Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Vali Güzeloğlu Ziyaret Etti

Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Susmita Gongulee Thomas, Hindistan'da mobilyaya olan ihtiyacın hızla büyüdüğünü söyleyerek, Türk mobilyacılarını ülkelerine yatırım yapmaya davet etti.

Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Vali Güzeloğlu Ziyaret Etti

Akdeniz Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ASİAD) davetlisi olarak Mersin'e gelen Büyükelçi Susmita Gongulee Thomas, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nu makamında ziyaret etti. ASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İlhan ve Yönetim Kurulu üyelerinin eşlik ettiği Büyükelçi Thomas, ziyarette Mersin'i çok güzel, son derece temiz ve tertipli bulduklarını ve görünüş itibariyle Mersin'i çok beğendiklerini dile getirdi. Tarihi olarak da Mersin'in çok belirgin özeliklerini fark ettiklerini belirten Thomas, "Son zamanlarda keşfedilmiş olan Soli Pompeiopolis ve 'Sütunlu Yol'u gördük ve gelecek nesil için bu alanları korumaya çalışmanız çok güzel. Doğal kaynaklarınızı çok iyi değerlendirdiğinizi fark ettik" dedi.

Vali Güzeloğlu'na ülkesi ile ilgili bilgiler veren konuk Büyükelçi, "Hindistan'da şu anda gelişmekte olan bir ticari unsur var, o da mobilyaya olan ihtiyaçtır. Özellikle orta sınıfın ülkemizde genişlemesi ile birlikte mobilyaya olan talebin çok hızlı bir şekilde artığını görüyoruz. O yüzden biz sizin Türkiye'deki ahşap işlemeciliğinizi çok beğendiğimiz için gelip yerinde görelim, keşfedelim istedik. Bir diğer alan ise eğitim alanı. Biz Hindistan olarak 12 farklı burs temin ediyoruz. Yaşları 25 ile 45 arasında olan Türklere veriyoruz. Bunlar 3 ile 8 hafta ya da 12 hafta arasında değişebiliyor. Tüm masraflarını Hindistan hükümeti karşılıyor. İş yöneticisi olsun, bilişim sektörü olsun aklınıza gelebilecek her konuda burs verebiliyoruz" diye konuştu.

"TÜRKİYE İLE BİLGİ VE DENEYİMLERİMİZİ PAYLAŞMAK İSTİYORUZ"

Vali Güzeloğlu'nu, Mersin'i çok temiz ve düzenli tuttuğu için ve limandan ötürü de tebrik eden Thomas, "Bence idari alanda da paylaşabileceğimiz çok şey olduğunu düşünüyorum. Bence bir an önce bu bilgi ve deneyimlerin paylaşılması gerekiyor. Çünkü Hindistan'da Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili tarihi bilgiler bir miktar var. Ama biz şimdiki Türkiye ile bilgi ve deneyimlerimizi paylaşmak istiyoruz. Önümüzdeki aylarda Hindistan'da çok büyük bir mobilya fuarı var. Bu fuar Türk işadamları için büyük bir fırsat. Ülkemizde ne satılıyor, neye talep var bunu birinci elden görme fırsatı sunacaktır" ifadelerin kullandı.

"HİNDİSTAN VE TÜRKİYE'NİN İLİŞKİLERİNİ GÜÇLENDİRMESİ GEREKİYOR"

Mersin Valisi Güzeloğlu ise Hindistan Büyükelçisi'ni Mersin'de ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduğunu dile getirdi. Hindistan'a yaptığı ziyarette çok sayında Türk eserini görmekten dolayı çok büyük bir mutluluk yaşadığını söyleyen Güzeloğlu, "İki ülkenin halklarının birbirini tanıması ve bugünkü modern dünyada bu karşılıklı tanımanın, kültürel, sosyal kazançlar ve fırsatlar kazanılması ve sonrası şüphesiz ekonomik gelişmeleri ve karşılıklı ticari ilişkileri güçlendirmesini amaçlamaktayız. Tarihin geçmişinden bu yana çok özel ve büyük iki kültürünün temsilcisi ve dünya coğrafyasının çok önemli iki kültür merkezi olan Hint ve Türk kültürlerinin bu anlamda birbirinden de etkilendiklerini biliyoruz. Bu bağlamda, dünyanın şüphesiz en büyük ekonomilerinden biri olan Hindistan ekonomisi ile dünyanın en hızlı büyüyen ve dünya ölçeğinde yaşanılan krizde bile sürekli büyüyen ekonomisine sahip ve 2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisini hedefleyen Türkiye'nin bu ilişkilerini daha güçlendirmesi ve daha yoğunlaştırmasının gereğine ben de inanıyorum" şeklinde konuştu.

Hindistan'da alt yapı çalışmaları, orta sınıfın güçlendirilmesi ve Hindistan hükümetinin ekonomik anlamda sosyal yatırımları gündeme almasını dikkatle izlediklerinin altını çizen Güzeloğlu, şunları söyledi: "Bu bağlamda Türk inşaat sektörü, dünyada Çin'den sonra en büyük ikinci büyük sektör ve yatırımcı konumundalar. Türk firmalarının yol ve diğer bütün alt yapılarında çok büyük başarılar elde ettiklerini, bu bağlamda da önümüzdeki günlerde Hindistan'la da büyük ilişkilerin gelişeceğini düşünüyorum."

"MERSİN GİDEREK ÖNE ÇIKAN STRATEJİK, LOJİSTİK ÜST KONUMDADIR"

Konuk Büyükelçi'ye Mersin ile ilgili bilgi veren Güzeloğlu, Mersin'in, Türkiye'de İstanbul'dan sonra ikinci dış ticaret merkezi olduğunu, geçen yıl yaklaşık 34 milyar dolar dış ticaret gerçekleştiren bir liman olduğunu kaydetti. Türkiye'nin ilk serbest bölgesinin Mersin'de kurulduğuna işaret eden Güzeloğlu, şöyle devam etti: "Türkiye'nin en büyük serbest bölgelerinden birisi olan ve geçtiğimiz yıl 3.7 milyarlık bir üretim gerçekleştiren serbest bölgesidir. 2013 yılında Mersin Limanı'nda hedefimiz 5 milyon TEU konteyner kapasitesidir. 2023'te dünyanın en büyük ilk 10 ticari konteyner limanını yaklaşık 15 milyon TEU konteyner kapasiteyle Mersin'de gerçekleştirmeyi Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan 2023 hedeflerinde zikretti. Özellikle ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin Asya'ya dönük operasyonlarında Mersin giderek öne çıkan stratejik, lojistik üst konumdadır. Ayrıca Mersin 2013 yılında Akdeniz Oyunları'na ev sahipliği yapacak. Şimdiden Büyükelçiyi bu oyunlara davet ediyorum."

Büyükelçi Thomas da kendi adına 2013'te yapılacak Akdeniz Oyunları'na kesinlikle katılacağını söyledi. Ziyaretin ardından Vali Güzeolğlu, Büyükelçi Thomas'a 2013 Akdeniz Oyunları logosunun bulunduğu içinde zeytin ve zeytin ürünlerinin olduğu bir paket hediye etti. Büyükelçi Thomas da Vali Güzeloğlu'na Taç Mahal işlemelerinin olduğu bir tabak hediye etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER