaşan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Toplumu veremden korumanın en etkili yolu verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisidir. Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu bir kağıt mendille kapatınız. Kağıt mendiliniz yoksa ellerinizle değil kolunuzun iç kısmına öksürün veya hapşırın. Verem hastalığının belirtilerini hissettiğinizde en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz. Hastalandığınızda düzenli ilaç kullanımı ile veremi durdurabilir ve sevdiklerinize bulaşmasını önleyebilirsiniz. Verem hastalığının tedavisinde tam başarı için ilaçlarınızı doğrudan gözetimli tedavi ile kullanınız.”
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER