Devrim!

Türk Futbolu’nda 2013-14 sezonundan itibaren yeni bir sayfa açılıyor. Profesyonel hakemlik uygulaması başlayacak, model ilk etapta 4-5 isimle hayata geçirilecek

Devrim!
TSPOR - ÖZEL HABER / Atilla TÜRKER

Türkiye’de futbol deyince, futbolcular kadar, hatta onlardan daha çok konuşulan, tartışılan bir meslek hakemlik... Hakem yorumcularının spor programlarının ‘olmazsa olmazı’ haline gelişi, zaten fazla söze gerek bırakmıyor. Bir hafta geçmiyor ki, futbolun güzellikleri hakem yönetimlerinin ötesinde gündeme gelsin... Hele hele her sezonun son haftalarında hakem hataları, atamaları tartışmaların odak noktasına geliyor. Bu tablo içinde, Futbol Federasyonu da, bu konudaki sıkıntıları çözmek için düğmeye bastı.

TFF, radikal bir kararla ‘profesyonelleşme’ konusunu gündemine aldı. Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Zekeriya Alp’in bu konudaki görüşünü ve talebini değerlendiren Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, bir ay önce Eskişehir’de yapılan yönetim kurulu toplantısında ‘profesyonel hakemlik’ konusunu masaya yatırdı.

YÖNETİMDEN ONAY ÇIKTI
TFF Yönetim Kurulu’nun onay verdiği uygulamanın temellendirilmesi için federasyon hukuk sorumlusu Kemal Kapulluoğlu’na görev verildi. Türkiye’nin önde gelen spor hukukçularından birisi olan Kapulluoğlu, profesyonel hakemlik uygulamasının alt yapısı ve çerçevesi ile ilgili çalışmalara başladı. Profesyonelliğin ne şekilde olacağı, hangi hakemleri kapsayacağı, hakemlere ne şekilde ve ne miktarda ücret ödeneceği gibi unsurlar, Kapulluoğlu’nun hazırlayacağı rapor sonrası federasyon yönetim kurulu tarafından karara bağlanacak. Uygulamanın en geç yeni sezonda devreye gireceği öğrenildi.

BÜLENT YAVUZ
(HABERTÜRK yazarı, MHK eski başkanı)
AYAKTA ALKIŞLIYORUM
Tam 25 yıldır hakemler profesyonel olacak diye bekleniyordu. Bu kararı ayakta alkışlıyorum. Cüneyt Çakır, dünyanın her yerine gidip geliyor. Yurt içinde durmaksızın maçlar alıyor. Keza Fırat Aydınus ve diğer önde gelen hakemler de öyle... İş yerlerinde ve evlerinde 1 gün bile oturamıyorlar. Profesyoneliğe acilen geçilmesi gerekiyor. Hakemlerin iyi gelir elde etmesi şart... Eğer aylık verilmesi gerekiyorsa bu miktar hakem tazminatı haricinde 5 bin liradan az olmamalıdır. Tazminatla birlikte bu şekilde aylık 10-15 bin liraya ulaşır.

MUSTAFA ÇULCU (MHK eski başkanı)
YA 1 MAÇI KÖTÜ YÖNETİRSE
Tam profesyonelliği değil yarı profesyonelliği onaylıyorum. Neden diye sorarsanız, tam profesyonelliğin çeşitli sakıncaları var. Tam profesyonel olan hakem 2 maç kötü yönetirse veya sakatlık geçirirse durumu ne olacak? Yarı profesyenellikte iyi bir maç parası ve tazminatı verilirse gayet güzel olur. Sezon öncesi ayrıca hesabına belli bir miktar para yatırılır... Hakemin ekonomik sorunları çözülür, aynı zamanda gerçek işi de olacağı için kendisinden daha iyi verim alınır. Avrupa’da da genelde böyle bir uygulama var. Tam profesyonel olan hakem işini kaybetmeme adına bazı sapmalar veya eğilimler içine girebilir.

İLK ETAPTA 5 HAKEM
Peki profesyonellik ya da yarı profesyonellik ilk etapta hangi isimleri kapsayacak. Futbol Federasyonu’nun yeni uygulamaya ilk planda 4 ya da 5 hakemle başlaması bekleniyor. Bu isimlerin de bulundukları kategori doğrultusunda sırasıyla Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Bülent Yıldırım, Hüseyin Göcek ve Halis Özkahya olabileceği belirtildi. Sistemin oturması ve iyi sonuçlar alınması halinde zaman içerisinde diğer hakemlere de teklif götürülebileceği kaydedildi.

GÜNÜN YARISI AYIRACAKLAR
Yeni uygulamada akıllara takılan ilk sorulardan biri de hakemlerin mevcut mesleklerini bırakıp bırakmayacakları. Şu an TFF yönetiminin daha sıcak baktığı ‘yarı profesyonellik’ modelinde, böyle bir durum söz konusu değil. Hakemler, kendi mesleklerine devam edecebilecek. Ancak yapılacak bir sözleşme ile, uygulamaya tabi tutulacak isimlerden yarım günlerini tamamen hakemliğe ayırmaları istenecek.

3 YIL ÖNCE GÜNDEME GELMİŞTİ
Bilindiği gibi profesyonel hakemlik konusu 3 yıl önce Türkiye’nin gündemine gelmişti. Mahmut Özgener’in Futbol Fedarasyonu Başkanlığı döneminde de bu yönde bir karar alınmış, ancak çeşitli nedenlerden dolayı uygulama hayata geçirilememişti.

Futbol Federasyonu, ilk etapta tam profesyonellik yerine ‘yarı profesyonellik’ modelini benimsiyor. Maç tazminatları artacak, söz konusu statüye geçecek olan hakemler ayda 10-15 bin lira kazanacak.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER