MERSİN SERBEST BÖLGESİ’NE İSLAM ÜLKELERİ İLGİSİ

Mersin Serbest Bölgesi’nde, ticaret hacmi Şubat ayında azalarak 308 milyon dolar olarak gerçekleşti.

MERSİN SERBEST BÖLGESİ’NE İSLAM ÜLKELERİ İLGİSİ

Aynı dönemde İslam ülkelerinin ticaret hacmi ise artarak 124 milyon dolara yükseldi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Aylık Göstergeler Şubat Bülteni’nden İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Mersin Serbest Bölgesi’nde 2011 yılı son iki ayı ile 2012 yılı ilk ayındaki ticaret hacmindeki artış eğilimi, Şubat ayında yerini azalışa bıraktı. Serbest Bölge’de Şubat ayında ticaret hacmi 308 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu gelişmede, ticaret hacmi içerisinde önemli payı olan sanayi grubu ürünlerin; özellikle işlenmiş petrol ürünleri, kimya sanayi mamulleri ve dokumacılık mamullerindeki gerileme etkili oldu.
Yılın ilk iki aylık döneminde ticaret hacmindeki gelişmeler sektörel olarak değerlendirildiğinde ise sanayi grubu ürünlerinde önemli oranda artış gözlendi. Tarım, madencilik ve taşocakçılığı grubu ürünlerinde azalış olurken, geçen yılın Ocak-Şubat aylarında yüzde 63 olan sanayi grubu ürünleri ticareti ise bu yılın aynı döneminde yüzde 80’e yükseldi.
Verilere göre, Mersin Serbest Bölgesi’ne İslam ülkelerinin ilgisinin de giderek arttığı gözlendi. Bölgedeki ticaretin ülkeler bazında dağılımı incelendiğinde; ticaret hacmi içerisinde önemli ağırlığa sahip olan AB ülkeleri ticaret hacmi artış hızının yavaşladığı, İslam ülkeleri ile Türkiye’nin ise yükseldiği görüldü. Yılın ilk iki ayında AB ülkelerinin ticaret hacmi 79 milyon dolar olarak gerçekleşirken, İslam ülkelerinin ticaret hacmi ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 49 artarak 83 milyon dolardan 124 milyon dolara yükseldi.
Öte yandan, 2012 yılının Şubat ayı sonu itibariyle Mersin Serbest Bölgesi’nde, 126’sı yabancı olmak üzere toplam 6 bin 577 kişi istihdam edilirken, 2011 yılı Şubat ayına göre istihdam yüzde 2 artış gösterdi. Bölgede, 329’u yerli, 31’i yabancı ve 54’ü yerli-yabancı ortaklığı olmak üzere toplam 414 firma faaliyette bulunurken, faaliyette bulunan firma sayısı da önceki yılın Şubat ayına göre yüzde 4 arttı. Yatırım harcamalarının dağılımına bakıldığında da yüzde 93’ünün Türkiye’den bölgeye, yüzde 7’sinin ise yurtdışından bölgeye yapıldığı görüldü.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER