Nükleer Anlaşması Mecliste

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Türkiye ile Japonya arasında yapılan nükleer enerji anlaşmasına, “Türkiye’de uranyum zenginleştirme ve plütonyum çıkarma için işbirliği yapma” maddesinin eklendiği iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

 Nükleer Anlaşması Mecliste
 

CHP’li Atıcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi verdi. Önergede, Türkiye’nin nükleer silah üretme alt yapısını hazırladığı iddialarını gündeme getiren Atıcı, “Ülkemize yapılması planlanan nükleer enerji santrali için Türkiye ile Japonya arasında ‘nükleer enerji anlaşması’ imzalandığı, ülkemiz ve dünya basınında yer almıştır. Anılan anlaşmaya Başbakan’ın isteği ile ‘Türkiye’de uranyum zenginleştirme ve plütonyum çıkarma için işbirliği yapma’ maddesinin eklendiği iddia edilmektedir. Uranyum zenginleştirilmesi ile nükleer silah elde edildiği bilinen bir gerçektir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nın 26 Ocak 2012 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda nükleer santrallerin yaratacağı sorunları gündeme getirdiğimiz oturumda söylediği; ‘yalnızca elektrik temini değildir nükleer güç santralleri, yalnızca bir elektrik sorunu değildir’ ifadesi, uranyum zenginleştirmesi ve nükleer silah elde etme konusunda şüpheler doğurmuştu. Ayrıca aynı Bakan'ın basına yeni verdiği demeçte, ‘Türkiye’nin nükleer yakıtın safhalarında bulunma isteği’ni açıkça ifade etmiştir” dedi.

Tüm bu açıklamalar ve uluslararası basında çıkan yazıların, Türkiye’nin nükleer silah yapma kapasitesine ulaşmak istediği kuşkularını doğurduğunu ve endişe oluşturduğunu öne süren Atıcı, Başbakan Erdoğan'a, “Söz konusu anlaşmaya, Türkiye’de uranyum zenginleştirme ve plütonyum çıkarma konusunda işbirliği yapma ile ilgili bir madde eklenmiş midir?” diye sordu.

Anlaşmaya böyle bir madde eklendiyse kimin talebi ile eklendiğini de öğrenmek isteyen Atıcı, şu soruların da yanıtlanmasını istedi:

“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın açıkladığı, ‘Türkiye’nin nükleer yakıtın safhalarında bulunma isteği’ hangi aşamaları içermektedir? Türkiye’nin nükleer silah üreteceği konusundaki şüpheleri gidermek için tarafınızdan herhangi bir açıklama yapılmış mıdır? Yapılmadı ise nükleer silah şüphelerini gidermek için açıklama yapmayı düşünüyor musunuz? Uranyum zenginleştirme faaliyeti sonucunda Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada İran gibi bir izolasyona maruz kalacağı hesaplanmış mıdır?”
Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2014, 18:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER