Akdeniz Ülkeleri Mersin'de Buluşuyor

Uluslararası Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Kongresi'nin üçüncüsü Mersin'de yapılacak. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, kongrede Mersin'in kruvaziyer turizmi potansiyelini, Doğu Akdeniz'de Kruvaziyer Limanlar Birliği'ni oluşturmayı ve Mersin'in stratejik önemini anlatmayı hedeflediklerini söyledi.

Akdeniz Ülkeleri Mersin'de Buluşuyor

3. Uluslararası Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Kongresi, 7-9 Haziran 2012 tarihleri arasında Mersin'de yapılacak. 'Dünyanın Deniz Yolları Akdeniz'de Kesişiyor' sloganı ile HiltonSA Oteli'nde düzenlenecek kongreye, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, Mısır Ulaştırma Bakanı Dr. Gala Mostafa Said ile Akdeniz'in 23 ülkesinden Ticaret ve Sanayi Odaları yetkilileri, Akdeniz'in önde gelen limanlarının temsilcileri ve dünyaca ünlü firmaların yetkilileri katılacak.

Kongrenin bilgilendirme toplantısı MTSO Yönetim Kurulu toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, Meclis Başkanı Faik Burakgazi, Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Başkan Yardımcısı Jozef Atat ile diğer yetkililer katıldı. Toplantıda kongreye ilişkin bilgi veren Aşut, uluslararası arenada Mersin'in sesini duyurmanın, bölgesel nitelikteki mesleki örgütlerde etkin rol almaktan geçtiğini belirterek, bu çerçevede MTSO'nun 2007 yılında Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği'ne (ASCAME) üye olduğunu, 2009 yılından bu yana da ASCAME Sanayi Komisyonu başkanlığını yürüttüğünü anımsattı. Bu kapsamda gerçekleştirdikleri etkinliklerin birini de önümüzdeki hafta gerçekleştirecekleri bilgisini veren Aşut, Akdeniz havzasını kapsayan ve geniş katılımlı Uluslararası Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Kongresi'nin üçüncüsünü Mersin'de düzenleyeceklerini kaydetti. Kongreyi MDTO ile birlikte Ekonomi Bakanlığı'nın himayesinde gerçekleştireceklerini aktaran Aşut, "Kongreyi 'Bakanlar Zirvesi'ne dönüştürmek için Ekonomi Bakanımız, Akdeniz havzasındaki ilgili bakanlıklara imzalı davetler gönderdi. Akdeniz'in 23 ülkesindeki ASCAME üyesi tüm oda ve federasyonlara, Seatrade Fuarı'nda iletişim kurduğumuz kruvaziyerle ilgili tüm kuruluşlara, Türkiye'deki tüm oda ve borsalara, ilgili ülkelerin Türkiye'deki büyükelçiliklerine davet gönderdik ve teyitlerini aldık. Kongreye en etkin katılım sağlayacak ülke Mısır olacak. Mısır Ulaştırma Bakanı Gala Mostafa Said, Ekonomi Bakanlığımızın davetlisi olarak kongreye gelecek. İskenderiye Deniz Ticaret Odası, 25 kişilik heyetle kongreye gelecek ve buradaki firmalarımızla iş bağlantısında bulunacak. KKTC de kongreye büyük bir heyetle katılacak ve KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner gelecek. DEİK Türk-Mısır İş konseyi Başkanı Zuhal Mansfield kongrede yer alacak. Arnavutluk, Hırvatistan, İtalya ve Fransa'dan gelecek konuklarımız olacak. Kongreyi ulusal ve yabancı basın temsilcileri de izleyecek" dedi.

"KONGREDE ÜÇ ANA GİZLİ HEDEFİMİZ VAR"

Kongreyi düzenlerken üç ana gizli hedef belirlediklerini ve bu hedefleri gerçekleştirmek için çaba harcayacaklarını da vurgulayan Aşut, şöyle devam etti: "Hedeflerimizden birisi, kruvaziyer turizmini Mersin'de başlatmak istiyoruz ki, planlanmış bir altyapı var. Bazı firmalar bu bölgeye çalışma yönünde bir hareket başlattılar ve programlarına girdi ama biz kongrede, bir limanımız olduğunu ama onlarca alternatifimiz bulunduğunu sunacağız. Kruvaziyer turizmi ile gelen insanları gezdirebileceğimiz onlarca alternatifimiz var bizim. Diğer bölgeler gibi çok dar değil bizim bölgemiz. Diğer gizli hedefimiz ise Doğu Akdeniz'de bir Kruvaziyer Limanlar Birliği oluşturmak istiyoruz. Doğu Akdeniz'de böyle bir çalışma yapılmamış, biz bunu yapmak istiyoruz. Bir Limanlar Birliği olmadığı takdirde o bölgede kruvaziyer turizmi ile ilgili çalışmanın altyapısı tamamlanmıyor. Kruvaziyerde hiçbir gemi limanda konaklamıyor, gece yol alıyor. Onun için o zincirin tamamlanması gerekiyor. O zincirin tamamlanabilmesi için de diğer zincire ait olacak limanların bu zincir içine girmesi, kendilerini ona göre revize etmeleri ve alternatif gezilebilecek alanları ortaya koymaları gerekiyor. Bu kongrede bunun ilk adımını atacağız. Bir de dolaylı bir hedefimiz var ki, Mersin'in stratejik önemini gelen dostlarımızla paylaşabilmek ve onlara Mersin'in stratejik görüntüsünü gizliden de olsa anlatabilmek, onların beyinlerine bunu sokabilmek. Bu konuda var olan altyapımızı sunmak istiyoruz."

Toplantıda, kongrenin tarihçesine ve programa ilişkin bilgiyi de MDTO Başkan Yardımcısı Jozef Atat verdi. Kongrenin Mersin'de düzenlenmesine ilişkin protokolün 12 Ocak 2012 tarihinde İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ile MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu arasında imzalandığını anımsatan Atat, "Bu yıl üçüncü kez düzenlenmesi sebebiyle Dünya Kongreler Takvimi'ne de girecek olan kongre, Ekonomi Bakanlığı himayelerinde ve ASCAME işbirliğinde gerçekleştirilmektedir. 'Dünyanın Deniz Yolları Akdeniz'de Kesişiyor' sloganı ile düzenlenecek kongrede 'Akdeniz'de Kruvaziyer Turizmi: Yeni Destinasyonlar', 'Akdeniz'de Yat Turizmi', 'Akdeniz'in Ticaret Yolları ve Lojistik Potansiyeli' konulu oturumların yanı sıra 'İkili Görüşmeler' de gerçekleştirilecektir. Kongrenin ilk günü Mersin Üniversitesi ile Arap Bilim Teknoloji ve Deniz Taşımacılığı Akademisi arasında iyi niyet protokolü, Mersin Deniz Ticaret Odası ile İskenderiye Deniz Ticaret Odası arasında işbirliği protokolü imzalanacaktır" diye konuştu.

Toplantıda, kongrenin 3 günlük programına ilişkin detaylı bilgiler de aktarıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER