Aşut: “Çocuk Üniversitesi Projesine Büyük Önem Veriyoruz”

Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Meü, Odtü Ve Mtso Arasında Şubat Ayında İmzalanan Protokol İle İlk Adımı Atılan Mersin Çocuk Üniversitesi Çalişmalari Kapsamında, Projenin Yürütme Kurulu Başkanı Ve İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, Yürütme Kurulu Üyeleri İle Birlikte Mtso Başkanı Aşut’u Ziyaret Etti.

Aşut: “Çocuk Üniversitesi Projesine Büyük Önem Veriyoruz”
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, temel bilimlerin çocuklara küçük yaşlardan itibaren sevdirilmesi gerektiğini belirterek, bu çerçevede Mersin’de çalışmaları devam eden Çocuk Üniversitesi Projesi’ne büyük önem verdiğini söyledi.
Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Üniversitesi (MEÜ), Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve MTSO arasında Şubat ayında imzalanan protokol ile ilk adımı atılan Mersin Çocuk Üniversitesi çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Bu kapsamda, projenin Yürütme Kurulu Başkanı ve İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kıdeyş, Büyükşehir Belediyesi’nden Tuba Kaya, MEÜ’den Mehmet Ali Mazmancı ile Soner Yurttaş ve MTSO Genel Sekreteri Kadir Dölek’ten oluşan Yürütme Kurulu Üyeleri ile birlikte MTSO Başkanı Aşut’u ziyaret etti. Yürütme Kurulu Üyesi Soner Yurttaş, ziyarette, Aşut’a çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
Türkiye’de çocuk üniversitesi çalışmalarının 2009’da, Avrupa’da ise 2002’de başladığını dile getiren Yurttaş, şu anda Türkiye’de 30 çocuk üniversitesi bulunduğunu bildirdi. Mersin’deki çocuk üniversitesinin diğerlerinden farklı bir yapılanmaya sahip olduğunu ifade eden Yurttaş, diğer üniversitelerin belediyeler ya da üniversiteler gibi tek bir kurumun çatısı altında kurulduğunu kaydederek, “Mersin Çocuk Üniversitesi ise kent paydaşlarının çatı kurumlarının bir araya gelerek oluşturduğu bir yapı. Bu nedenle dernekleşme ya da vakıflaşma gibi tüzel kişilik olabilme durumu var” dedi.
Mersin Üniversitesi olarak 2010’dan bu yana aldıkları çeşitli desteklerle 16 bin çocuğa eğitimler verdiklerini aktaran Yurttaş, bunu sistematik hale getirmek ve hedef odaklı çalışmak istediklerini söyledi. Her kurumun kendi kurumsal kapasitesini kullanarak katkı sağlayacağını vurgulayan Yurttaş, ayrıca sponsorluklara da başvuracaklarını bildirdi. Kentin marka firmalarıyla görüşüp öğrencilerin eğitimine katkı sağlamalarını isteyeceklerini belirten Yurttaş, bu sayede sürdürülebilirliği sağlayacaklarını anlattı.
“HEDEFİMİZDE SOSYAL DEZAVANTAJLI ÇOCUKLAR VAR”
Diğer illerde gelir düzeyi yüksek çocukların çocuk üniversitesine gidebildiğini, ancak kendi hedeflerinde sosyal dezavantajlı çocuklar bulunduğunu da dile getiren Yurttaş, “Mersin Çocuk Üniversitesi olarak Türkiye Çocuk Üniversiteleri Platformu Başkanlığını yapıyoruz. Ulusal Ajansa da proje sunduk ve kabul edilirse önümüzdeki süreçte Çocuk Üniversiteleri Mevzuatını oluşturup, Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatı ile analiz edip yeni modeller oluşturacağız. Ayrıca Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Bilim Merkezi yapılanması var. Bu yapılanmayı Çocuk Üniversitesi ile entegre ederek yeni bir model oluşturmak istiyoruz. Hedeflerimiz çok yüksek ve destek bekliyoruz” diye konuştu.
“ÇOCUKLARA BİLİMİ SEVDİRMELİYİZ”
Temel bilimlerin çocuklara küçük yaşlardan itibaren sevdirilmesi gerektiğinin altını çizen MTSO Başkanı Aşut ise geleceğe dönük olarak araştırma görevlileri, bilim adamı yetiştirilmesinin temellerinin küçük yaşlarda atılması gerektiğini söyledi. Bu nedenle Mersin’de çalışmaları devam eden Çocuk Üniversitesi Projesine büyük önem verdiğini vurgulayan Aşut, bilimsel çalışmaların erken yaşlara indirgenmesinin ülke geleceği adına büyük önem taşıdığını dile getirdi. Çocukların eğitiminde bilimsel altyapı olan, topluma faydalı her çalışmanın içinde olmak istediklerini belirten Aşut, eğitimde, bilimde farkındalık oluşturmak, Mersin’de farklı bir yapı ortaya koymak istediklerine dikkat çekti. İmkanlar ölçüsünde her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden Aşut, “Benim beklentim mümkün olduğunca temel bilimlerde çocuk yetiştirmek. Bu çocukların araştırma görevlisi olabilmelerini sağlamak. Bilimi sevdirebilmek. Çocuk Üniversitesi yapılanması da bunun için biçilmiş kaftan” şeklinde konuştu.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER