Suç aleti seccade suç eylemi namaz

Başörtüsünü yasaklayan üniversite araştırma teknesinde bulunan seccadeyi suç aleti saydı, namazı kılan personel hakkında ise 'dini vecibelerini yerine getirmekten' soruşturma açtı.

Suç aleti seccade suç eylemi namaz

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'ndeki bir 28 Şubat uygulaması ‘bu kadar da olmaz' dedirtti. Üniversitede görev yapan bir uzman “Namaz kılındığı ve benzeri yasal olmayan faaliyetlerde bulunulduğu...” için ifadeye çağrıldı.

28 ŞUBAT SÜRECİNDE NAMAZ SECCADESİ İÇİN ‘SUÇ UNSURU' DAHİ DENDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'na YÖK'ten gelen belgeler arasında, 28 Şubat postmodern darbe sürecinde üniversitelerde akademisyenler ve öğrencilere yapılan baskılar deşifre oldu. Star gazetesinin haberine göre, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'ne ait araştırma ve uygulama gemisinde namaz kılındığı için geminin sorumlusu uzman Seydi Ali Doyuk hakkında soruşturma açıldı. Bazı öğretim görevlilerinin kıldıkları namaz da “abartılı dini vecibe ifası” olarak nitelenerek Doyuk hakkında bu izin verdiği için yaptırım uygulandı.

Gemide abdeste soruşturma

Aynı üniversitenin Gıda Bölüm Başkanı Prof. Arsan Bilişli başkanlığındaki komisyonca ifadesi alınan Doyuk hakkında iddialar arasında “gemide abdest alınmasına izin vermesi” de vardı. 7 Mart 2000 tarihli “gizli” damgalı belgede, Doyuk'un bir öğrenciyi türbanlı olarak derse aldığı” ihbarı üzerine ifadesinin alındığı da ortaya çıktı.

Gösterişe yönelik namaz

Aynı üniversitede uzman Murat Engin hakkında başlatılan soruşturmada benzer iddialar vardı. Engin hakkında, 21 Şubat 2000 tarihli ve “Gizli” ibareli belgede “Fakültenin içinde gösterişe yönelik namaz kılındığı” suçlamaları yapıldı.

Üniversite'deki 28 Şubat uygulamalarının bunlarla sınırlı kalmadığı, teknede dolaştırılan seccade ve kılınan namazın “Yasal olmayan hareketler” olarak nitelendirildi. Buna göre, “... teknede seccade dolaştırıldığı ve benzeri yasal olmayan faaliyetlerde bulunulduğu...” gerekçesiyle uzman Engin hakkında soruşturma açılarak ifadesi alındı. Ayrıca Aydın'ın, öğretim üyelerinin kullandığı lavaboda abdest alması da soruşturma konusu oldu.

LOJMANLARDA BAŞÖRTÜLÜ AVI

28 Şubat sürecinde başörtüsü yasağı bahane edilerek lojmanlardaki çok sayıda öğretim üyeleri yerlerinden edildi. Örneğin, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın, imzası ile yayımlanan ve tüm bölümlere gönderilen genelgede üniversitede adeta başörtüsü avına çıkıldı. İkametleri kampüs içinde olan kendileri ya da eşleri-çocukları başörtülü personel lojmanlardan çıkarılacağı genelge ile duyuruldu. Böylece yüzlerce personel apar topar lojmanlarından atıldı. Bu lojmanlar daha sonra yandaşlarına verildi. Öte yandan, hemen tüm devlet üniversitelerinde rutin hale gelen lojman boşaltma genelgesinde, şu ifadeler yer aldı: “Üniversitemiz kampüsü dahilinde bulunan lojmanlarda ikamet edenlerin de türbansız olmaları gerekmektedir, aykırı tutumlarını sürdürmekte olanlar hakkında ise gerekli tüm yasal işlemlerin yapılacağı önemle rica olunur.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER