Artan Kiralar İsyan Ettirdi.

Mersin Perakendeci İş Adamları Derneği (MEPİAD), Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında döviz kurundaki yükselmeyle birlikte kentteki AVM'lerde yaşanan kira artışına tepki gösterdi.

Artan Kiralar İsyan Ettirdi.

MEPİAD Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Demir, yaşanan bu gelişmeler sebebiyle özellikle yerel markaların zor durumda kaldığını belirterek, "İş yapamaz hale geldik. Yıl boyunca indirimli satış yaparak ayakta kalmaya çalışıyoruz" diye konuştu. Demir, kurda sabitleme ve geriye dönük kira desteği talep ettiklerini söyledi.

Demir, geçtiğimiz yıl yapılan genel seçim sonrası artan terör olayları, siyasi rejim tartışmaları, 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında yaşanan iç huzursuzluk dışında uluslararası derecenlendirme kuruluşlarının Türkiye'nin notunu düşürmesi neticesinde ekonomide yaşanan olumsuzluklar ve döviz kurunda yaşana artış nedeniyle zor günler geçirdiklerine dikkat çekti. AVM yönetimlerinin ülkede yaşanan bu gelişmelerden bağımsız davranarak, kiraları yüksek döviz kurundan tahsil etmeye çalıştıklarını aktaran Demir, "AVM'lerde kapanan mağaza sayısı her geçen gün artarken, yönetimlerin bu davranışına anlam vermekte güçlük çekiyoruz ve onları ivedilikle duyarlı davranmaya davet ediyoruz" dedi.

Bulundukları AVM'lerin kentin en değerli lokasyonlarında olduğunu belirten Demir, kısa süre içinde AVM yönetimleri ve kiracılar arasında uzlaşmaya gidilmemesi halinde onlarca mağazanın kapanacağını ve yüzlerce insanın işsiz kalacağını dile getirdi. Demir, pek çok perakende markasının sıfır kar ile çalışmaya razı olduğunu da söyleyerek, "Yeter ki dükkanlar kapanmasın, insanlarımız işsiz kalmasın" diye konuştu. İçinde bulundukları bu zor durumu AVM yönetimlerine aktardıklarında olumsuz geri dönüşler aldıklarını ifade eden Demir, mağaza kapatmak istediklerinde ise yüksek miktarda cezalar ile karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi.

Demir, yabancı fonların ve yatırımcıların bu duruma çözüm getirmek yerine, kiracılar ile arasına bir duvar örmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel'den aldıkları bilgilere göre, AVM'lerdeki Türk yatırımcıların kiracılarla ortak hareket ederek yaşanan bu olumsuzluklara çözüm ürettiklerini aktaran Demir, "Yabancı yatırımcıların bu olaylara kayıtsız kalarak neyi amaçladıklarını anlayamıyoruz" diye konuştu.

Toplantıda konuşan Derya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kış ise, kiralarda yapılan bu artışın, normal kurum artışı dışında olduğunu ve kural dışı olduğunu bildirerek, "Bu uygulama bizleri caydırma, yerel markaları ve firmaları yok etme amaçlı yapılıyor. Yaşanan bu gelişmeler karşısında güç birliği oluşturmamız gerekiyor" dedi. 

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2016, 21:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER