Başkan Vekili Gülcan Kış, 1. Mersin Melemez Şenliği’ne Katıldı

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülcan Kış, Mersin’de bu yıl ilk kez düzenlenen Melemez Şenliği’ne katıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin de destek sunduğu şenlik, Türkiye’nin tek Giritli köyü olarak bilinen Melemez (İhsaniye) Köyü’nde gerçekleştirildi. Başkan Vekili Gülcan Kış, Melemez Şenliği'nin geleneksel hale geleceği ve yıllarca süreceği inancını taşıdığını belirterek, “Melemez yalnızca Mersin için değil, tüm ülkemiz için özel ve güzel bir köy” dedi. Kent ve kır yaşamının bütünleşmesine önem verdiklerini vurgulayan Gülcan Kış, “Köylerimizin bütün güzelliklerinin kültürüyle beraber ortaya çıkmasını istiyoruz” diye konuştu.

Başkan Vekili Gülcan Kış, 1. Mersin Melemez Şenliği’ne Katıldı

Türkiye’nin tek Giritli köyü olan Melemez (İhsaniye) Köyü’nde 1. Mersin Melemez Şenliği gerçekleştirildi. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de desteklediği şenlikte birçok etkinlik düzenlendi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülcan Kış da şenliği ziyaret ederek, programlar kapsamında gerçekleştirilen söyleşi ve halk oyunları gösterilerini izledi. Gülcan Kış, Melemez Şenliği'nin geleneksel hale geleceği ve yıllarca süreceği inancını taşıdığını belirterek, “Melemez yalnızca Mersin için değil, tüm ülkemiz için özel ve güzel bir köy” dedi.

Şenlikte; Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülcan Kış'ın yanı sıra kent protokolü, sivil toplum, oda ve dernek temsilcileri, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Özdülger, İhsaniye Mahalle Muhtarı Zehra Yılmaz ile şenliğin onur konuğu Yazar Prof. Dr. Cevat Çapan da yer aldı.

Melemez tarihin içinden süzülen çok kıymetli bir köy”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer adına katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan Gülcan Kış, şenliğin ilk gününden itibaren etkinlikleri takip ettiğini belirtti. Gülcan Kış, “Üç gündür Melemez’de büyük bir şenlik havası var. Birbirinden değerli çok güzel etkinlikler yapılıyor. Gördüğüm kadarıyla burada insanlar, büyük bir keyifle hem eğleniyorlar hem neşeleniyorlar hem de bilgileniyorlar. Burada katılımcıların birbirleriyle kaynaşması, iletişim halinde olması aslında bu şenliğin de amacına ulaştığını gösteriyor” diye konuştu.

Giritliler ve Melemez Köyü hakkında tarihsel bilgiler de paylaşan Gülcan Kış, “Melemez tarihin içinden süzülen çok kıymetli bir köy. Kurtuluş Savaşımızın karargahlarından biri olduğunu da hatırlatmak isterim. Fransız işgali döneminde milli kuvvetlerin merkezlerinden biriydi Melemez. Bunun da çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. Hepimiz diyoruz ya; Melemez özel bir köy. Burada Girit kültürü tüm canlılığıyla devam ediyor. Özellikle de mutfak kültürü. Giritlilerin yemek kültüründe çok tutucu olduğu söylenir. Bu da geleneksel mutfak lezzetinin korunduğu anlamına gelir ki önemli bir farklılığı da budur Melemez’in” ifadelerini kullandı.

“Köylerimizin bütün güzelliklerinin kültürüyle beraber ortaya çıkmasını istiyoruz”

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak kent ve kır yaşamının bütünleşmesine önem verdiklerini belirten Gülcan Kış, şunları söyledi:

“Burada bugün bunun bir örneğini görüyoruz. Artık turizmde yeni kavramlarla karşı karşıyayız. Kent turizmi, doğa turizmi, gastronomi turizmi, kültür turizmi, sağlık turizmi gibi kavramlar altında turizm son derece çeşitlendi. Kendi kültürel, sosyal değerlerimizi tanımanın ve benimsemenin hem kent insanlarını belli bir kimlik altında birleştirme hem de kentin marka değerini yükseltme gibi bir yararı bulunmaktadır. O nedenle bu tür etkinlikleri çok değerli buluyoruz. Bizim için kır yaşamı başlı başına bir güzellik ve değer. Bu düşüncemizle de Darısekisi köyünü örnek köy olarak hazırlamaya başladık. Çok yakında orada da sizlerle buluşacağız. Köylerimizin bütün güzelliklerinin kültürüyle beraber ortaya çıkmasını istiyoruz. Yöre kültürümüz en özgün haliyle yaşansın ve bilinsin istiyoruz. Öyle ki ekonomik yaşamımız bu şekilde zenginleşecektir. Kültürümüz ve sosyal hayatımız da bu şekilde zenginleşecektir. O nedenle Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bu tür etkinliklerde hep varız ve her zaman da bu tür etkinlilere destek olmaya devam edeceğiz. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bir şeyi daha biliyoruz. Her şeyi birlikte yaparsak eğer başarılı olabilir ve ortak amacımıza ulaşabiliriz.”

Şenlikte emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür eden Gülcan Kış, “Etkinliğimize katkı veren sanatçılarımız, yazarlarımız, bilim ve düşünce insanlarımız var burada. Onları da şahsım ve Büyükşehir Belediye Başkanım adına huzurlarınızda kutluyorum ve teşekkürlerimi sunuyorum. Bu yıl 1’ncisi yapılan Melemez Şenliğimizin ve yıllarca süreceğine olan inancımla daha birçok etkinlikte birlikte olma dileğiyle hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.

Etkinlikte; Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülcan Kış'a şenliğin onur konuğu Yazar Prof. Dr. Cevat Çapan tarafından plaket takdim edildi. Ayrıca; İhsaniye Mahalle Muhtarı Zehra Yılmaz ve Melemez Köyü sakinlerinden Akarsu Serin ve Nehir Şen de yöresel ürünlerden hazırlanan sepeti Gülcan Kış’a hediye etti.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülcan Kış, daha sonra şenlikte stantları gezerek, katılımcılarla sohbet etti.

Haber Merkezi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER