MDTO Kültür Yayınlarına Bir Yenisini Daha Ekledi

Mersin Deniz Ticaret Odası kültür yayınlarına bir yenisini daha ekledi. Selami Gedik’in kaleme aldığı “Cumhuriyet Aydınlanmasında Bir Eğitim Yuvası, Mersin İleri İlkokulu” adlı çalışma, Mersin Deniz Ticaret Odası tarafından yayımlandı.  

MDTO Kültür Yayınlarına Bir Yenisini Daha Ekledi

Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO), iş insanı Selamı Gedik’in kaleme aldığı ‘Mersin İleri İlkokulu” adlı kitabı yayımladı. Mersin’in köklü eğitim kurumlarından biri olan Mersin İleri İlkokulu’nun kuruluşuna ve öğrencilerinin anılarına yer verilen kitabın tanıtım toplantısı MDTO Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Tanıtım toplantısına MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Oda Sekretaryasının yanı sıra   Yazar Selami Gedik, Eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar, Editör Ziya Aykın, kitaba katkı sunan Mehmet Nasuhoğulları, Yazar Semihi Vural, Fazıl Tütüner ile basın mensupları katıldı.

MDTO Yayınlarından Çıkan 32. Kitap

Toplantının açış konuşmasını yapan MDTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jozef Atat, İleri İlkokulu’nu konu alan kitabın; Odanın 2022 yılı itibariyle yayımladığı 2’inci, Mersin Deniz Ticaret Odası Yayınları’ndan çıkan 32’inci kitap olduğunu söyledi.

Okulların, Cumhuriyet modernleşmesinin önemli kurumlarından biri olduğunu hatırlatan Atat, “Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin başlattığı eğitim hamlesine katkı sunan, sosyal ve kültürel kalkınmayı destekleyen okullardan biri de İleri İlkokulu’dur.  Değerli bir eğitimci kadrosuna ev sahipliği yapmış, kentimiz ve ülkemiz adına çok değerli insanlar yetiştirmiş bu okula ait bilgiler, belgeler ve anılar, kendisi de İleri İlkokulu mezunu olan Selami Gedik tarafından derlendi ve ortaya hem önemli hem de keyifle okunacak bir eser çıktı” diye konuştu.

Atat, “Yaşadığı kente sahip çıkma bilinci ile, kentlilerin belleğinde önemli yer edinmiş bu okula ait araştırmalarını ve anılarını yazılı kaynak haline dönüştüren başta Selami Gedik olmak üzere kitaba emek verenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Gedik: “Mersin’le ilgili sosyolojik araştırma yapmak isleyenlerin başvuracağı bir referans kitabı”

 Daha sonra sözü alan Yazar Selami Gedik, çok uzun süredir kitabın hazırlığını yaptığını, gençlik yıllarından beri biriktirdiği belgelerle kitap yazmaya soyunduğunu söyledi. Okurların kitapta kentin tarihini, İleri İlkokulu’nun kuruluşunu, kentin ekonomik ve kültürel gelişimini bulabileceklerini vurgulayan Gedik, kitaptaki fotoğrafların çoğunun bugüne dek basınla buluşmamış, gün yüzüne çıkmamış fotoğraflar olduğunu ifade etti. Gedik kitabın, İleri İlkokulu’nun öğretmenlerinden biri olan babası İsmail Gedik’in göreve başladığı 1937 yılından itibaren çekilmiş, kentin ve o yıllarda okula devşirilen öğrencilerin o günkü hallerini gösteren pek çok fotoğraf içerdiğini, dolayısıyla Mersin’le ilgili sosyolojik araştırma yapmak isleyenlerin başvuracağı bir referans kitabı olduğunu söyledi.

Kitabında okulun kurulduğu 1937 yılı ile 1970 yılları arasındaki dönemi incelediğini söyleyen Gedik, konuşmasında ayrıca kentin oluşumuna, İleri İlkokulu’nun eğitim kadrosuna öğrencilerine, mezunlarının ülkeye katkılarına değindi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER