Neşet Tarhan 8 Yılını Değerlendirdi

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mersin basın camiası ile bir araya gelerek görevde bulunduğu 8 yılı değerlendirdi.

Neşet Tarhan 8 Yılını Değerlendirdi

Başkan Tarhan, Mezitli Belediyesi Tirat Mutfak Atölyesinde gerçekleşen ve Mersin basınının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, söz verdiklerinden çok daha fazlasını yapmış olmanın gurunu yaşadıklarını söyledi.

"DÜNYADA YAŞANAN GELİŞMELER BELEDİYE YÖNETİM TARZINI DA DEĞİŞİME UĞRATTI"

Mezitli Belediyesi tarafından son bir yılda yaptıkları projelerin slayt olarak dev ekrandan gösterildiği toplantıda; gönüllülük, dayanışma, kadınlar, çocuklar gibi farklı alanlarda yapılan çalışmaları değerlendiren Başkan Tarhan, "Dünyadaki bazı kaygı verici siyasi gelişmeler, değişimler, savaşlar, pandemi ve teknolojideki gelişmeler şunu göstermiştir ki; günümüzde siyaset biçimini de belediye yönetim tarzını da değiştirmek zorundayız8 yıl önce göreve aday olurken Mezitli'nin pusulasının "Kültür ve Turizm Kenti" olacağını, halkının mutlu olacağı hedefi ve Mezitli'ye değer katma savıyla göreve talip olmuştum. 2014'te yüzde 43 oy ile başkan seçilirken, 2019'da Cumhur ittifakına karşı %57 oy ile Başkan seçildim. "Halkın Başkanı", belediyenin ''Halkın Belediyesi" olacağı iddiasını gerçekleştirdik. Herkese eşit mesafede siyasi düşünce ayrımı yapmadan hizmet yapıldığında farklı siyasi partiye mensup vatandaşlardan da oy alınacağını ispatladık. Bu olgu belediye meclisimize de yansıdı. Kararları oybirliğiyle alarak Türkiye'ye örnek olduk. Cem Evlerinin ibadethane sayılması, Rusya-Ukrayna Savaşı'ndaki barış vurgusundan İsrail-Filistin arasındaki çatışmalar gibi önemli olaylar karşısında belediye meclisimizin her zaman sergilediği ortak duruşu ve aldıkları kararlar ile Türkiye'ye örnek olmuştur. Bu ortak tutumlarından, kararlılıklarından dolayı meclis üyelerimize teşekkür ederim" dedi.

"PROJELERİMİZ SADECE TÜRKİYE'YE DEĞİL DÜNYA ÇAPINDA ÖRNEK OLDU"

Şeffaf ve katılımcı bir yönetim anlayışı belirlediklerini vurgulayan Başkan Tarhan, "Yönetimde katılımcılığı içselleştirdik. Şeffaflığı örnek uygulama haline getirdik. Örneğin 8 yıldır her ay gelir-gider tablomuzu şehrin muhtelif yerlerinde 24 saat okunacak biçimde halkımızın bilgisine sunduk. İstedik ki "halkımız beni ve belediyemizi sorgulasın." "Belediyemizden hesap sorsun." Katılımcılığa Türkiye'de ilk kez farklı bir boyut kazandırdık. Birçok projemizi gönüllülerimiz ile birlikte yürüttük. Örneğin sadece Pazaryeri atıklarını ayrıştırmak buradaki organik atıklar ile sitelerden budama sonucu aldığımız dal atıklarını öğüterek, karışım sonucu kompost üretiminde bulunan 300'a yakın gönüllümüzün geceleri yaptığı özverili çalışmalar Türkiye'ye örnek olmuştur. Tüm gönüllü çalışanlarımızı da burada kutluyor, Mezitli gönüllü ordusunun her geçen gün çığ gibi büyüyeceğine de inanıyorum" diye konuştu.

"HER ALANDA ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ"

Başkan Tarhan 8 yıldır toplumun her kesimine eşit hizmet için titiz bir çalışma yaptıklarını belirttiği konuşmasında, "Birinci beş yıllık dönemde çalışmalarımızın bazı özneleri vardı. Bunların başında kadınlarımız geliyordu. Başta 9 ayrı Kadın Üretici Pazarındaki 900'e aşkın kadın üreticimiz destan yazdılar. Başarılarını Çin ve Fransa'da aldıkları dünya şampiyonluğu ödülü ile taçlandırdılar. İkinci öznemiz ise Down Sendromlu çocuklarımıza sahip çıkmak, yaptığımız farkındalık uygulamaları da diğer belediyelere örnek olmaktı ve gerçekleştirdik. İkinci beş yıllık çalışma dönemimizde çalışmalarımızın öznesini çocuklarımız oluşturmuştur. Öncelikle 3 hayırseverin desteği ile gerçekleştirilen ve belediyemizce işletilen 3 Anaokulu Mersin'e değil Türkiye'ye örnek olmuştur. Birinci 5 yılımızdaki Down Sendromlu çocuklarımızdan sonra bu dönem otizmli çocuklarımıza odaklandık. İhalesini gerçekleştirdiğimiz otizm Köyü projemiz Temmuz ayı sonrasında tamamlanacaktır.

Gençlerimiz için Öğrenci evi uygulamamız sonrası Üniversite Caddesi üzerinde kız öğrenci yurdumuz için proje hazırlanmakta, Menderes ve Atatürk mahallerimizde 2 sentetik çim futbol sahası ile Aratos Tenis Kompleksimize ilave 3 tenis kortu ve kompleksinin de yapımına önümüzdeki günlerde başlıyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığı'na tahsis ettiğimiz alanda modern bir spor kompleksi inşaatına başlandı ve 2 yıl içerisinde tamamlanacaktır. Davultepe GMK Bulvarı'na cepheli yarı Olimpik kapalı yüzme havuzu projesi hazırlanmaktadır" ifadelerine yer vardı.

"ARTIK MEZİTLİ'Yİ TÜRKİYE TANIYOR, DÜNYAYA TANITIYORUZ"

Mezitli'nin her alanda yakaladığı başarısının artık uluslararası alanda da bilinir hale geldiğinin altını çizen Başkan Tarhan, şu şekilde konuştu:

"Başarılı bir belediyeyiz. Artık Mezitli'yi Türkiye tanıyor, dünyaya tanıtıyoruz.  İlkeliyiz, çalışkanız, kararlıyız. Planlı ve tasarruflu çalışma prensibimiz olmuştur. Öngörümüz ve tecrübemiz ile imar planını Mersin'de ilk tamamlayan ilçe Mezitli olmuştur. Bu nedenledir ki Mezitli inşaat sektörünün en canlı olduğu, en çok gayrimenkul satılan ilçesi olduğu gibi alt ve üst yapı yatırımlarının önü açılmıştır. 

Mezitli diğer ilçelerde yaşayanlar açısından cazibesi yanında birçok ülke vatandaşının da yaşamak için tercih ettiği ilçe olmuştur. Özellikle son 2 yıldır Rusya, Ukrayna Moldova, Belarus ve Kazakistan ile birçok Avrupa ülkelerinden gelerek Mezitli-Tece bölgesinde yerleşenler her geçen gün artmaktadır. Mezitli'de 220 bin nüfusumuza ek olarak 40 binin üzerinde kayıtlı olmak üzere 80 bin civarında Suriyeli yaşadığı ayrı bir olgudur. Nüfusuna göre devlet yardımı almamamıza karşın nüfusun %40'ına yakın ilave yabancı nüfusa da hizmet etmekteyiz. Bu olumsuzluğa karşın belediye işçilerine en yüksek ücret veren belediyelerin başında gelmekteyiz. Türkiye'nin en modern ödüllü Belediye binasını yaparken, Kültür Merkezimizi bitirirken diğer birçok yatırım gerçekleştirirken son 4 yıldır borçlanmayan ülkemizdeki ender belediyelerden birisiyiz.Bu yıl iddialı; kararlı olduğumuz bir konuyu özellikle belirtmek isterim. Geçtiğimiz yaz ortasında bazı bölümlerini hazineden büyük uğraşlar sonucu kiraladığımız sahili bu ay sonunda (bayram öncesi) modern bir hale getireceğiz. Tece bölgesindeki sahilin aydınlatması tamamlandı. Sahilin tamamı da bu süreçte modern bir şekilde aydınlatılmış olacaktır. Bu şekilde ilçenin diğer bölgeleri gibi sahil bölgeleri de güvenli bir bölge haline getirilecektir. Mezitli güvenle yaşanacak bir şehir olduğundan yaşayanların yüzde 52'si kadın, yüzde 48'i erkektir.Dünya Sağlık Örgütüne ülkemizde üye olabilen ender belediyelerden birisi olduk. Bu doğrultuda yaptığımız çalışmalarla güvenli kent olmanın yanında sağlıklı bir kent olduk. İddialı olduğumuz ve gerçekleştirdiğimiz iki konuyu daha vurgulamak isterim. Birincisi 8 yılda 1 metre kare yeşil alan Belediye Hizmet alanı imara açılmamıştır. İmarlı yerlerde 1 metrekare dahi İnşaat alanını arttıracak bir parselde plan değişikliği yapılmamıştır. Bu kararlılığımız devam edecektir.İkincisi ise 'tek merkezli Mezitli'yi 3 merkezli Mezitli yapacağız' demiştik. Mezitli Belediyesi yeni hizmet binası yanındaki yeni Kaymakamlık binası ve hemen belediyemizin doğusunda bu yıl başlamasını umduğumuz 40 dekara yakın Kent Meydanı ile doğu Mezitli, 2.'si halihazırdaki kent merkezi. 3'üncüsü ise yeni gelişen ve Tece bölgesini içeren batı Mezitli.

 

 

Merkezi hükümet ile yaptığımız görüşmeler sonucu;

 Kuyuluktaki Orman Bakanlığına ait piknik alanını kiralayarak ve belediyemizce işletilerek modern bir hale getirdik.

- Yenimahalle'de eski stadyum diye bilinen alana verdiğimiz belediyemiz hisseleri ile Gençlik Spor Bakanlığınca 2 yılda tamamlanacak modern bir spor kompleksinin inşaatına başlanmıştır.

- Tece'de hazineden TOKİ'ye devredilen sahildeki 70 dekarlık alan spor ve tenis alanı olarak planlandı. Projesi tamamlandı. Kısa erimde ihalesinin yapımı konusunda ısrarlı girişimlerimiz devam edecektir"

"PROJELERİMİZİN HAYATA GEÇMESİNDE BASIN MENSUPLARINDAN DA DESTEK BEKLİYORUZ"

Başkan Tarhan, yaşanan pandemi süreci ve Merkezi hükümetle yaşanan sıkıntılar nedeniyle gerçekleştiremediği projeleri ise şöyle sıraladı:

"Merkezi hükümetçe engellendiği için elbette yapamadıklarımız da var.

1 - Hazine arazilerinin Belediyemize tahsisine veya devrine ya hayır deniliyor ya da cevap verilmiyor. Örneğin bazı hazine arazilerini özellikle güneş enerji sistemi için istiyoruz. Oysa bu konuda destek olunsa buralardan elde edilecek enerji ile bölgedeki üreticiye ucuz elektrik verilmesi sağlanacaktır. Bu arada kırsal alanda yaşayan nüfusun her yıl azaldığının altını çizmek isterim. Üretici desteklenmez ise eski köy statüsündeki   mahallelerimizde yaşayan üreticiler kentte göç etmek zorunda kalacaklardır.

2 - Mezitli Devlet Hastanesi'nin planı projesi bitmiş iken maalesef ihalesi yapılmamıştır.

3- Yıllardır kullanılmayan İçleri Bakanlığı Eğitim Tesisleri gözümüzün önünde çürümeye terk edildi; çok yazık. Bu tesis hepimizin vergileriyle yapıldı, nasıl olurda bu enkaza çözüm bulunamaz. Maalesef bu yapı için girişimlerimden sonuç alamadım.

 4 - Rusya ve çevre ülkelerden Adana'ya doğrudan charter uçak seferleri olması Mersin-Mezitli turizmine büyük katkı sağlayacaktır.

Bu 4 konuda milletvekillerini göreve çağırıyorum. Siz değerli basın mensuplarından da destek bekliyorum"

 

"BAŞARILIYIZ AMA DAHA YAPACAK ÇOK ÖNEMLİ İŞLERİMİZ VAR"

Dünyada yaşanan gelişmelerin ve değişimlerin Türkiye'yi de yakından ilgilendirdiğinin altını çizen Başkan Tarhan, "Seçim vaatlerimi fazlasıyla yerine getirmenin onurunu yaşıyorum. Halkın şahsıma belediyemize güveni muhteşem başarımızın temelini oluşturmuştur. Mezitli'de halk ile; çalışanlarımız ile belediye meclis üyelerimiz ile birlik beraberlik ve dayanışma içerisinde Türkiye'ye örnek belediyecilik yaptık. Yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var. Belediye Başkanlarının Başkanı olduğu kent ile benzeşmesi, uyumlu olması çok önemlidir. Mezitli halkı bana, bende Mezitli halkına alıştık. Karşılıklı iyi ve kötü huylarımızı ile birbirimizi çok yakından tanıdık. Başarıya giden yolda bu uyum çok önemli rol oynamıştır.

Başarılıyız ama daha yapacak çok önemli işlerimiz var.

Yeni bir dijital çağa girdik. Bu dönüşümde çok geriyiz.

Ekonomide kripto para gibi yeni finansal aktörler dünyayı sarsıyor, bunu iyi okumamız gerekiyor. 

Enerji tasarrufu gelecekte önemli bir konum alacaktır. Bu konuda çok çaba harcamamız gerekiyor.

 Küresel iklim değişikliğine karşı alınacak önlemler konusunda çok ağırız, gerideyiz.

 Yeni dünya, sanal dünya denilen metaverse nedir? Belediyeler bunun neresinde olacak gibi konulara daha çok kafa yormalı, düşünce üretmeli ve harekete geçmeliyiz.

Çok değerli basın mensupları, 8 yıldır sizlerle birlikte bu yolu yürüdük, destekleriniz için çok teşekkür ederim. 

Gelecek günlerin ülkemiz için çok daha güzel olacağı inancı ile tümünüze sevgi ve saygılarımı sunuyorum" şeklinde konuştu.

Kendisine yöneltilen soruları da yanıtlayan Başkan Tarhan, yapılan konuşmaların ardından toplantıya katılan basın mensupları ile iftar yemeğinde bir araya geldi.

Güncelleme Tarihi: 16 Nisan 2022, 21:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER