Dünya Kadınlar Günü Kutlu olsun

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun

Dünya Kadınlar Günü Kutlu olsun

Dünya Kadınlar günü kutlu olsun 

Rasûlullah Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur:"Sizin en hayırlılarınız, hanımlarına karşı en iyi davrananlarınızdır." (Tirmizî, "Radâ’, 11; İbn Mâce, “Nikâh”, 50)

Haber: Veysel Bozkurt 

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Çok üzgünüm hanımlar sizlere kadın diyen bir zihniyete yetiştik. kibarlık irfan, nezâket, zarafet, incelik yoksunu bizler anne, abla, teyze, hala, eş, zevce, kerime gibi en anlamlı şekilde hitap ettiğimiz hanımlara bugünlerde nasıl bir beyin zaafına uğramışsak dövme ve öldürme haberleri arttı. 

Osmanlıda hanımlara ne şekilde seslendiler. 

Kanuni Sultan Süleyman eşi Hürrem Sultan'a Mektuplarında şöyle hitap ediyor. 

“Benim birlikte olduğum, sevgilim, parıldayan ay’ım, can dostum, en yakınım, güzellerin şahı sultanım. Hayatımın, yaşamımın sebebi cennetim, kevser şarabım. Baharım, sevincim, günlerimin anlamı, gönlüme nakşolmuş resim gibi sevgilim, benim gülen gülüm. Sevinç kaynağım, eğlenceli meclisim, nurlu parlak ışığım, meşalem. Turuncum, narım, narencim, hayatımın aydınlığı. Gönlümdeki Mısır’ın sultanı, varlığımın anlamı, İstanbul’um, Karaman’ım, Bütün Anadolu ve Rum ülkesindeki diyara bedel sevdiğim.

Kız evlatlarına Kerîme denilirdi, "kerim" cömert ve asil gibi anlamlara geliyorsa da burada daha çok "kıymetli" anlamında kullanılıyor. Kız evlâdı göz bebeği mesâbesinde olduğu ve üzerine çok titrenildiği için de kerîme denilmiştir.

Medeni dediğimiz insanların bizden ne kadar geri olduğu, vahşice kadınları öldürdüğü düşününce, günümüzde kadın cinayetleri artmasına neden olan estetik kaybıysa ortadadır. 

8 Mart dünya kadınlar günü geçmişi; 

Yıl 1857 ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi, daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak Polis'in işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin, fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda, çoğu kadın 129 işçi can verdi. ABD'de kadın işçilerin bu katledilişi nedeniyle, Kopenhag'da 1910 yılında toplanan Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı'nda 8 Mart, "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu da, 16 Aralık 1977 tarihinde, 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti.(Wikipedia) 

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2021, 06:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER