İnsansız savaş uçakları için adım atmalıyız

ABD’nin F-35’leri vermeme kararını Ankara’ya resmen bildirmesi gözleri bir kez daha Türkiye’nin hava unsurlarına çevirdi. Milli muharip uçağın önemine değinen uzmanlar, insansız savaş uçakları için de bugünden adım atılması gerektiği görüşünde.

İnsansız savaş uçakları için adım atmalıyız

Türkiye’nin son yıllarda hava unsurları açısından en kritik konularından biri olan F-35 macerası ABD tarafından gelen resmi yazıyla dönülmesi zor bir noktaya girdi. Washington, ülkemizi F-35 programından çıkardığını resmi olarak Ankara’ya bildirdi.

Bu durum her ne kadar ‘malumun ilanı’ olsa da savunma sanayii çevrelerinde ‘Şimdi ne olacak?’ sorusu kadar Milli Muharip Uçak ve İnsansız Savaş Uçağı projelerinin durumu yüksek sesle tartışılmaya başladı.

[F-35 sahip olduğu özellikler kadar üretimde yaşanan sıkıntılarla da gündem oluyor.]

Dezavantaj görünse de gelecek için hayırlı olabilir

Tüm bu tartışmaların üzerine BAYKAR Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar’ın “F-35'lerin verilmeyişi bugün dezavantaj görünse de gelecekte hayırlı olabilir. Dünyanın halihazırda gittiği yere, geleceğin oyun değiştirici gücü olacak daha düşük maliyetli, yapay zekayla donatılmış insansız savaş uçaklarına, bu sistemlerin sürü kullanımı, gelişmiş otonomi ve akıllı kullanım alanlarına çalışmamız, S/İHA platformlarımızda olduğu gibi bizi bu alanda da dünyada lider ülkeler arasına sokabilir” paylaşımı “İnsansız savaş uçakları için ne kadar hazırız?” sorusunu beraberinde getirdi.

Kaynak  : TRT Haber

Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2021, 10:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER