Kızıltan, Sanayici Arsa Bulamıyor

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, sanayici ve ihracatçılar için düzenlenen ödül töreninde yatırımcının en büyük sorunu olarak yeni sanayi parseli üretilememesini gösterdi.

Kızıltan, Sanayici Arsa Bulamıyor

Mersin Valiliği himayesi Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) işbirliğinde düzenlenen ‘Mersin’in Sanayi ve İhracat Yıldızları Ödül Töreni’nde 2021 yılı verilerine göre İSO ilk 500, ikinci 500 ve TİM ilk 1000 listesinde yer alan Mersin firmalarına ödülleri verildi. Sanayicilerin ihtiyaç ve beklentilerinin ele alınıp değerlendirildiği geceye Vali Ali Hamza Pehlivan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülcan Kış, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Meclis Başkanı Hamit İzol ve Yönetim Kurulu Üyelerinin yanı sıra Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, Tarımsal Ürün İşleme ve İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, Ticaret İl Müdürü Hüseyin Güçlü, Sanayi İl Müdürü Hasan Gül ile ödül alan sanayici ve ihracatçılar katıldı. 

Sosyal sorumluluk projeleriyle çevreci ödüller de planlanıyor
Ödüllerini alan sanayiciler tören sonunda düzenlenen istişare toplantısında taleplerini de dile getirdi. Özelikle yatırım yapacak arsa bulmakta sıkıntı yaşadıklarına dikkat çeken sanayiciler, ikinci sorunu ise kalifiye eleman bulma noktasında yaşadıklarına değindi. Mesleki eğitime ilgi ve desteğin artırılması konusunda görüş birliğine varan sanayiciler yüksek enerji maliyetleri ile gümrüklerde yaşadıkları sıkıntılara da değindi. 
Toplantıda MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli OSB’lerdeki son durum hakkında bilgi verip 4’üncüyü tamamlama aşamasında olup 5’inciye başladıklarını bildirirken TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta ile Mersin Agropark Yönetim Kurulu Başkanı ve MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır ise kendi kurumlarındaki devam eden çalışmaları anlattı. 
Ödül töreninin önümüzdeki yıllarda devam ettirilerek gelenekselleştirileceği dile getirilen gecede, başarılı sanayici ve ihracatçıların yanı sıra sayının artırılması adına en çevreci, karbon ayak izi en az olan firmalarla; en çok sosyal sorumluluk projesine imza atan firmaların ödüllendirilmesi talebi de kabul gördü. 

Kızıltan: “Yatırım ve lojistik imkanlarını genişletmeliyiz”
Gecenin açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, kentin çok büyük sanayi kuruluşlarını, ihracatçılarını buluşturan, anlamlı bir gecede bir araya geldiklerini söyledi. İş dünyası ile kamu kurum ve kuruluşlarını, kent dinamiklerini buluşturan toplantıyı daha da ileri taşımak istediğine değinen Kızıltan, “Bu toplantı Mersin için ne yapabiliriz, kenti hep birlikte nasıl kalkındırıp dünyanın gıpta ettiği bir kent haline getirebiliriz sorusuna cevap bulabilme birlikteliğinin de ilk adımıdır” dedi.  
OSB’lerin sayısının arttığını, yeni yatırımların devam ettiğini hatırlatan Kızıltan, ancak bu artışın sanayicinin parsel talebi için yeterli gelmediğine de işaret etti. Mersin’in sanayi arazisine ihtiyacını vurguladığı konuşmasında Kızıltan, şunları söyledi: 
“Aramızda yeni yatırımlar yapmak, işini büyütmek isteyen firmalarımız var ama Mersin’de yeterli sanayi arazisi üretemiyoruz. Bunu söylerken çevreyi yeşili katledelim demiyoruz ama o kadar çok verimsiz arazimiz de var ki buraları sanayi arazisine çevirip OSB’lerimizi genişletelim istiyoruz. İhtiyaç duyulan araziyi, alt yapıyı üretebilmeliyiz.”
Üretimin dağıtılabilmesi için kentin lojistik imkanlarının artırılmasının önemine de değinen Kızıltan, hedeflerinin Mersin’i sanayi, ticaret ve turizmde önemli yerlere taşımak olduğunu söyledi. “Bugün bu salonda olan kişilerden bir oluşuma gidelim ve bu oluşun kentin ne tür yatırımlara ihtiyacı olduğunu ortaya koysun. Çünkü sizler ihtiyaçlarınızı biliyorsunuz. Ne yapılırsa çok daha verimli olur, daha çok istihdam sağlarsınız belirleyin” diyen Kızıltan, bu sayede firmalar kendisini planlarken ortaya çıkan taleplere göre kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının da kenti bu ihtiyaçlara yönelik olarak planlayabileceğini dile getirdi. 
Kızıltan sözlerini, “Bu salonu gelecek yıl çok daha kalabalık göreceğime inanıyorum. Mersin’i en iyi şekilde temsil edip bizleri gururlandırdığınız için sizlere bir kez daha teşekkür ediyorum” diyerek tamamladı. 

Pehlivan sanayi parseli için yüksek rakımları gösterdi
Vali Ali Hamza Pehlivan ise sanayide bacaların tüttüğünü görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Rusya ile Ukrayna savaşını ve dünyaya etkilerini hatırlatan Pehlivan, “Bu sıkıntılara rağmen geçen yıl ülkemiz yüzde 11 büyüdü. Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,5, ikinci çeyrekte yüzde 7,6 büyüme kaydedildi. Bu başarıda devletimizin aldığı tedbirler yanında siz iş dünyasının kararlılığı büyük rol oynadı” dedi. Sorunların her zaman var olduğunu ve bu sorunların geçmişte olduğu gibi bugün de müşterek çabalarla aşılabileceğini dile getiren Pehlivan, “Sizlerin heyecanı, üretkenliği, girişimciliği ilimizin ve ülkemizin kalkınmasına büyük katkı sağlıyor. Ürettikçe kazanıp gelişiyoruz. İnanıyorum ki Türkiye’mizle birlikte Mersin’in yıldızı da giderek daha da parlayacak” ifadelerini kullandı. Mersin’in önemli bir bölümünün tarım arazisi olması nedeniyle sanayi parseli üretiminde zorlandıklarına da değinen Pehlivan, bu sorunun ise yüksek rakımlara doğru gidilerek çözülebileceğine işaret etti. Bu süreci hızlandıracaklarını ifade eden Pehlivan, birlikte hareket etmenin önemini vurguladı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER