Mersin'i dolu yağışı vurdu

Mersin'in Erdemli ilçesinde etkili olan dolu yağışı, tarım arazilerinde hasara neden oldu.

Mersin'i dolu yağışı vurdu

İlçeye bağlı Arpaçbahşiş beldesinde meyve bahçeleri ile açıktaki sebzeleri etkileyen dolu, arıcıları da zarara uğrattı. Dolu sesinden huysuzlanarak kovanlarından çıkan arılar telef oldu.
Meyve ve sebze üreticiliği yapan çiftçi İsmail Işık, “Akşam saatlerinde yağmur başladı. Bir süre sonra dolu yağdı. Uzun süre yağan dolu yeni meyvelere ve çiçeklere zarar verdi. Domates, fasulye, limon, kayısı, yenidünya hepsi zarar gördü. Açıkçası bu sezondan bir beklentimiz kalmadı” dedi.
Dolu yağışı arıcıları da olumsuz etkiledi. Sesle birlikte kovanlarından dışarı çıkan arılar telef oldu. Arıcılıkla geçimini sağlayan Mehmet Bayazıt, “Aşırı şekilde dolu yağışı oldu. Kovanların üzerine vuran doluların çıkardığı sesle birlikte, arılar kendini kovandan dışarı attı. Maalesef doluyla birlikte telef oldular. Gözlemlerimize göre her kovanda yüzde 25 civarında kaybımızın olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
Çevredeki bahçelerdeki çiçeklerin neredeyse tamamının doluyla birlikte döküldüğünü, bunun arıcılığı olumsuz yönde etkileyeceğini dile getiren Bayazıt, “Bizim sigortamız var. Devlet de bize yardımcı olursa zararımızı karşılayabiliriz” dedi.
Sezonu zararla kapattıklarını belirten arıcı kardeşlerden Aydın Bayazıt da, “Sesle birlikte kovandan çıkan arıların geri dönüş şansı zaten yok. Islanma ve dolunun vurması arıları bitirdi. Ben sesten barakayla birlikte yere kaynadık gittik zannettim” şeklinde konuştu. Resmi kurumların zarar tespit çalışmalarının ise sürdüğü öğrenildi.






YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER