Bayraktar Mersin'de

Türkiye Ziraat Odaları (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mersin’de 29 Aralık 2016 tarihinde meydana gelen sel felaketinde 175 milyon liralık zarar olduğunu belirterek, felaketten 6 bin çiftçinin etkilendiğini söyledi.

Bayraktar Mersin'de
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Mersin’de yaşanan sel felaketi ve yoğun kar yağışının ardından zarar gören tarım alanlarında incelemelerde bulunmak üzere geldiği Mersin’de, saha gezilerinin ardından Mersin Valisi Özdemir Çakacak’ı, Valilik makamında ziyaret etti. Selde en fazla zarar gören Tarsus ilçesine bağlı Kulak ve Özelbahşiş mahalleleri ile merkez Akdeniz ilçesine bağlı Adanalıoğlu Mahallesi’ndeki incelemelerinin ardından Vali Çakacak’a izlenimlerini anlatan Bayraktar’ın, Valilik görüşmesi basına kapalı gerçekleştirildi.



“Seralarımız tamamen zarar görmüş”

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel’in de eşlik ettiği TZOB Genel Başkanı Bayraktar, ziyaret çıkışında Valilik önünde gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, selin Mersin’e faturasını da açıkladı. Sadece 29 Aralık’ta meydana gelen değil, daha önce yaşanan sel felaketi ile Ocak ayında yoğun kar yağışı sonucunda merkez Toroslar ilçesinde de tarım alanlarının ve meyve bahçelerinin zarar gördüğünü belirten Bayraktar, olayın vahametini mahallinde gördüğünü ve çok üzgün olduğunu söyledi. Sahada, seraları zarar gören çiftçilerle görüşme olanağı da bulduğunu ifade eden Bayraktar, “Seralarımız tamamen zarar görmüş. Oradaki üretim tamamen yok mertebesinde. Üreticilerimizin de bu mağduriyetin giderilmesi için bir takım talepleri var. Onlar tarlada kalmak istiyorlar. Tarlada kalmaları için de bir takım tedbirlerin alınması lazım” dedi.

Çiftçilerden dinledikleri sorunların bir kısmını Vali Çakacak’a ilettiklerini dile getiren Bayraktar, Kalkınma Bakanı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan ile de önümüzdeki günlerde Ankara’da bir araya gelmek için randevu talebinde bulunacaklarını kaydetti. Bu sorunların bir kısmını da Elvan ile paylaşacakları bilgisini veren Bayraktar, Elvan’ın bölgenin sorunlarını zaten bildiğini ifade etti.



“Üreticilerimiz, bir yıl ertelenen borçların daha uzun vadeye faizsiz yayılmasını talep ediyorlar”

Çiftçilerin talepleri konusunda da bilgi veren Bayraktar, “Çiftçilerimizin en büyük problemlerinden bir tanesi banka borçları. Kamu bankalarına ve özel bankalara olan borçların yapılandırılmasını talep ediyorlar. 2006 borçları yüzde 3 faizle zaten yapılandırılıyor ama 2017 yılında da bir afet oldu. Birazdan gideceğimiz Toroslar bölgesinde de kar felaketiyle karşı karşıya kaldık. Onun için yeni bir kararname çıkması gerekiyor. Üreticilerimiz, bir yıl ertelenen borçların daha uzun vadeye faizsiz yayılmasını talep ediyorlar. Bunu Ankara’da ilgili bakanlarımızla görüşeceğiz. Bunun dışında Mersin’in Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan borcunu erteledik. Ben de Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu üyesiyim, ben de yardımcı oldum kendilerine. Ama onun dışında üreticilerimiz ürün sigortası yaptırdıkları için TARSİM’e olan borçları var. Bu borçların da yapılandırılmasını talep ediyorlar. Buna bakacağız” diye konuştu.



“2017 ortalarında mazotun yüzde 50’si devlet tarafından karşılanacak”

Üreticilerin yüksek maliyetle üretim yaptıklarını ve bu maliyetin kendilerini zorladığını dile getirdiklerini ve bu konuda tedbirler alınmasını istediklerini aktaran Bayraktar, “Bunlardan biri mazot desteği, onu talep ediyorlar ki, inşallah 2017 yılının ortalarında mazotun yüzde 50’si devlet tarafından karşılanacak. Onu takip edeceğiz. Ayrıca, sulamada elektrik fiyatlarının çok pahalı olduğunu ifade ediyorlar. Elektrik ücretini ticaret tarifesi üzerinden ödediklerini, bunun tarımsal tarifeye geçirilmesini istiyorlar. Öte yandan, ilaç ve tohumda muhakkak surette vergi indirimi istiyorlar. Yani KDV’de indirim istiyorlar. Hatta bu günlerde tohum fiyatlarının çok pahalı olduğunu ifade ettiler” ifadelerini kullandı.



“Üreticiyi tarladan çıkartırsak, Mersin ekonomisi ve ihracat için fevkalade kayıp olur”

Tüm bu talepler ve sahadaki izlenimleriyle ilgili bir rapor hazırlayarak, ilgili Bakanlara sunacaklarını belirten Bayraktar, şöyle devam etti: “Önemli olan, bu bölgenin hem örtü altı üretimde hem de ihracatta çok önemli yeri var. Eğer gerekli tedbirleri alamazsak bu şansını bu bölge kaybeder. Yani üreticiyi tarladan çıkartırsak, ki bu sorunları çözemezsek tarladan çıkacak, o zaman üretemez noktaya gelir ve bu Mersin ekonomisi için de fevkalade kayıp olur. Sadece üreticinin kaybı olmaz, ihracat potansiyelini de fevkalade olumsuz etkiler. Onun için inşallah hükümetimiz bu konularda yardımcı olacaktır diye düşünüyorum.”



“175 milyon lira civarında zarar var. Acil can suyuna ihtiyaç var”

Sel felaketinin Mersin’e parasal zararına ilişkin bir soru üzerine Bayraktar, “Bize intikal eden rakamlara göre, 6 bin civarında çiftçimiz zarar görmüş durumda. 175 milyon lira civarında bir zarar söz konusu. Bu, hem tesis hem hayvan varlığı hem ürünle alakalı. Toroslar’daki kardan zarar gören yaklaşık 50 bin dekar alanda, hasar tespiti kar çekildikten sonra yapılacak. Bu 175 milyon liraya bu bölge dahil değil. Bu rakam büyük bir rakam. Dolayısıyla bu zararın bir kısmının telafi edilmesi önemli. Tabi bir de seralar TARSİM kapsamına da girmiyor, çünkü teknolojileri çok iyi değil. O anlamda üreticilerimizi de yönlendirmeye çalışıyoruz. Bununla alakalı Ziraat Odaları Birliği’nin girişimiyle seraların modernizasyonunda sıfır faizli kredi imkanı da getirdi hükümetimiz. Üreticilerimizin o imkandan da yararlanmaları lazım. Ama bugün bir acil can suyuna ihtiyaç var. Üreticiyi önce tarlada tutacağız, kazanmaya başladıkça bu kredi imkanlarından da yararlanacaktır” şeklinde konuştu.

Bayraktar, sık sık dile getirilen ‘Mersin afet bölgesi ilan edilsin’ talebini de Kalkınma Bakanı Elvan ile görüşeceğini sözlerine ekledi.
Güncelleme Tarihi: 03 Şubat 2017, 13:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER