Mesiad başkanı akkurt'tan sert çıkış

MESİAD BAŞKANI AHMET AKKURT: - “BECEREMEYEN GİDECEK, BECEREN LAZIM BİZE” - “GELECEĞİ AÇIK BİR KENT OLAN MERSİN’DE VİZYONEL BAKIŞ YOK” - “MERSİN’DE ÇOK İYİ ŞEYLER OLACAĞI KESİN ANCAK, MERSİN HENÜZ YATIRIMLARA HAZIR DEĞİL” - “TOPYEKUN SEFERBERLİĞE İHTİYACIMIZ VAR”

Mesiad başkanı akkurt'tan sert çıkış

Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akkurt, Mersin’in yapılmakta olan ve yapılacak yatırımlarla geleceği açık bir kent olduğunu ancak, vizyonel bir bakış olmadığı için bu yatırımlara hazır olmadığını söyledi. Mersin’in topyekun bir seferberliğe ve vizyonel yöneticilere ihtiyacı olduğunu belirten Akkurt, “Beceremeyen gidecek, beceren lazım bize” dedi.
MESİAD Başkanı Ahmet Akkurt, Mersin’in geleceğe hazırlanması ile ilgili görüşlerini İHA muhabirine anlattı. Mersin’de Çukurova Bölgesel Havalimanı, Tarsus-Kazanlı Turizm Projesi, Mersin-Antalya duble yolu, 2013 Akdeniz Oyunları gibi yapılmakta olan ve yapılacak birçok yatırım olduğunu belirten Akkurt, Mersin’in bu yatırımlara hazır olması gerektiğini ancak, vizyonel bakış olarak hazır olmadığını kaydetti. Mersin’in bu yıl hem ihracatta hem de vergi sıralamasında Türkiye’de üst sıralarda, işsizliği çözme konusunda da birinci sırada yer aldığına işaret eden Akkurt, bu açıdan bakılınca, Mersin’in dışarıdan çok iyi gözüktüğünü vurguladı. İçeriden bakınca ise esnafın para giriş çıkışlarında sorunları olduğunu ancak, bunun sadece Mersin’e has olmadığını, dünya ekonomisindeki daralmadan kaynaklandığını aktardı. “Mersin’de geleceğe yönelik çok iyi şeyler olacağı kesin” diyen Akkurt, şu anda 2013 Akdeniz Oyunları’nın başlatmış olduğu bir havanın tüm Mersin’i sardığını, buna bağlı olarak gelecek olan ve yapılmakta olan yatırımlarla kentte canlılık başladığını söyledi.
Bu yıl başlayacak olan kruvaziyer gemilerinin Mersin’e gelmesinin de kent ekonomisine büyük katkısı olacağına işaret eden Akkurt, bunun bir ilk ve Mersin adına çok önemli bir adım olduğuna vurgu yaptı. Kruvaziyer gemilerinin nereye yanaşacağı konusundaki çalışmalarda tam olarak hazırlık göremediğini de belirten Akkurt, Çamlıbel tarafında olmasını ümit ettiğini, böylece Çamlıbel esnafının yıllardır kanayan yarası olan ekonomik sıkıntının da aşılacağını kaydetti. Çamlıbel esnafının da buna hazırlanması gerektiğinin altını çizen Akkurt, kruvaziyerle gelenlerin çok iyi hizmet beklediklerine dikkat çekti.
“HAVALİMANI İLE MERSİN HEM TARIMDA HEM TURİZMDE ÇAĞ ATLAYACAK”
Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın bölgeye kazandıracaklarını üzerinde de duran Akkurt, buranın sadece bir havalimanı özelliği ile değil, kargo ve uluslararası aktarma limanı olma özelliği ile de Mersin ekonomisine çok büyük katkı sunacağını vurguladı. Bunun yıllardır bu bölge için ihtiyaç olduğuna işaret eden Akkurt, “Çünkü ürünlerimizi 3 saat sonra Avrupa’da sofraya götürebilmek çok büyük bir olay. Bu bizim buradaki tarımımızı da etkileyecek. Tarımda da çağ atlayacağız, çünkü tarımda biraz geri kaldık teknolojide. Ayrıca, MESİAD’ın yıllardır uğraşmış olduğu Mersin-Tarsus Kıyı Kesimi Turizm Projesi’nin de hayata geçmesi turizm açısından büyük bir canlılık getirecek ama türevleri çok fazla olacak. 15 bin yatak kapasitesi demek, çalışanlarla beraber 20-25 bin kişinin orada yemek yemesi demek. Bu yemek Avrupa’dan gelmeyecek, Mersin dışından da gelmeyecek. Bu yemek sonuçta Mersin’de ve bu bölgede yetişen ürünlerle yapılacak. Hem kargo taşımacılığının hem de burada yapılacak olan turizm yatırımlarının direk tarımı etkilemesi de Çukurova bölgesi adına çok büyük bir gelişme olacak. Bu açıdan bakıldığı zaman hem turizm hem tarımda çağ atlayacak Mersin. Zaten lojistikte belli bir yol kat etti. Bununla ilgili ikinci konteyner limanı yapılmasının kararı alınmış olması, havalimanı yapılacak olması Mersin-Antalya duble yolunun yapılacak olması, düşünülmekte olan hızlı tren bağlantısının yapılacak olması Mersin’i geleceğin en popüler ili yapacak” dedi.
“MERSİN BÜTÜN BU YATIRIMLARA HAZIR DEĞİL”
Geleceği 2023 yılı olarak hedeflediğini, 2023’te Mersin’in tamamen kabuk değiştirmiş olacağını iddia eden Akkurt, “Mersin’in de bu yatırımlara hazır olması lazım. Mersin bu yatırımlara hem altyapı hem çevresinin görüntüsü hem esnafı hem de vizyonel bakış olarak hazır değil. Mersin’de topyekun bir seferberliğe ihtiyaç var” diye konuştu.
Mersin’in kentsel dönüşümü, altyapısı, yolları göz önüne alındığında da hazır olmadığının ortaya çıktığını söyleyen Akkurt, özellikle yollarının şu anda kenti kaldırmadığını, yarın hiç kaldırmayacağını savundu. Yeni yapılan bulvarların bile 40-50 yılın bakış açısıyla yapıldığını dile getiren Akkurt, “Mersin bu yenilikleri hak etmiyor mu, teknolojik gelişmeleri hak etmiyor mu? Ne var yeni bulvarlarda hiç olmazsa bir alt geçit, üstgeçit yapsan, trafiği rahatlatsan. Daha sonra gel diğer yollara da yap. Artık 30’uncu, 60’ıncı sıralardaki illerde bile bunlar başarıldı. Biz ‘Mersin dünya kenti diyoruz’ ama daha bunları başaramadık” ifadelerini kullandı.
“BECEREMEYEN GİTSİN, BİZE BECEREN LAZIM”
Kentin yönetimi ve geleceğe hazırlanmasındaki eleştirilerini de sıralayan Akkurt, Mersin’de vizyonel bir bakış olmadığını öne sürdü. İleriye dönük bir proje, hiçbir şey olmadığını belirten Akkurt, geleceği şekillendirme konusunda sert ifadeler kullanarak, şunları söyledi: “İleride yapılacaklar düşünülerek atılması gereken adımlar yok. Demek ki, gelecekle ilgili bir projesi yok, hiçbir şeyi yok. Bu da bizi tabi çok derinden üzüyor. Burada yaptırım gücümüz olmadığı için biz anlatırız ama bir yerden sonra da artık kamuoyunu farklı yönde de etkilememiz gerekecek. Çünkü beceremeyen gidecek, beceren lazım bize. Yanlışları, eksikleri ortaya koymamız lazım. Mersin’in vizyonel yöneticilere ihtiyacı var, çünkü Mersin’in geleceği açık. Geleceği açık bir kentte o bakışta olmayan kişilerin barınması doğru değil, hangi kesim olursa olsun. Bu bizler için de geçerli. Sonuçta bir hizmet yerindeysen ve bunu da gerektiği gibi yapamıyorsan senin de orada durmanın bir anlamı yok. Dolayısıyla bunu iyi anlatmamız lazım. Randevu istiyorsun, herkesin işi gücü var. Oysa bir çıkış yapmamız lazım ve bizim kenti yönetenlerle konuşmamız lazım. Kenti yönetenlerle ben diyaloga giremiyorsam o zaman farklı yönden diyaloga girmem gerekiyor, durum ona götürüyor.”
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER