Silivri yine karıştı, dava ertelendi

Ergenekon sanıklarına destek olmak amacıyla Silivri'ye giden yüzlerce kişi olay çıkardı. Jandarma ve polis gruba müdahale etti. Yaşanan gerginlikler yüzünden duruşma ertelendi.

Silivri yine karıştı, dava ertelendi

VİDEO İÇİN TIKLAYIN

GALERİ İÇİN TIKLAYIN

Ergenekon Davası'na bakan mahkeme heyeti "Duruşma salonu içi ve dışındaki olaylar göz önünde bulundurulduğunda sağlıklı ve güvenli bir şekilde yargılamanın yerine getirilemeyeceği" gerekçesiyle davayı 11 Nisan Perşembe gününe erteledi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen Ergenekon Davası'nın 282. duruşması sona erdi. Saat 11.20'de duruşmaya ara verilmesinin ardından duruşma saat 14.00'de başladı. Tutuklu sanık Gazeteci Tuncay Özkan izleyicilere seslenerek, "Dışarısı nasıl?" diye sordu. İzleyiciler de dışarıda müdahale olduğunu birkaç kişinin yaralandığını belirttti. Balbay, "Bugün kendimizi ayrıca güçlü hissettik" dedi. Tuncay Özkan da "Millet ayakta" diye cevap verdi.

DURUŞMA PERŞEMBE GÜNÜNE ERTELENDİ

Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özsese aldıkları ara kararları okudu. Ara kararda, "Mahkememizde yapılan önceki duruşmalar sırasında meydana gelen ve yargılamanın yapılmasını ağır şekilde sekteye uğratan duruşma düzenini bozucu bir kısım olaylar dikkate alnarak, bugünkü duruşma ile ilgili olarak belirlenen oturma düzenine uyulmaması ve tüm ikazlara rağmen uyulmamakta ısrar edilmesi, bu durumun anlatılan sorunlara neden olabilme durumu ve duruşma salonu içi ve dışındaki olaylar gözönünde bulundurulduğunda sağlıklı ve güvenli bir şekilde yargılamanın yerine getirilemeyeceği anlaşılmakla duruşmanın 11 Nisan Perşembe gününe ertelenmesine oy birliğiyle karar verildi" denildi.

MAHKEME HEYETİNİ YUHALADILAR

Mahkeme Başkanı Özese'nin kararı okumasının ardından izleyiciler mahkeme heyetini yuhaladı. İzleyiciler, sanıklara hitaben "Türkiye sizinle gurur duyuyor" ve "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" şeklinde slogan attılar. Öte yandan bazı izleyiciler de salonda Türk Bayrağı açtı.

SIKILAN GAZ DURUŞMA SALONUNDA DA HİSSEDİLDİ

Bu arada dışardaki olaylar da duruşma salonunu da etkiledi. Sanıkları desteklemek için Silivri'ye gelen gruplara polis ve jandarma müdahale etti. Sıkılan biber gazı basın odası, avukatlar odası ve duruşma salonunda da hissedildi.

JANDARMA İLE AVUKATLAR ARASINDA ARBEDE

Salonun kapasitesi kadar izleyici içeri alındı. Diğer izleyiciler de salona alınılmamalarına tepki göstererek uzun süre jandarma ile tartıştı. Bazı avukatlar da vekalet ve yetki belgesi olmadığı gerekçesiyle içeri alınmadı. Bunun üzerine jandarma ve avuklar arasında duruşma salonun girişinde arbede yaşandı.

GÖSTERİCLER BARİKATLARI YIKTI

Ergenekon sanıklarına destek vermek amacıyla Silivri'ye gelen yüzlerce kişi polisin kurduğu barikatlara saldırdı. Barikat dinlemeyen göstericiler içeri girmek istedi.

Duruşma salonuna yaklaşmak isteyen kalabalık 3 sıra halinde kurulan bariyerlerden 2 sırasını yıktı. Jandarma gruba müdahale etti.

POLİS DE DEVREYE GİRDİ

Bariyerleri yıkan kalabalığa müdahalede jandarma yetersiz kalınca polis de devreye girdi. Polis ve Jandarma , göstericilere biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Gazdan etkilenen göstericiler zor anlar yaşadı.

Çıkan olaylara müdahale eden bir jandarmanın kollarını açıp üzerine doğru gelen kalabalığa tek başına engel olmaya çalışması dikkatlerden kaçmadı: İşte o kare...

50 TUTUKLU SANIK HAZIR BULUNDU

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, gazeteci Tuncay Özkan ve eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 50 tutuklu sanık hazır bulundu.

BAŞBUĞ DURUŞMAYA KATILMADI

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler ve emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 17 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı. Kemal Alemdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu 15 tutuksuz sanık da duruşmada hazır bulundu.

41 CHP MİLLETVEKİLİ SALONDAYDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ve CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın da aralarında bulunduğu 41 milletvekili duruşmaya izleyici olarak katıldı. Öte yandan tekerlekli sandalyeyle gelen gaziler de duruşmaya izleyici olarak katıldı. Duruşmaya 100'ü aşkın müdahil avukatı katıldı.

CHP MİLLETVEKİLİ İNCE: 40 MİLLETVEKİLİNİ AYAKTA TUTAMAZSINIZ

Mahkeme Başkanı Özese de "Burada Türkiye Cumhuriyeti adına yargılama yapıyoruz" dedi. Bu sırada CHP Milletvekilleri de ayağa kalkarak koridorda beklemeye başladı. CHP Milletvekili Muharrem İnce, "40 Milletvekilini ayakta tutamazsınız" diye bağırdı. Bu sırada Mahkeme Başkanı Özese, "Arkada yer var. Oraya oturun" diye cevap verdi. Bu sırada avukatların yoklaması yapılmaya başlandı,  CHP Milletvekili İnce müdahil avukatlar için ayrılan bölümü gösterek "Biz buraya gireriz. ( Vekillere seslenerek) Girin arkadaşlar" dedi.

CHP'li vekiller müdahil avukatların bulunduğu bölümü ayırılan çelik bariyerlere dayanarak aşmak istediler. Jandarmalar da bariyelerin önünde önlem alarak vekillerin bariyeri aşmasını engelledi. Bu sırada bazı izleyiciler ve vekiller "Aç burayı", "Adalet İstiyoruz" ve "Milli irade" şeklinde sloganlar attı.

96 SANIK İÇİN 15 YILA KADAR HAPİS

Davanın firari sanıklarından eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, Turan Çömez, Emrah Gönenci, Mustafa Bakıcı ve Saipir Debzlelvidze'nin de firari sanık olması nedeniyle haklarındaki dosyasının ayrılması talep edilen mütalaada Sedat Peker, Semih Tufan Gülaltay, Mehmet Bora Perinçek ve Ferda Paksüt 'ünde aralarında bulunduğu 96 sanık hakkında "Ergenekon terör örgütüne üye olmak" suçundan 7.5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep ediliyor.

BAŞBUĞ'UNDA ARALARINDA BULUNDUĞU 64 SANIĞA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Mütalaada eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ve Sinan Aygün, gazeteci Tuncay Özkan, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Orgeneral Nusret Taşdeler emekli albay Dursun Çiçek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski İnönü Üniversitesi rektörü Fatih Hilmioğlu, Danıştay saldırısını gerçekleştiren Alparslan Aslan'ında aralarında bulunduğu 64 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenmişti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER