Trafik sigortasına güvenmekle hata mı etti?

Kocaeli'de meydana gelen bir trafik kazasında her iki araç da aynı oranda hasar görmediği için ekspertiz raporu sonucu hasar karşılanmadı. Araç sahipleri kaza yaptıklarını beyan etmelerine ve kaza görüntülerinin MOBESE'de yer almasına rağmen sigorta firması ikna olmadı.

Trafik sigortasına güvenmekle hata mı etti?

17 Aralık 2012 tarihinde Kocaeli'de Murat Aydın'ın kullandığı otomobil kırmızı ışıkta beklerden arkadan gelen Ercan Yolvercan yönetimindeki araç, yerlerin ıslak olması nedeniyle duramayarak Murat Aydın'ın kullandığı araca arkadan çarptı. Şoförler karşılıklı tutanak tutup kazanın oluş biçimini anlattılar ve imza altına aldılar. Arkadan çarpan araç şoförü 'Hakimiyeti kaybedip' çarptığını tutanakta ifade etti.

SİGORTA SAHTECİLİĞİYLE SUÇLANDI

Her iki araç şoförünün de imzaladığı tutanak sonrası Axa Sigorta şirketine bilgi verildi. Sigorta şirketi adına Alfa Sigorta Ekspertiz Hizmetleri Ltd. Şti ekspertiz raporu hazırlayarak Murat Aydın'ın aracında  710 TL tutarında hasar oluştuğunu yazdı ve kazaya karışan iki aracın fotoğrafını çekti. Hazırlanan raporda iki aracın aynı kazaya karışmış olamayacağı belirtilerek "... iki araç sürücüsünün aralarında tanzim ettiği Maddi Hasarlı Trafik Tespit Tutanağı'nda (Anlaşmalı Tutanak) bahsedildiği şekilde olmayacağı kanaatine varılmıştır." görüşüne yer verildi. Hasarın oluş şekli kısmı da 'uyumsuz' olarak belirtildi.

Ekspertiz raporunu hazırlayan firma bu süreçte mağdur olan Murat Aydın'a ulaşılarak, sigorta sahteciliği nedeniyle hakkında dava açılabileceği ve talebini yazılı olarak geri çekmesi istendi. Aydın, talebinin arkasında durarak, kazanın tutanaktaki şekilde meydana geldiğini ve isterlerse kendisi hakkında dava açabileceklerini söyledi.

HASAR KARŞILANMIYOR

Hazırlanan eksper raporu doğrultusunda Axa Sigorta, "Yapılan inceleme  neticesinde, eksper raporu çerçevesinde, Genel Şartlar, TTK ve Genel Hükümler gereğince bahse konu tazminat talebiniz reddedildiğini bilgilerinize sunarız" cevabıyla hasarı karşılamayacağını bildirdi.

KAZA GÖRÜNTÜLERİ KAMERADA

Sigortadan olumsuz cevap alan Murat Aydın, MOBESE görüntülerini emniyetten talep etti ancak mahkeme kararı olmadan görüntülerin verilmeyeceği bildirildi. MOBESE görüntülerini almak için dava açmayı düşünen Aydın, başvurduğu avukatın, 'Mahkeme masrafı ve sürecinin uzun süreceği, yapılacak masrafın aracın tamiri için harcanacak ücretten çok olacağı' değerlendirmesi sonrası dava açmaktan vazgeçti. Murat Aydın MOBESE merkezinde kazaya ait görüntülerin olduğu bilgisini  emniyetten aldıktan  sonra ekspertiz raporunu hazırlayan firmayla görüşerek, görüntüleri izlemelerini ve raporu tekrar gözden geçirmelerini istedi. Ekspertiz raporunu hazırlayan firma, "Görüntüleri bulduysanız bize ulaştırın, tekrar değerlendirmeye alalım."  diyerek sorumluluğu tekrar Aydın'a bıraktı.

'İŞİ YOKUŞA SÜRÜYORLAR'

Murat Aydın, MOBESE görüntüleriyle sabit olan ve iki araç kullanıcısının tutanak altına aldığı trafik kazasının, araçlarda oluşan hasarların dengesiz olduğu gerekçesiyle reddedilmesi ve ekspertiz firmasının tüketici lehine bilgileri dikkate almamasını eleştirerek, "Somut delillerle olayı ispatlamama rağmen, firma hasarımı karşılamak için hiçbir girişimde bulunmuyor. Aracımda az hasar oluşması benim suçum değil ki. Araçta oluşan hasarın uyumsuz olduğunu söyleyerek hasarın karşılanmaması bundan sonraki olaylarda da tüketicilerin aleyhine işleyecektir. Ben şimdi dava açmaya kalksam daha fazla masraf yapacağım için MOBESE görüntülerini alamıyorum ve haklılığımı yasal olarak ispatlayamıyorum. Sanırım firmalar bunu bilerek işi yokuşa sürüyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

SİGORTA ŞİRKETİ KENDİNİ NASIL SAVUNDU?

AXA Sigorta tarafından yapılan açıklamada önce işleyişin nasıl olduğuna dair bilgi verildi. 7002827 numaralı dosya ile ilgili 'Hasar Servisi'nin değerlendirme yapığı ifade edildi. 

"Sigorta ile teminat altına alınan riskin gerçekleşmesi halinde; hasar oluş şekillerinin, poliçe teminat kapsamında olup olmadığının incelenmesi gerektiğinden hasar sonrası yapılan ihbar ile  Eksper görevlendirilmektedir." diyen yetkililer durum tespiti yaparak hazırladıkları raporu sigorta şirketine sunan eksperlerin, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı'nın onayı ile yetkilendirildiği ve sigorta şirketlerinden bağımsız olarak çalıştığı bilgisini hatırlattı. Hasarın bu aşamadan sonra değerlendirildiği bilgisi verildi. 

Sigorta şirketi kazayla ilgili olarak da "Başvurunuza  konu  dosya incelendiğinde eksper ve uzmanlar  tarafından yapılan tekrar kontrolde hasarın uyumsuz  olduğu görülmektedir.  41 PM *** ve 41 EN *** plakalı araçların çarpma ve çarpılma kısımlarına ait resimlere ekte yer verilmiştir. Konu araçlar üzerinde çarpma-çarpılma izlerinin bütünlüğü, araçlar üzerinde oluşan hasarların hizası ve uygunluğu kontrol edildiğinde hasarın teknik açıdan mümkün olamayacağı görülerek eksper tarafından bu yönde bir rapor Şirketimize sunulmuş olup, konu hasar bu çerçevede değerlendirilmiştir. " açıklaması yaptı...

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER