Mersin Narenciye Festivaline Hazır

Bu yıl 4’ncüsü düzenlenecek Narenciye Festivali’nin heyecanı yaşanıyor. Festival hazırlıklarında son aşamaya gelinirken, 850 bin TL bütçe ayrılan festivalin süslemelerinde bu yıl 70 ton narenciye kullanılacak,

Mersin Narenciye Festivaline Hazır
HABERİN GALERİSİ
Narenciye Festivali

Narenciye Festivali

 26 ülkeden folklor ekibi gelecek. Bu yıl 16-17 Kasım 2013 tarihlerinde yapılacak Mersin Narenciye Festivali’nin hazırlıkları sürüyor. Adnan Menderes Bulvarı Kültür Parkı sahil şeridinde 1 kilometrelik alanda yaklaşık 10 gün önce başlanan süsleme çalışmalarında son aşamaya gelindi. Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Ticaret Borsası, Akdeniz, Yenişehir, Toroslar ve Mezitli ilçe belediyelerinin birlikte yürüttüğü festivalle hem Mersin’in hem narenciyenin tanıtımı hedefleniyor.

Mersin Narenciye Festivali İcra Kurulu Başkanı ve Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, hazırlıkların sürdüğü festival alanında çalışmalarla ilgili açıklama yaptı. Tarımın Mersin’de çok önem taşıdığını ve kentin milli gelirinin yaklaşık yüzde 20’sinin tarımdan oluştuğunu belirten Özdemir, tarım içinde de narenciyenin önem taşıyan bir unsur olduğunu söyledi.

Türkiye’de üretilen narenciyenin yüzde 30’unun Mersin’de yetiştirildiğini, yüzde 30’dan fazlasının Mersin’den ihraç edildiğini ifade eden Özdemir, şöyle konuştu: “Yani Mersin’in milli gelirine yaklaşık 1 milyar TL’lik bir katkısı var. Daha önemlisi ihraç ettiğimiz meyvelerin yüzde 70’inden fazlası narenciye. Bu da dünya sofralarına Türkiye’nin tanıtımı olarak giren meyvelerin yüzde 70’i narenciye demektir. Onun için narenciyenin hem Türkiye hem de Mersin açısından önemi büyük.” 

Festivalin öncelikli amacının Mersin’i ve narenciyeyi tanıtmak olduğunu dile getiren Özdemir, yaklaşık 50 bin metrekarelik alanda devam eden hazırlıklarla ilgili insanların seferber olduklarını kaydetti. Bu yıl festivalde fuardan defileye, yarışmaya kadar her türlü aktivitenin yer alacağı bilgisini veren Özdemir, amaçlarını şöyle anlattı: “Birinci amacımız, narenciyeyi hem Türkiye hem dünyada tanıtmak ve daha fazla tüketimini sağlamak. Ayrıca, Kasım ayında kimsenin hayal edemeyeceği bir iklimde Mersin’in bu güneşli havasını dünyaya duyurmak. Bu da çok önemli bir mesaj. Kasım ayında açık havada festival yapmak Mersin’in bir şansı, Akdeniz ikliminin Mersin’e verdiği bir nimet. Festivale yurt dışından 26 ülkeden 700’e yakın folklor sanatçısı gelecek. Bunlara Mersin’i ve Türkiye’yi tanıtacağız. Onların danslarını ve kültürlerini Mersinlilere tanıtacağız. Bu korkunç bir kültür alışverişi.”



SÜSLEMELER İÇİN 300 BİN LİMON VE PORTAKAL KULLANILACAK

Özdemir, Narenciye Festivali’nin Türkiye’de yapılan yüzlerce meyve festivalinden ayrılan en önemli yönünün süsleme aracı olarak meyve kullanılması olduğunun altını çizdi. Türkiye’de hiçbir yerde böyle bir festival olmadığını belirten Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada büyük bir emek yatıyor. 300 bin portakal ve limon kullanıyoruz bu alanda ve mobil figürlerimizde. Bu 70 ton narenciye demektir, 10 bin saat çalışma demektir. Meyve süslemeli festival dünyada 3 yerde yapılıyor, biri de artık Mersin’de geleneksel hale geldi. Bu narenciyeyi festivalin sonunda vatandaşımıza dağıtıyoruz.”

Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere Ticaret Borsası, Yenişehir, Mezitli, Toroslar ve Akdeniz belediyesinin katkılarıyla bu yıl festival için 850 bin TL bütçe ayrıldığını söyleyen Özdemir, sözlerine şöyle devam etti: “Biz buradan dünyaya Mersin’in gülen yüzünü göstermeye çalışıyoruz. Festival içinde yer alacak açık hava fuarımızda Mersinli gıda firmaları 40 stantta ziyaretçilere makarnadan bakliyata, meyve suyundan ayrana, cezeryeye kadar ürünlerini tattıracak. Bu da festivale ayrı bir renk katıyor. Ayrıca narenciye renkleri olan yeşil, sarı ve turuncu renklerden oluşan bir defile düzenliyoruz. Fuar süresince 20 bin öğrenciye ulaşarak mandalina ikram ediyoruz. Ortaokullarda kompozisyon ve resim yarışması yapıyoruz.”

Mersinlilere çağrı yaparak festivale sahip çıkmalarını isteyen Özdemir, sözlerini şöyle tamamladı: “Geçmiş yıllarda ummadığımız kalabalık oldu. Bu yıl da inşallah ailece buraya gelip eğlenirler, stres atarlar ve Mersin’in gülen, barışık yüzünü onlar vasıtasıyla önce tüm Türkiye’ye sonra tüm dünyaya duyururuz, gösteririz.”
Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2013, 09:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER