Altın alım-satımı için acele etmeyin!

Eylül 2011'de 1.922 dolara kadar tırmanan altında yaşanan sert düşüş yatırımcıları şoke etti. Geçen perşembe 1.590 dolardan işlem gören altının onsu dün 1.321 dolara kadar düştü. Uzmanlar altın konusunda farklı görüşler bildirirken ortak mesaj 'acele etmeyin' oldu.

Altın alım-satımı için acele etmeyin!

Altındaki fiyatın bir düşüp bir yükselmesi altına yatırım yapacak vatandaşı tedirgin ederken uzmanlar elinde altın bulunduran ya da kar amaçlı altın almak isteyenleri uyardı: Elinde fazla parası olmayan küçük  tasarrufçunun altın alıp satarak kar etmesi çok da kolay değildir. Onun için altın alıp satmak için çok aceleci olmadan, beklemek gerekiyor. 

Krizin bittiği ve güvenin geri geldiği düşüncesiyle borsalara yöneliş, ABD Merkez Bankası'nın (FED) parasal genişlemeye son vereceği endişesi ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin altın satış kararı, düşüşün sebepleri olarak gösteriliyor. Gerilemenin 1.000 doların altına kadar devam edeceğini dile getiren uzmanlara karşılık yükseliş tahmini yapanlar da var.Ünlü yatırımcı Marc Faber ise "Dalgalanmaya hazır olun." uyarısı yaptı. Diğer yandan petrolün varili 100 doların altına inerken benzin ve motorinin ucuzlaması bekleniyor.

 

Akbank ekonomik araştırmaların raporuna göre altının iki günde yüzde 10'a yakın gerilemesinde birçok faktör öne çıkıyor.

Rapora göre altın satışlarını tetikleyen en önemli etken Güney Kıbrıs Merkez Bankası'nın, ülkenin ihtiyaç duyduğu fonlar için altın rezervlerini satacağına ilişkin haberler ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) başkanının bunun mümkün olduğunu açıklamasının ECB'nin altın satışına izin verdiği şeklinde yorumlanması oldu. Bununla birlikte, altın rezervleri çok daha yüksek olan İtalya (86 milyar Euro), Portekiz (13 milyar Euro) ve İspanya (10 milyar Euro) gibi ülkelerin de aynı yolu izleyebileceğine ilişkin endişeler de altındaki satışları hızlandırdı.

Türkiye'de ise altındaki rekor düşüş kuyumcunun da düğün sahiplerinin de yüzünü güldürdü.

Kapalıçarşı esnaflarından Ersin Küçükvardar, yoğun talep sonucu elinde olan altınları sattığını söyledi. Borcu olanın da düğün yapacakların da fiyat düşüşünü fırsat bilip altın almaya geldiğini belirten Küçükvardar, "Çeyrek bir ay önce 170 lira civarındaydı. Şimdiki fiyatın 130 lira civarında olması gerekiyor ama bulunamadığı için 143 liraya satılıyor. Talebi karşılayamıyor çünkü. Bütün kuyumcular, kiloluk altınları alıp darphaneye sarrafiye yaptırmaya gidecek. Bugün parasını hazırlayamayan vatandaşlar ise yarın yine gelecek." şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER