Başörtülü elemanı çıkaran mağaza cezalandırıldı

Belçika'da başörtülü personelini haksız yere işten çıkartan giyim mağazası mahkemece haksız bulunarak para cezasına çarptırıldı.

Başörtülü elemanı çıkaran mağaza cezalandırıldı

Belçika'da başörtülü personelini haksız yere işten çıkartan giyim mağazası mahkemece haksız bulunarak para cezasına çarptırıldı.

Geçtiğimiz şubat ayında müşterilerinin şikâyeti üzerine başörtülü çalışanını işten çıkartan Hema mağazalar zincirinin Genk şubesi Tongeren Mahkemesi tarafından haksız bulundu. Faslı bir gençle tanıştıktan sonra İslam dinini tercih ederek tesettürü tercih eden 21 yaşındaki Belçikalı Joyce Van Op den Bosch'un başörtüsünden dolayı işten kovulması ülkede tartışmaları da beraberinde getirdi. Uzun süre çalıştığı Hema mağazasının Genk şubesine usulsüz işten çıkartıldığı gerekçesiyle dava açan kadın Tongeren Mahkemesi'nce haklı bulundu. Mahkeme, Hema'nın haksız olduğuna hükmederek, mağdura 6 aylık maaşı ceza olarak yaklaşık 10 bin Euro para ödemesine karar verdi.

Tesettüre girmesinin ardından iki ay sonra bazı müşterilerin başörtüsüne tahammül edememesi ve mağaza müdürüne şikâyet etmesi sonrasında mağaza yetkilileri, Joyce Van Op den Bosch'un iş bulma kurumu tarafından yapılan çalışma anlaşmasının iptalini istemişti. İş bulma kurumu Randstad ise Hema mağazasının isteğini yerine getirerek Joyce Van Op den Bosch'un iş anlaşmasını iptal etmişti. Olayın duyulmasının ardından mağazaya tepkiler yağmış ve bazı Belçikalı vatandaşlar başörtüsü takarak yürüyüşler gerçekleştirmişti. Olay sonrası mağdur olan ve işini kaybeden Joyce yaptığı açıklamada işini çok sevdiğini, mağaza görevlileri ile arasının da çok iyi olduğunu ve kendisinin çok sevildiğini belirtmişti. Joyce mağazada ilk çalışmaya başladığında başörtülü olmadığını ve Müslüman olduktan sonra başörtü takmaya karar verdiğini ve bunu da mağaza görevlilerine sorduğunu belirtmişti. Mağaza görevlilerinin başörtü takması konusunda sorun yapmadıklarını hatta ilk başörtüsünü mağaza çalışanlarının hediye ettiğini ifade etmişti. Tepkiler sonrasında Hema mağazası yetkilileri, Joyce'u tekrar işe alabileceklerini ancak depoda çalışabileceğini açıklamış, bu açıklamada tekrar tepkilere neden olmuştu.

'HUKUKİ TEMELDEN YOKSUNDU'

Joyce'un avukatı yaptığı açıklamalarda çok mutlu olduklarını ifade ederken, "Joyce iki ay boyunca hiçbir sorun olmadan Hema'da çalıştı ancak bir anda müşterilerin şikâyeti üzerine işten çıkarılmıştı. Hema'nın keyfi davranışının hiçbir hukuki zemine oturmuyordu." dedi. Irkçılıkla Mücadele Merkezi Genel Başkanı Jozef De Witte de yaptığı değerlendirmede 'Hema olayında açıkça ayrımcılık söz konusuydu. Mahkeme kararını çok yerinde olduğu kanaatindeyiz.' şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER