Zorla evlendirilecek 8 kız çocuğu kurtarıldı

Dicle Kaymakamı Çağlayan Kaya'nın çalışmaları sayesinde zorla evlendirilmek istenen 12-16 yaş arasındaki 8 kız çocuğu aileleri ikna edilerek okula kazandırıldı.

Zorla evlendirilecek 8 kız çocuğu kurtarıldı

Kaymakam Kaya, Kaymakamlık Binası'nda düzenlediği basın toplantısında, gönüllü olarak geldiği ilçede 15 aydır çok özverili çalışmalar yaptığını söyledi.

Bir gazetenin, yaptığı çalışmalardan dolayı haber konusu olduğunu, kendisinin ''kahraman'' olarak lanse edildiğini anımsatan Kaya, asli görevlerini yaptıklarını belirtti.

İlçede özellikle kız çocuklarının okula kazandırılması için yoğun çalıştıklarını, bu konuda aldıkları bütün duyumları değerlendirdiklerini bildiren Kaya, ailenin zorlaması ve çevre baskısı nedeniyle 18 yaş altındaki 12-16 yaş aralığında olan 8 kız çocuğunun ailelerinin ikna edilerek evlendirilmekten vazgeçirildiğini vurguladı.

Kaya, kız çocuklarının aileleri ikna edilerek okula kazandırıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Bazı aileler direnç gösterdi. Bu nedenle ikna edilemeyen bir aileden kız çocuğu alınarak yetiştirme yurduna yerleştirildi. Daha sonra aile ikna olunca kız çocuğu tekrar ailesine verildi. Aile ve kız çocuklarının takibini yapıyoruz. Bir insan deyip geçmemek lazım. Bir kız çocuğu bizim için çok önemli. Kız çocuklarının okula kazandırılmasını çok önemsiyoruz. Telefon numaramı gezdiğimiz bütün köylerde vatandaşlara veriyorum. Bunun için bir telefon numarasını temin ettik. Gelen bütün ihbarlarla tek tek ilgileniyorum. Vatandaşlarımızın yanlış ve karanlık yollara sapmaması, kız çocuklarını eğitime alarak devletine faydalı hale getirmek çok önemli. Diyarbakır'ın şartları sıkıntılı. Terör belasının olması ve ekonomik imkansızlıklar içerisinde olan birçok ailemizin olması, buradaki insanlarımızı hayata bakışını biraz daha ümitsiz kılabiliyor. Göreve başladıktan sonra vatandaşlarımızın yüzünde biraz olsun mutluluk vesilesi olabilmek, onları memnun edebilmek adına çeşitli çalışmalar yaptık.''

-''Dicle'den dışarı çıkmayan öğrenciler Avrupa'yı görecek''

Kaya, çalışmalarını yaparken de Dicle Üniversitesi'nden destek aldıklarını, sorunu çözmek için, sorunun net olarak ortaya konulması gerektiğini belirterek, ''Bölgenin en büyük sorunu idealistlik sorunudur. Bulunduğumuz yerde bir gün dahi kalsak, buraya neler yapabiliriz düşüncesiyle hareket etmek lazım. Beklentisiz, idealist insan olmak lazım. Gönlünde insan sevgisi olacak'' dedi.

İlçede yürütülen çalışmalara değinen Kaya, eğitim kalitesini yükseltmek için çeşitli çalışmalar yaptıklarını, bu kapsamda ikna ekipleri oluşturulduğunu, aile ziyaretleri yapıldığını anlattı.

Kaya, ''Bir Fincan Kahve Projesi'' ile 2 yılda, bin 731 veli ve 4 bin 402 öğrencinin ziyaret edildiğini, 2 yılda 731 kişiye okuma yazma eğitimi verildiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

''Haydi Kızlar Okula Projesi ile de 2 yılda 636 kız ve erkek öğrenci okula kazandırıldı. Hedefimiz bin öğrenciyi okula kazandırmak. Dicle'den dışarı çıkmayan öğrenciler Avrupa'yı görecek. AB tarafından onaylanan bir projemiz sayesinde öğrencilerimiz Türkiye'yi görmeden dünyayı görecek. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde eğitim görecek. Eğitim şart. Özellikle çocukların üzerinde baskın olan kadınları bilinçlendirmek lazım. Sadece kız çocukları değil, erkek çocuklarının da okula kazandırılması için çalışıyoruz. Erkek çocuklarının da evlilik durumu olursa kız çocukları gibi onlara da eğiliyoruz. Vatandaş olarak bu konuda duyarlı olalım. Telefon numaramı herkese verdim. En küçük bir ihbarı bile değerlendiriyoruz. Bu telefon numarasını köylere, mezralara dağıtıyoruz. İkna ekibi, öğretmen, rehber öğretmen ve müdürden oluşuyor.''

''Kız çocuklarının okula kazandırılması konusunda zorluk yaşandı mı?'' sorusu üzerine Kaya, ''İsterse zorluk çıkarsın. Devlet olarak ben otorite isem yasaların bana vermiş olduğu bir yetki varsa, ben bunu sonuna kadar kullanmak zorundayım. Hele de bir kız veya erkek çocuğunun hayatı burada önemliyse benim için gerisi teferruattır. Konuştuk ikna olmuyorsa, yasaların bize verdiği yetkiler vardır. Bu yetkileri kullandık. Hatta biraz ileriye götürdük. Bununla ilgili vatandaşımızın yüzde 80-90 devletimizle bir işleri oluyor. Bizde bu konuda gerekli tavrımızı gösterdik. Bu da caydırıcı oldu'' dedi.

Kaya, Batman Çayı'nda cesedi bulunan ve töre cinayetine kurban gittiği belirlenen 15 yaşındaki H.D'ye ilişkin olarak ise ''Batman'daki töre cinayetini öğrendiğimde çok üzüldüm. Gece uykularım kaçtı'' diye konuştu.

Öte yandan açıklamanın ardından Dicle'nin Yeşilsırt köyündeki İlköğretim Okulu'nda oluşturulan ikna ekibi, bazı köy sakinlerini ziyaret ederek, çocukların okula gönderilip gönderilmediğini sordu.

-Bir kız çocuğu eniştesi ile evlendirilmek istendi-

Bu arada AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, kurtarılan kız çocuklarından birinin, ablasının vefat etmesi üzerine yeğenlerine annelik yapar düşüncesiyle eniştesi ile, başka bir kız çocuğunun da 35 yaşında olan amcasının oğlu ile evlendirilmek istendiği, ancak ailesinin ikna edilmesi sonucu okula kazandırıldığı öğrenildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER