Mersin'e güneş enerjisi yatırımı

Türkiye'nin ilk "kule tipi yoğunlaştırılmış güneş enerjisi santrali"nin kurulumu tamamlandı.

Mersin'e güneş enerjisi yatırımı
Çalışmalarına 2005 yılında başlanan Türkiye'nin ilk "kule tipi yoğunlaştırılmış güneş enerjisi santrali"nin kurulumu tamamlandı. Greenway firmasından yapılan açıklamaya göre, firmanın kendi öz kaynaklarıyla, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve TÜBİTAK'ın desteğiyle merkez Toroslar ilçesinde kurulan, santral için AR-GE çalışmaları, prototip geliştirme ve nihai tesis kurulumu için 50 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirildi.

AR-GE çalışmalarına 2005 yılında, kurulumuna ise geçen yıl mart ayında başlanan tesis, tamamen Türk mühendislerden oluşan bir ekip tarafından tasarlandı. Güneş enerjisini elektriğe dönüştüren sistem, bin 500 evin enerji ihtiyacına eşdeğer olan 5 megawatt güç kapasitesine sahip. İspanya, İsrail ve ABD'de benzerleri bulunan santralde, dünyada ilk kez Mersin'de kablosuz iletişim sistemi kullanıldı.
Sistemde, güneşi gün içerisinde uygun açılarla takip eden 510 yansıtıcıyla güneş ışınları yaklaşık 50 metre yükseklikteki kule üzerinde bulunan ve özel olarak tasarlanmış alıcıya yansıtılarak yüksek sıcaklık ve basınçlarda kızgın buhar elde ediliyor. Kızgın buhar, konvansiyonel türbinlerde elektrik enerjisine dönüştürülüyor.

Firmanın kurucu ortağı ve proje yönetim direktörü Serdar Erturan da yoğunlaştırılmış güneş enerjisinden elektrik üretim sistemini oluşturan bileşenleri, tüm global tedarikçilerden daha verimli bir şekilde tasarlayarak pazara sunmayı hedeflediklerini söyledi.

Söz konusu sistemlerin Türkiye'de üreticisinin olmadığı gibi, dünyada da tedarikçisinin sınırlı olduğuna dikkati çeken Erturan, şu bilgilere yer verdi: "Ülkemizde ilk defa üretilen bu sistem, özel tasarımı ve yüksek verimliliği ile global pazarda da bir ilktir. Bu çalışmamız uluslararası rekabetçiliğe yönelik, yüksek teknolojik ve ekonomik etki yaratabilecek çalışmalara sağladığı İleri Teknoloji Projeleri (İTEP) Programından da desteklenmiştir. Bu AR-GE projesi sayesinde maliyeti daha rekabetçi seviyelere inen, teknolojik dışa bağımlılığı olmayan, yepyeni bir ürün gamı elde edilmiş ve yenilenebilir enerjinin yüksek verimle kullanılabilmesi sağlanmıştır." Sistemin doğalgaz çevrim santrallerine de rahatlıkla entegre edilebileceğini bildiren Erturan, şöyle devam etti:
"Böylelikle güneş varken güneşten enerji elde edilebilir, güneş yokken de doğalgaz devreye girer. Özellikle doğalgaz çevrim santralleriyle oluşturulacak bu hibrit tasarımlar, daha küçük ve verimli sistemlerin kurulmasına imkan verecektir. Dünyada teknolojinin gelişmesiyle enerji talebi artmakta ve yenilenebilir enerjilerin önemi ortaya çıkmaktadır. Birçok ülke teknolojilerini bu alanda geliştirmektedir ve enerji politikalarında yenilenebilir enerji payı ciddi artışlar göstermektedir. Dünyanın önemli güneş kuşağında yer alan Türkiye, bu konuda teknoloji geliştiren birçok ülkeye göre şanslı konumdadır. Bu ayrıcalığını güneş teknolojilerini geliştirip kurma aşamasında değerlendirmelidir."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER