Meclis'te Alevi iftarı

Muharrem ayı boyunca Meclis’te Alevi inancına uygun iftar yemeği çıkacak; et yok, aşure dağıtılacak

Meclis'te Alevi iftarı


‘Meclis’te cemevi’ talebini reddeden TBMM Başkanlığı’ndan Muharrem orucu açılımı geldi. Çiçek CHP’li Akkiraz’ın Meclis’te Muharrem orucu için düzenleme yapılması talebine olumlu yanıt verdi

TALEP AKKİRAZ’DAN

CHP Milletvekili Sabahat Akkiraz, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e mektup yazarak Muharrem orucu için düzenleme istedi. Meclis’te cemevine “Hayır” diyen Çiçek, buna olumlu cevap verdi.

‘ÇÖZÜME KATKI’

15-27 Kasım’daki oruç için etsiz yemek ve aşureli iftar düzeni kuruldu. Oruçlu vekiller için yer ayrıldı. Akkiraz “Küçük bir adım ama anlamı büyük. Çözüme katkı yapar” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz, hafta başında TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e bir mektup yazarak Muharrem orucunun 15 Kasım’da başlayıp 27 Kasım’da sona ereceğini hatırlattı ve Meclis’te düzenleme talep etti. Geçen yıl da aynı talepte bulunan ancak yanıt alamayan Akkiraz, bu kez olumlu cevap aldı. Çiçek’in talimatı üzerine Akkiraz’ın danışmanlarıyla temasa geçen görevliler, Muharrem iftarında uygulanacak ritüellere ilişkin bilgi aldı ve gerekli hassasiyetin gösterileceği yanıtını verdi.

‘ADIM KÜÇÜK, ANLAMI BÜYÜK’

İlk kez bir kamu kurumunda Alevilerin inancına uygun düzenleme yapıldığını belirten Akkiraz, “Meclis Başkanlığı’nın bu kararı küçük bir adım olarak görülebilir ancak bence anlamı büyüktür. Bu küçük adımın Alevilerin yaşadığı kronik sorunların çözümü konusunda umut ışığı olmasını diliyorum” dedi.

İşte o mektup

Muharrem orucu tutan Alevi ya da farklı inanç gruplarına mensup çalışanlarımızın ve vekillerimizin oruç açımı konusunda tıpkı Meclis çalışmalarına denk gelen ramazan ayına benzer bir düzenleme yapılmasını talep etmekteyiz. Bu tür bir düzenlemenin yapılması hem vatandaşlarımız arasındaki eşitlik bilincinin Meclis’ten başlayarak güçlenmesi hem de ibadet özgürlüğünün kurumsallaşması açısından önemlidir. Meclis yemekhanelerinde yapılacak bir düzenleme ile Muharrem ayı oruçlarını ifa eden memur, danışman ve vekiller zorlanmadan oruçlarını tutacak ve ibadetlerini yerine getirebileceklerdir.”

Su içilmez, et yenmez

MUHARREM orucu boyunca düğün yapılmaz, kurban kesilmez ve et yenmez. “Kerbela Şehitleri”nin çektikleri susuzluğu hissetmek için saf su içilmez. Sahur geleneği yoktur.

AK Parti inişte CHP yükselişte

CHP’nin yarınki parti meclisi toplantısına sunulacak MYK raporunda, Ipsos KMG’nin 2 ayda bir yaptığı Türkiye Barometresi araştırmasının verileri de yer aldı. Raporda, eylül ayında kamuoyu memnuniyetinde anlamlı bir azalma ve geleceğe yönelik beklentide kötümser bir gelişme olduğu belirtildi. “Bu pazar seçim olsa, oyunuzu hangi partiye verirdiniz?” sorusuna verilen cevaplarda AKP’ye yönelik tercihte eylülde nispi bir azalma, CHP ve MHP’de ise temmuza göre nispi bir artış gözlemlendiği aktarıldı. Partilerin oy dağılımına yer verilmeyen raporda, “CHP’nin eylüldeki seçmen desteği, Mayıs 2012 seviyesine yakındır” ifadesi kullanıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER