Bin Tır Yumurta

Irak’a gerçekleştirilen yumurta ihracatındaki dalgalanmaların önüne geçilebilmesi için üretici ve ihracatçılarla Iraklı ithalatçılar AKİB’de bir araya geldi. Iraklı ithalatçılar ile 2017 yılı Şubat ayında bin TIR sabit sayı bağlantısı yapılarak imzalar atıldı.

Bin Tır Yumurta


Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) bünyesindeki Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ile Kanatlı Tanıtım Grubu, Mersin'de Irak’a yumurta ihracatının masaya yatırıldığı bir toplantı düzenledi. AKİB’de gerçekleştirilen toplantıya, Türkiye genelinde Irak’a ihracat gerçekleştiren üretici-ihracatçı firmaların temsilcileri ile Türkiye’den yumurta ithalatı gerçekleştiren Iraklı ithalatçı firmaların temsilcileri katıldı.

AKİB’in ev sahipliğinde gerçekleşen ve Türkiye yumurta ihracatının yüzde 98’ini gerçekleştiren Afyon, Kayseri, Konya, İzmir, Manisa, Gaziantep, Bursa, Çorum gibi başlıca bölgelerin temsilcilerinin yer aldığı toplantının açılış konuşmasını, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Yamanyılmaz yaptı. Yumurtanın su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün en önemli ihracat kalemlerinden olduğunu vurgulayan Yamanyılmaz, Irak’ın da sektör için çok önemli olduğunu söyledi. Toplantının her iki ülke işadamları için de hayırlı olmasını dileyen Yamanyılmaz, “İhracatçılarımız, Irak’ın 2016 yılı yumurta ihracatında 233 milyon dolar ve yüzde 80’lik pay ile ilk sırada yer alıyor” dedi.

Iraklı ithalatçılar ise Türkiye’nin coğrafi konumu dolayısıyla en büyük tedarikçileri olduğunun altını çizdiler. Hem Türk hem de Iraklı işadamları tarafından her iki ülkenin de karşılıklı olarak önemini vurgulayan ithalatçılar, iki ülke arasındaki ticaret hacmini arttırmak hedefinde olduklarını dile getirdiler. Türk işadamları ise bu toplantının amacının, yumurta ticaretindeki dalgalanmaların önüne geçmek ve yumurtadaki fiyat istikrarını sağlamak olduğunu kaydettiler.

Türk ve Iraklı işadamları bin TIR sabit sayıda anlaştı

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller sektör ihracatının içinde büyük bir paya sahip olan kanatlı sektörünün en büyük pazarı olan Irak’a yumurta ihracatının, tüm detaylarıyla ele alındığı toplantıda, Iraklı ithalatçılar ile 2017 yılı Şubat ayında bin TIR sabit sayı bağlantısı yapılarak, karşılıklı imzalar atıldı.

AKİB’den yapılan açıklamada, “Bu anlaşmadaki amaç, komşudaki ticari istikrarsızlık, sektörümüzdeki iletişimsizlikler nedeniyle ülkemizin karşı karşıya kalacağı döviz kaybını önlemek ve daha fazla döviz girdisi sağlamaktır. İki ülke arasındaki fiyat istikrarını sürdürülebilir kılmayı hedefleyen işadamları, bu amaçla 2017 yılı içerisinde hem Irak hem de Türkiye’de bu toplantı gibi istişare toplantısı yapmayı planladıklarını dile getirdiler” denildi.
Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2017, 14:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER