Çeçenistan Heyetinden Valiye Ziyaret

Rusya Federasyonu Çeçenistan Özerk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Khasan Khakimov, son 10 yılda Türkiye’nin çok önemli tecrübe ve başarı sağladığını ifade ederek, “Türkiye’nin tecrübesi ve başarısı bizim için çok önemli.

Çeçenistan Heyetinden Valiye Ziyaret

 Çünkü biz savaştan daha yeni çıktık ve ekonomimizi canlandırmamız gerekiyor. Kardeş ülke olarak gördüğümüz Türkiye ile bağlarımızı daha da güçlendirmeliyiz” dedi. 

Khasan Khakimov, yanında Rusya Federasyonu Çeçenistan Özerk Cumhuriyeti Ulusal Politika ve Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Şaid Djamaldaev, Ekonomi ve Ticaret Bakan Yardımcısı İsa Bisaev, Küçük ve Orta Ölçekli Girişimcilik Komitesi Başkanı Şaarani Şuaipov, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurbek Adaev, Turizm Komitesi Başkan Yardımcısı İsmail Shovkhalov ile Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nu makamında ziyaret etti. Ziyarette heyete; Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut da eşlik etti. Burada konuşan Vali Güzeloğlu, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Mersin Türkiye’nin en önemli ve en güçlü dış ticaret ve ekonomik merkezlerinden biri. 2013 yılı sonu itibariyle İstanbul’dan sonra Türkiye’nin en büyük 2. liman kenti olan ve ekonomik olarak Türkiye’nin 6. büyük ekonomik ili olan bir kenttir. Mersin Limanı dünyanın en büyük ilk 100 limanı arasında yer alıyor” diye konuştu.

Mersin’in lojistik ve dış ticaretin yanında tarımda da Türkiye’de önemli bir yerde olduğunu belirten Güzeloğlu, “Türkiye’nin en büyük 2. tarımsal üretici kenti konumundayız. Türkiye’de toplam tarımsal üretimin yaklaşık yüzde 8’ini Mersin tek başına üretiyor. Turizm adına ve diğer alt yapı gelişme alanları adına Mersin gerçekten çok önemli fırsatlar sunan ve yatırımlar için karşılıklı işbirliği ve ticari bağlantılar için çok önemli yatırım merkezi. O anlamda şu an itibariyle 18 fahri konsolosluğu bulunan, dış ticaret adına 140’ı aşkın gümrük bölgesine doğrudan ihracat yapan ve giderek bu alandaki etkinliğini artıran bir kentimiz. 2023’de Türkiye Cumhuriyeti’nde 100. kuruluş yıldönümünde ülke olarak hedefimiz dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmesi. Bunun için de hedefimiz 500 milyar dolarlık ihracat ve 1,5 trilyon dolarlık bir gayrisafi milli hasıla. Bu amaca hizmet etmek ve gerçekleştirmek için Mersin çok önemli katkılar sunan ve fırsatlar sunan bir kent” şeklinde konuştu.



“TÜRKİYE'NİN TECRÜBESİ VE BAŞARISI BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Khasan Khakimov ise kendilerini sıcak karşılamalarından dolayı Vali Güzeloğlu’na teşekkür ederek, mutlu olduklarını söyledi. Mersin’e ilk defa geldiğini kaydeden Khakimov, ancak kendisinin Türkiye’de okuduğunu belirtti. Geçen Aralık ayı itibariyle Türkiye’ye geleli 20 yıl olduğunu vurgulayan Khakimov, “Yüksek lisansımı da Türkiye’de gördüm. 1 sene önce bu göreve getirildim. Türk insanını tanıyorum. O yüzden ziyaretlere Türkiye’den başlamak istedim. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti bizim için kardeş ülke konumunda. Türkiye’deki insanlarla görüşmek, kucaklaşmak için buraya geldik. Karşılıklı ilişkilerimizi samimi seviyeye getireceğimizi düşünüyorum. Türkiye’nin tecrübesi ve başarısı bizim için çok önemli. Çünkü biz savaştan daha yeni çıktık ve zor durumdayız. Ekonomimizi canlandırmamız gerekiyor. Türkiye son 10 yılda önemli tecrübeler ve başarılar sağladı. Bu yüzden aramızı daha güçlü tutmalıyız. Değişik gruplar halinde bu ziyaretleri devam ettirmek istiyoruz. Biz de Türkiye’den heyetleri ülkemize bekliyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Rusya Federasyonu Çeçenistan Özerk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Khasan Khakimov, Vali Güzeloğlu’na Çeçenistan’ın geleneksel başlığını hediye ederek, giydirdi. Vali Güzeloğlu da Khakimov’a zeytin ve zeytin ürünlerinin bulunduğu bir kutu hediye etti.

Güncelleme Tarihi: 14 Ocak 2014, 15:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER