Akdeniz'de Kadınlara Sağlık Eğitimi

Mersin'in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi, Akdeniz Toplum Sağlığı Merkezi işbirliğiyle kadınlara yönelik sağlık eğitim seminerleri verecek.

Akdeniz'de Kadınlara Sağlık Eğitimi

Akdeniz Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü,

kadınları sağlık alanında bilinçlendirmek amacıyla bir dizi eğitim semineri başlattı. Seminerlerin ilki Çilek Mahallesi Sanat Atölyelerinde gerçekleştirildi. Akdeniz Belediyesi ve Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Akdeniz Toplum Sağlığı Merkezi işbirliği ile düzenlenen ilk seminere Halk Eğitim Merkezi kursiyeri kadınlar katıldı. Seminerde, Akdeniz Toplum Sağlığı Merkezi'nden Dr. Aliye Tuba Metin, verem mikrobunun özellikleri, bulaşma yolları, verem hastalığının oluşumu ve korunma yöntemlerine ilişkin bilgiler verdi.

Verem mikrobunun güneş görmeyen ortamlarda uzun süre canlı kalabildiğine işaret eden Dr. Metin, bu mikrobun solunum yoluyla kolaylıkla bulaştığını belirtti. Verem hastalarının konuşma, öksürme ve hapşırma sırasında mutlaka ağızlarını kapatmaları gerektiğini kaydeden Metin, "Tedavi olmayan bir verem hastası, her yıl 10-15 kişiyi enfekte edebilir. Tedavi olmayan dirençli bir hasta da dirençli mikropları bulaştırır. Solunum yoluyla alınan verem mikrobu verem enfeksiyonuna yol açar. Bu bir hastalık durumu değil, verem basilinin vücutta beklemeye geçtiği bir durumdur. Vücut direncinin düştüğü anlarda bekleme halindeki mikrop harekete geçer ve çoğalarak verem hastalığına neden olur" dedi.

Dr. Metin, verem enfeksiyonunun hastalığa dönüşmesini kolaylaştıran etmenleri de sıralayarak, "Özellikle 5 yaş altı çocuklar ve yaşlılar, HIV enfeksiyonu bulunanlar, bağışıklığı baskılayan tedavi alan hastalar, ideal vücut ağırlığının yüzde 90'ından daha az kiloda olanlarda risk faktörü yüksektir. Ayrıca silikoz, diyabet, böbrek yetmezliği, lösemi, baş-boyun ve lenf kanseri olanlar, sigara içenler, ilaç ya da alkol bağımlıları bu mikroba karşı daha dikkatli olmalıdır. İki-üç hafta sürekli öksürük şikayeti olanlar en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır" diye konuştu.

Kadınlara yönelik eğitim programları hakkında bilgi veren Akdeniz Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mehtap Sili ise belirlenen program çerçevesinde başta Çay, Çilek ve Güneş Mahallelerinde bulunan merkezler olmak üzere bütün mahallelerde kadın sağlığı konularında seminerler düzenleneceğini söyledi. Akdeniz Toplum Sağlığı Merkezi'ne katkılarından ötürü teşekkür eden Sili, eğitim programlarına da tüm kadınları davet etti. - MERSİN
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER