Türkiye’deki Bitcoin Yatırımcıları

300 Milyon Dolar Kar Aldı

Türkiye’deki Bitcoin Yatırımcıları

Türkiye’deki Bitcoin Yatırımcıları 2020’de 300 Milyon Dolar Kar Aldı 

Koin Bülteni 
Yazar: Ömer SAKMAR
Editör:
Ömer SAKMAR

turkiye-bitcoin-btc-coin-kripto-para-haber-yatirim-usd-dolar
Analiz firması Chainalysis tarafından açıklanan verilere göre Türkiye’deki Bitcoin yatırımcılarının 2020 yılı genelindeki gerçekleşmiş toplam karı, 300 milyon dolar düzeyinde oldu. Türkiye bu haliyle listede 14. sırada yer aldı.

Chainalysis, 25 ülkedeki borsalar üstünden derlediği veriler sonucunda bu ülkelerdeki kripto para yatırımcılarının ne kadar kazanç sağlamış olabileceğine ilişkin bir tablo hazırladı. Listenin birinci sırasında, 4.1 milyar dolar ile ABD’li yatırımcılar yer aldı.

Bu veriler; kripto para borsalarına gönderilmiş Bitcoinlerin blockchain üstünden takip edilmesi ve işlem sırasında ortaya çıkan fiyat farkının ölçülerek, farklı ülkelerdeki borsalara ziyaretçi sayılarına göre dağıtılması sonucunda elde edildi. Ortaya çıkan tablo, parasını henüz borsadan çekmemiş yatırımcıları yansıtmıyor.

Listede 14. sırada yer aldı
761 milyar dolarlık gayri safi yurt içi hasılası ile dünyada 25. sırada yer alan Türkiye’deki Bitcoin sahipleri, 300 milyon dolar düzeyinde kar alarak dünya genelinde 16. sıraya yerleştiler.

Chainalysis verilerine göre Türkiye, sıralamada Vietnam’ın hemen gerisinde yer alıyor. GSYİH bakımından dünyada 53. sırada yer alan Vietnam’da, yatırımcılar 400 milyon dolara yakın kar elde etti. GSYİH’si 251 milyar dolar olan Çek Cumhuriyeti, 281 milyon dolar ile Türkiye’nin altında kaldı.

chainalysis-turkiye-bitcoin-kripto-para

REKLAM
Listenin lideri ABD oldu
Chainalysis; listede özellikle Hindistan gibi ülkelerde görülen sonucun “şaşırtıcı” olduğunu belirtiyor. 1 milyardan fazla nüfusu ile dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan ve 2.9 trilyon dolarlık GSYİH’si bulunan Hindistan; 241 milyon dolarlık kripto para karı ile listede 18. sırada yer aldı.

Borsalarda yapılan işlemler zaman yayıldığında; insanların özellikle 2020’nin sonuna doğru kar elde etmeye başladığı görülüyor. Bitcoin fiyatı, Ekim 2020’nin ortasından Aralık 2020’nin ortasına kadar 11.000 dolar düzeyinden, 29.000 dolar düzeyine çıkmıştı.

Çin’deki yatırımcılar, 1.1 milyar dolar kazanç elde ederken ABD 4.1 milyar dolar ile listenin açık ara lideri oldu. ABD’deki işlemler Coinbase’e yoğunlaşmışken, Chainalysis bu yatırımcılar hakkında şu değerlendirmede bulundu:

“Uzun vadeli yatırımcılar, fiyatlar yükseldikçe yeni yatırımcılara (coin) satıp kar aldılar. Fakat ABD’de elde edilen karın bu dönemde bu kadar çok artması, Amerikan yatırımcıların daha yüksek fiyatlardan satış yaptığını; diğer ülkelerdeki yatırımcılarınsa coinlerini tuttuğunu gösteriyor.”
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER